Ako konzumovať hurmikaki?

Sezóna plodov hurmikaki je v plnom prúde. Tešili sme sa na ňu skoro celý rok a teraz konzumujeme sladké kaki každodenne. Aby ste si vychutnali skutočnú chuť tohto ovocia pochádzajúceho z Ázie, musíte ho však nechať dozrieť, ako každé dovážane ovocie. O ananásoch, mangu a banánoch sme už hovorili. Teraz si necháme dozrieť kaki.

Existuje veľa druhov hurmikaki, na Slovensku sa limitujeme na 1-2 druhy, ktoré sa líšia hlavne tvarom. Tie sú šľachtené tak, aby neobsahovali hnedé semienka, ktorých jeden plod môže obsahovať asi päť. Sú dosť veľké  a hebké. Namiesto nich nájdete v šľachtenom kaki len malú hnedú bodku, z ktorej sa semienko nestalo (Pár krát sa mi stalo, že som našla aj celé semienko, ale len jedno tak na 10 plodov). Nie je to žiadny hmyz ani chyba. Niekedy môže byť aj  dužina v hurmikaki zhnednutá, nie je to žiadna vada, jedine estetická. Nebojte sa konzumovať.

Ako vyzerá zrelé hurmikaki zvnútra som vám natočila tu:

Niektoré druhy kaki sú trpké, úplne nekonzumovateľné, ak ich ochutnáte pred dozretím. U nás väčšinou dostať druh, ktorý trpký nie je. Takže ľudia jedia tvrdé a nezrelé ovocie bez toho, aby si to uvedomovali. To máva za následok problémy s trávením a tak si človek už ovocie nedá, kvôli zlej skúsenosti. Je to však len chyba nezrelosti.

Prvý krát som kaki ochutnala v jeho krajine pôvodu, v Číne. Predávali ho zrelé priamo na uliciach alebo sušené vrámci vianočnej atmosféry. Hurmikaki sa nešúpe. Konzumuje sa aj suší so šupkou. Niektorý druh môže mať extra tvrdú šupku, ale zrelé hurmikaki sa šúpať ani nedá. Krehká šupka sa trhá a ľahko žuje.

Hurmikaki

Na tejto fotke môžete vidieť rozdiel. Na ľavo je tmavé a zrelé kaki, na pravo je tvrdé a nezrelé kaki. Ak necháte kaki dozrievať doma len tak bez pomoci, môže to trvať aj týždne. Je to veľmi trvanlivé ovocie. Ale trik, ktorý prinútil dozrieť už nejeden banán, funguje aj na kaki.

Aby bolo hurmikaki zrelé.

Do papierového alebo mikroténového vrecka uložíme kaki a zrelé jablká. Zvyčajne používame plastový sáčok a jablká z vlastnej záhrady, nie kupované. S domácimi zjavne dozrievajú kaki oveľa lepšie. Jablká a kaki necháme uzavreté vo vrecku pár dní. Už po dvoch dňoch sú kaki  mäkké a super sladké. Priebežne ich kontrolujte dotykom a skúšajte ako mäknú. Ak ich necháte v sáčiku ešte pár dní, budú šťavnaté, krehké a dužina bude skoro priehľadná. Keď je hurmikaki ako puding, to je maximálna zrelosť. Vtedy sa ťažko prenášajú a pri konzumácií sa poriadne zašpiníte šťavou. Ale sú najviac chutné a sladké.

vyskúšajte rôzne formy zrelosti, aby ste vedeli, aká vám najviac chutí. Pred konzumáciou stačí odobrať zvyšok stopky. Hurmikaki môžete nakrájať na mesiačiky alebo ho vyjedať lyžičkou ako puding z pohára. 

Vnútro nezrelého hurmikaki s "hviezdou" kde by sa nachdázali semienka.
Vnútro nezrelého hurmikaki s „hviezdou“ kde by sa nachdázali semienka. (zdroj 1 a 3 ilustračnej fotky: internet)

Prečo jablká urýchľujú dozrievanie? Za dozrievanie ovocia a zeleniny je zodpovedný hormón dozrievania – etylén. Ten ale zároveň spôsobuje, že sa nám ovocie a zelenina začne kaziť. Niektoré druhy ovocia a zeleniny produkujú etylénové plyny viac, iné menej. Jablká sú po banánoch top výrobcom etylénu a tak dokážu urýchliť dozrievanie ovocia, etylénom, ktorý vylučujú.

Vždy si nechajte ovocie dozrieť! Vtedy objavíte pravú chuť a výhody ovocnej stravy. Strom hurmikaki prežije aj na Slovensku, ak môžete, začnite pestovať.


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 66 542 times, 2 visits today)

3 Comments

  1. Janahana 28. novembra 2015 at 23:37

    Skuste hurmikaki dat do mraznicky na 24 hod na dalsi den nechat rozmrazit a jest… Poradila nam to jedna pani z Ukrajiny… Vraj takto konzumovali hurmikaki dovazane z Gruzinska… Trpkost nezreleho ovova sa po zmrazeni stratila… Zatial sme to tak skusali a vzdy to vyslo….

    Reply
  2. Daniela 18. novembra 2018 at 22:06

    Dobrý deň, poradí mi niekto či sa daju hurmikaky spracovať na marmeládu? Dostala som veľa ale úplne mäkké, na kašu.
    Ďakujem
    Danela

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *