Tempeh s tahini omáčkou

Tempeh najčastejšie používam do jednoduchých receptov, šalátov a ako oblohu k pečivu. Údený tempeh stačí nakrájať na tenké plátky, rýchlo opražiť a rýchla verzia vegánskej slaniny je na svete. Tempeh je skvelý zdroj proteínu pre vegánov, takže som si predsavzala, že s ním chcem aj doma variť viac, keďže v reštauráciách recepty s ním milujem. Pridala som k nemu moje stále obľúbené udon rezance a tahini omáčku, ktorú v podobnej verzií používam k pečeným batátom. A vznikol veľmi jednoduchý a riadne sýty recept.

Na tempeh s tahini omáčkou budete potrebovať:

Množstvo2 porcie
Príprava10 minútVarenie20 minútCelkovo30 minút

 190 g údeného tempehu
 400 g čerstvých udon rezancov (polovičné množstvo ak máte suché rezance)
 60 ml tahini
 120 ml zeleninového vývaru (alebo teplej vody)
 2 PL octu - ideálne ryžového
 1 PL sójovej omáčky
 1 PL tekutého sladidla (datľový sirup)
 1 ČL sezamového oleja
 štipka čili, čili oleja alebo omáčky (voliteľné)
 šťava z jedného citróna (voliteľné)
 1 strúčik cesnaku
 1 PL 1PL oleja
 1 jarná cibuľky
 1cm kúsok zázvoru
 hrsť arašidov
 1 ks mrkva
 hrsť fialovej kapusty
 ½ ks šalátovej uhorky
 čerstvý koriander (voliteľné)

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 190 g údeného tempehu
 400 g čerstvých udon rezancov (polovičné množstvo ak máte suché rezance)
 60 ml tahini
 120 ml zeleninového vývaru (alebo teplej vody)
 2 PL octu - ideálne ryžového
 1 PL sójovej omáčky
 1 PL tekutého sladidla (datľový sirup)
 1 ČL sezamového oleja
 štipka čili, čili oleja alebo omáčky (voliteľné)
 šťava z jedného citróna (voliteľné)
 1 strúčik cesnaku
 1 PL 1PL oleja
 1 jarná cibuľky
 1cm kúsok zázvoru
 hrsť arašidov
 1 ks mrkva
 hrsť fialovej kapusty
 ½ ks šalátovej uhorky
 čerstvý koriander (voliteľné)

Directions

Tempeh s tahini omáčkou

tempeh recept

Postup na tento recept:

Začnite tým, že si dáte variť hrniec s vodou na rezance. Použiť môžete akékoľvek rezance, aké máte radi. Ja používam čerstvé udon, ktoré stačí variť 3 minúty. Ak máte úplne suché rezance, tak rátajte s tým, že sa budú variť dlhšie a bude vám stačiť  o polovicu menšie množstvo na tieto dve porcie.

Kým sa varí voda, pripravíme tahini omáčku. Zmiešajte tahini, teplý zeleninový vývar, sójovku, ocot, tekuté sladidlo a sezamový olej. Dobre premiešajte kým nedostanete úplne hladkú omáčku. Teraz pridajte čili ak chcete. A citrón – koľko treba. A znova premiešajte.

Niektoré tahini omáčky bývajú prirodzene horké. Ja som tiež teraz takú našla. Aby sme sa všetkej horkosti zbavili, budete potrebovať niečo kyslé. Takže citrón alebo limetku. Pridajte toľko citrónu, aby ste horkosť skoro necítili alebo podľa vašej chuti. Ja rada pridávam veľa citrónu všade.

Teraz si rozpáľte panvicu na strednom plameni a pridajte na ňu olej. Tempeh si ručne nadrobte na malé kúsky, ako sa vám podarí. Všetok hoďte na panvicu a restujte tak 3-4 minúty. Môžete ho pražiť kým nebudú niektoré časti chrumkavé. Potom pridajte koreňovú časť jarnej cibuľky nakrájanú na drobno, nastrúhaný zázvor a cesnak. Zelenú časť cibuľky si nechajte na ozdobu. Pridajte aj kapustu, arašidy a mrkvu, ktorú ste si nakrájali na tenké prúžky – zápalkovej veľkosti.

Všetko spolu ešte pár minút restujte kým nebude cibuľka a mrkva mäkšia. Kým sa všetko restujte, na zápalky si nakrájajte aj uhorku a dovarte udon rezance.

Sceďte si rezance, pridajte k nim tahini omáčku, tempeh a uhorku. Pridajte limetku a koriander na dochutenie. Tento recept zvládnete za pol hodinu a naozaj vie zasýtiť. Ak si ho pripravíte, nezabudnite ma označiť na instagrame s fotkou vášho diela.


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 11 334 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Udon rezance s arašidovou omáčkou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *