Hodvábny čokoládový koláč z tofu

Čokoládový koláč z tofu, ale prečo hodvábny? Lebo tú krásnu čokoládovú nadýchanú penu tvorí hodvábne tofu, alebo inak silken tofu. Áno, vytvoríme skvelý čokoládový koláč z tofu. Hodvábne tofu má veľmi neutrálnu príchuť a dodá koláču skvelú štruktúru. Koláč je potom veľmi ľahký a šťavnatý. Netreba ho piecť, potrebujete len kuchynský robot alebo dobrý mixér na oriešky, formu na koláč s papierom na pečenie a chladničku.

Na nepečený čokoládový koláč z tofu potrebujeme:

– 250g silken tofu
– 100g čistej čokolády
– 400ml kokosového mlieka
– 40g kakaového prášku
– 200g mandlí
– 220g datlí (medjoul)
– čučoriedky

čokoládový koláč z tofuPostup:

Ako pripravíme čokoládový koláč z tofu? Začneme základom. Do kuchynského robota s nožmi v tvare S (alebo do mixéra, ktorý zvláda oriešky) pridáme mandle, kakao a datle bez kôstok, ktoré sme dopredu namočili aspoň na 10 minút. Môžete použiť aj vlašské orechy, ktoré sú práve v sezóne. Všetko spolu rozmixujeme na lepkavý čokoládový základ, ktorým vystelieme dno formy na koláč až po strany.

Potom spolu rozmixujeme osušené hodvábne tofu a kokosové mlieko. Použila som tofu značky Veto Eco, extra jemné. Medzitým si na pare roztopíme čokoládu. Môžete použiť jemne sladenú čokoládu alebo horkú čokoládu, potom môžete pridať trošku cukru podľa chuti. Ale základ bude z datlí sladký dosť, takže len jemne, chceme čokoládovú penu, ale nie sladkú penu. Keď sa roztopí čokoláda nalejeme ju do mixéra. Ja som mixér nechala bežať a pomaly čokoládu nalievala cez vrchnák, aby sa dobre spojila s tofu a nezačala tuhnúť.

čokoládový koláč z tofu

Potom našu čokoládovú penu nalejeme na korpus a dáme do dobre vychladenej chladničky stuhnúť. Po stuhnutí dozdobíme čučoriedkami alebo iným ovocím. Pridať môžete aj nejakú vegánsku šľahačku, teraz sa dá zohnať šľahačka v tube, ktorá je identická s tou z obchodu. Alebo ak máte ešte kokosové mlieko, nechajte ho úplne stuhnúť v chladničke a vyšľahajte šľahačku z neho.

Pri porcovaní budte opatrní a použite podberák na torty, krém je naozaj ako čokoládová pena aj po stuhnutí, takže to chce jemný láskavý prístup ;) Čokoládová pena zo silken tofu je jedna z naj vecí aké som ochutnala, dokázala by som ju jesť aj len tak bez toho korpusu, čo možno ešte spravím…


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 11 741 times, 2 visits today)

9 Comments

  1. Mirka 5. februára 2018 at 22:02

    Vyzerá to nádherne a určite to ešte lepšie chutí. Už som skúšala 2 koláče z tofu, ktoré síce neboli úplne raw, ale boli výborné :) Takže aj tento rozhodne urobím.

    Reply
  2. Pingback: Vegan cuketový koláč - Surová Dcérka: Recept

  3. Lucia 31. augusta 2019 at 18:52

    A kedby som použila obyčajné biele tofu s kokosovym mliekom nevyslahalo by sa to? Dakujem

    Reply
    1. Surová dcérka 2. septembra 2019 at 7:08

      Biele tofu je trocku tazsie a stale bude mat nejake male hrudky, takze by to už nebol taky hladky krem :)

      Reply
  4. lucie 31. októbra 2019 at 21:42

    Ahoj, zkousela jsem variantu kokosove mleko + silk tofu, ale krem se mi z toho vyslehat nepodarilo :( Nevim, kde jsem udelala chybu, bylo to porad hodne tekute. Nicmene nahradila jsem klasickym bilym tofu a i kdyz tam zustanou trosku hrudky, bylo to fajn! :)
    Diky za super recepty!

    Reply
    1. Surová dcérka 28. novembra 2019 at 9:13

      Ahoj :) Ono to bude tekuté kým sa neschladní kokosové mlieko v chladnicke poriadne :)

      Reply
      1. Ivana 13. novembra 2020 at 22:08

        Ahoj. Prosim o radu – mam to v chaldnicke uz tri hodiny a stale je to uplne tekute co som urobila zle? Stuhne to este? A ked nie, da sa to zachranit? Dakujem

        Reply
        1. Surová dcérka 13. novembra 2020 at 22:39

          Ahoj, moze byt chyba v kokosovom mlieku, odporúčam dať do mrazničky :)

          Reply
  5. Pingback: Vegan čokoládová pena - choco mousse - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *