Vegánska večera v Bratislave – Moje TOP 3 miesta

Vďaka kombinovaniu frutariánskej a vegánskej stravy mi zostáva priestor na socializovanie a občasne návštevy reštaurácií. Ak by som bola striktný raw vegán bolo by to ťažšie. V práci obednú prestávku vynechávam, dám si ovocie, ale po práci sa veci môžu zmeniť. Ak máme večerný program ako kino, niekde sa v centre Bratislavy musíme najesť.

Podnikov, ktoré sú vegan friendly alebo úplne vegánske a vegetariánske pribúda. Podla HappyCow.com je v Bratislave  viac ako 14 miest, kde sa vegán môže spokojne najesť. Je mi ľúto, že veľa nenavštevujem, kedže sú v prevádzke len na obed. Vďaka za tie, čo mi uvaria aj po 17tej.

1. Thali

Thali tácka

Thali je nováčik na Dunajskej ulici, ktorý ponúka len vegánske a vegetariánske jedlo. Nájdu sa aj raw koláčiky, ale inak môžete ochutnať skvele indické jedlo. Podla mojej skúsenosti z Indie, je lepšie ako to, čo som ochutnala v Mumbai ja. Voda je na stoloch zdarma a jedlo si tiež každý naloží sám, platí sa podľa množstva. Čo je ideálne pre mňa, lebo chcem pri svojom životnom štýle veľa ryže.

Skvelo okorenený šošovicový dhal je moja istota kedykoľvek prídem! Kedže je Thali otvorené do 18tej, vždy sa ponáhľame aby nám ešte zostalo nejaké jedlo. Výhodou je, že v tejto dobe je už Thali prázdne. Naposledy sme dokonca dostali ako bonus chutné zeleninové samosi, aby neprišli na zmar. To sú privilegia posledných zákazníkov v reštaurácii. Thali sa zapája do rôznych projektov a podporuje fair trade, všetko sa dozviete z ich steny.

2. Huy-Vege

Tím Huy-Vege na Vegánskych Hodoch (zdroj: Huy-Vege)
Tím Huy-Vege na Vegánskych Hodoch
(zdroj: Huy-Vege)

Miesto, ktoré pozná azda každý vegán.Vietnamská kuchyňa podávaná v prostredí bistra. Žiadne pokusy o dizajn a experimenty s bicyklami namiesto lampy, ako v Thali. Jednoducho plast, ktorý stačí, ako sa za roky osvedčilo. Hlavne kvôli dobrému jedlu. Na jedálnom lístku je viac tofu v rôznych formách, používa sa viac oleja, ryže je menej ako by som si ja želela (musím skúsiť požiadať o prídavok), ale porcia je celkom veľká.

Milujem ako vo východnej Ázií pripravujú zeleninu, hlavne brokolicu. Môj domáci, u ktorého som žila v Singapúre, sa ma to snažil naučiť. Do veľkého hrnca vody sme pridali brokolicu a karfiol, nechali vo vriacej vode asi dve minúty, všetko vybrali a nechali chladnúť.Výsledkom bola dokonale chrumkavá zelenina, ktorá nebola surová aj keď sa varila tak krátko. Presne takúto zeleninu majú v Huy-Vege. Oči mi budú navždy žiariť, keď mi prinesú tanier s kúskami brokolice!

3. Sushi Time

(Zdroj: BlueApron.com)
(Zdroj: BlueApron.com)

Aj do tretice Ázia. Akékoľvek vegánske sushi je skvelou voľbou. My máme po ruke práve Sushi Time. Sushi rolky Maki pripravujú dobre a nie je na menu len jedno. Okrem klasickej uhorky majú aj špargľu, avokádo a takuan. Ponúkajú aj ďalšie vegánske varianty, ako žlté kari so zeleninou a mangový šalát s mätou. Opekanú ryžu s vajíčkom a zeleninou dokážu spraviť aj bez vajíčka! A donáška domov tiež funguje skvelo. vegánska večera ala sushi je vždy dobrý nápad.

To je zatiaľ všetko k môjmu zoznamu miest, kde sa môžeme náhodou stretnúť. Raz sme sa skúšali navečerať aj v reštaurácií SOHO. Priateľ ich menu poznal a videl tam aj možnosti bez mäsa, takže sme mysleli, že si dáme niečo zaujímave. Keď som si prešla menu, zistila som, že všade je ako alergén uvádzaná omáčka z kôrovcov (oyster sauce). Tak som sa spýtala čašníčky, či by bolo možne pripraviť jedlo bez tohto alergénu. Bohužiaľ to možné nebolo a tak sme museli odísť bez jedla. Neviem, koľko ľudí, okrem vegánov, má alegiu na kôrovce, ale zostaviť jedálny lístok na jednom alergéne, môže spôsobiť nejaký problém.

Ak zablúdite do Piešťan, skvelé vegetariánske a vegánske jedlo majú v komunitnom centre Ziwell! Len počas pracovných dní a večer sa už tiež neujde každému, ale vtedy sa tam každý chodí už baviť a posedieť s kamarátmi.

Aké sú vaše skúsenosti s týmito a ďalšími vegan friendly miestami? Museli ste odniekiaľ už kvôli jedlu odísť?

Nikoleta


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 1 456 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. iveta 12. januára 2015 at 17:30

    thali ma taku malu pobocku v petrzalke v Log Log a bola som dost prekvapena ze byriany-korenena ryza ktoru som v Indii jedla, tu obsahovala mlieko. Prerustrovala som cely google ale v indickej byriani ryzi sa nikde mlieko nedavalo… a ked teda vravis ze si sa lepsie najedla ako v Mumbai, co musim povedat ze z vlastnej skusenosti sme si v Mumbai poriadne posmakovali, tak to musim vyskusat!

    doskakavenia :)

    Reply
    1. Eva 12. januára 2015 at 22:00

      Čauko, poznám celkom dobre ľudí, ktorí založili Thali a viem, že recepty sú fakt autentické. Tak som si recept na biryani googlila aj ja a veruže tam mliečna vec (myslené u nich asi ako alergén) – a to jogurt. Ten sa veľmi bežne v indickej kuchyni využíva, ale viem, že thalisti sa snažia použivanie jogurtu čo najviac redukovať, aby vyhoveli vegánom.

      A tu je ten recept, co som nasla na veg biryani – http://www.vegrecipesofindia.com/hyderabad-veg-biryani-hyderabadi-vegetable-dum-biryani-recipe/

      Reply
  2. ŽiWell 15. januára 2015 at 0:44

    vďaka, sme radi, že aj u nás chutilo :)

    Reply
    1. Raw Daughter 15. januára 2015 at 10:07

      A veľmi! Teším sa na ďalšiu príležitosť dať si batátové pyré :)

      Reply
  3. Mari 18. decembra 2015 at 1:01

    Bohuziaľ, žlté kari v Sushi time nie je ani len vegetariánske, bolo pre mňa obrovským prekvapením, keď som sa dozvedela, že je v ňom kurací vývar. :(

    Reply
    1. Raw Daughter 18. decembra 2015 at 9:49

      Tak to je veľka chyba. Nikdy som ho tam neskusala takze som sa nepytala na vývar, ale uz mam vo zvyku rpeverovat co je robene s vývarom a co je robene na akej masi alebo masle, lebo to restauracie zabudaju spominat :/

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *