Vegánska hokkaido polievka s muškátovým orieškom

Vegánska hokkaido polievka sa u nás doma varí už roky. Vždy trochu inak, podľa toho, čo je po ruke. Pripravila som vám jeden základný recept, ktorý som pripravila teraz v Prahe. S muškátovým orieškom a tymiánom. Na trhu sa objavili krásne hokkaido tekvice, takže ich treba využiť na polievky aj do curry.

 700g hokkaido tekvice
 300g zemiakov bez šupky
 1PL olivového oleja
 1 červená cibuľa (60g)
 1 strúčik cesnaku (8g)
 1L zeleninového vývaru
 1 a pol ČL tymiánu
 1 a pol ČL drvenej rasce
 1 ČL soli
 1/2 ČL muškátového orieška
 1/4 ČL čierneho korenia
 1 citrón (30ml)
 tekvicové semienka

Množstvo4 porcie
NáročnosťZačiatočníkCelkovo30 minút

Ingredients

 700g hokkaido tekvice
 300g zemiakov bez šupky
 1PL olivového oleja
 1 červená cibuľa (60g)
 1 strúčik cesnaku (8g)
 1L zeleninového vývaru
 1 a pol ČL tymiánu
 1 a pol ČL drvenej rasce
 1 ČL soli
 1/2 ČL muškátového orieška
 1/4 ČL čierneho korenia
 1 citrón (30ml)
 tekvicové semienka

Directions

Hokkaido

hokkaido surová dcérka

Pár slov k vývaru.

Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové bio kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. S týmito bujónmi mám odksúšané, že dobre dochutia moje recepty a majú dobré zloženie.

vegánska hokkaido polievka s tymiánom

Vegánska hokkaido polievka:

Na stredný oheň dám hrniec na polievku. Keď je zohriaty pridám olivový olej a nakrájanú červenú cibuľu. Na krájaní si nemusíte dať záležať, stačí na hrubšie. Pražím tak 4-5 minút a potom pridám nastrúhaný cesnak. Ten spolu s cibuľkou nechám na oleji ešte asi minútu, kým pridám zemiaky a hokkaido tekvicu.

Koľko pridám tekvice a koľko zemiakov väčšinou záleží od toho, ako veľkú tekvicu zoženiem. Tekvicu nešúpem, len vyberiem dno a nakrájam ju na väčšie kocky. Ak po vyčistení zostane 700g tekvice, tak si k nej pridám 300g zemiakov alebo mrkvy. Môžete použiť aj mrkvu, žiaden strach! Ak mám menšiu tekvicu, 500 gramovú, tak pridám 500g zemiakov. Potom vznikne extra krémová hustá polievka. Zemiaky zahusťujú dokonalo.

Takže pridám si potrebné množstvo zemiakov a tekvice, premiešam v hrnci a nechám pár minút podusiť. Potom zeleninu zalejem litrom zeleninového vývaru. Pridám tymián, muškátový oriešok, soľ, čierne korenie a rascu. Ak máte čerstvý tymián, tak použite asi dve či tri vetvičky. A s muškátovým orieškom to neprežente. Ja používam presné odmerky na každú PL a ČL (polievkovú a čajovú lyžičku), nie reálne lyžičky. Určite si zožente odmerky a pozor na oriešok!

vegánska hokkaido polievka s muškátovým orieškom

Všetko spolu nechám variť, kým tekvica a zemiaky nezmäknú. To trvá asi 10 minút. Potom všetko rozmixujem dohladka tyčovým mixérom. Pridám na záver aj šťavu z jedného citrónu. Všetko ochutnám a rozhodnem sa či ešte chcem niečo pridať. Najskôr môžete pridať len polovicu citróna, ochutnať a rozhodnúť sa či chcete viac. Ja vždy chcem!

Vegánska hokkaido polievka sa dá doplniť aj o kokosové mlieko či tekvicové semienka. Ja som teraz použila zakysaný sójový nápoj a pridala ešte trochu čerstvého tymiánu.

hokkaido polievka so zemiakmi

hokkaido polievka

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *