Zoznam éčiek: ktoré sú živočíšne?

Pri nakupovaní potravín, ktoré nemajú vegan nálepku, je každý vegán nútený dobre si prečítať zloženie každého produktu. Pozeráme sa na mlieko, srvátku, vajíčka, želatínu, bravčovú masť… A riešime aj konzervanty – éčka, lebo niektoré z nich majú živočíšny pôvod a veľa z nich má potencionálne živočíšny pôvod. Tento zoznam éčiek vám možno pomôže pri vašich nákupoch a povie viac, o tom, či je nutné pred týmito éčkami utekať.

Zoznam éčiek živočíšneho pôvodu:

E120 – Karmín/Košelina/Kyselina karmínová (červené farbivo z tiel hmyzu Dactylopius Coccus)
E422 – Želatína jedlá
E901 – Včelí vosk
E904 – Šelak (polyesterová živica z výmeškov hmyzu Laccifer (Lachardia) lacca Kerr)
E913 – Lanolin (vosk získavaný z ovčej vlny)
E920 – L-cysteine (hlavným zdrojom sú štetiny prasiat a ľudské vlasy. Edit 2020: vo svete už existuje aj rastlinná verzia tohto éčka)
E966 – Laktitol (získava sa z mliečneho cukru – laktózy, mliečny pôvod)
E1000 – Kyselina cholová (žlčová kyselina)
E110 – Lysozym (získava sa z vaječných bielkov alebo z baktérií v očných kanálikov zvierat)

Ďalšie živočíšne éčka ( Napr: E542,E921…) nie sú povolené v EÚ.

zoznam éčiek

Druhá skupina éčok, ktoré môžu a nemusia mať živočíšny pôvod je oveľa dlhšia. Človek sa z obalu nedozvie či na výrobu éčka bol použitý napríklad živočíšny tuk prasiat, alebo len rastlinné oleje. Pre tieto informácie treba pri každom produkte písať výrobcovi a veriť informáciám, ktoré poskytuje. Je na každom vegánovi, či si bude veci zistovať, preventívne sa týmto éčkam vyhne alebo ich bude konzumovať  bez zisťovania.

Treba povedať, že kvôli týmto éčkam nie sú účelne zabíjané žiadne zvieratá. Sú len vedľajším produktom nášho mäsového či mliečneho priemyslu. Preto ich konzumáciou nepodporujete zabíjanie zvierat. Ak by sme nemali živočíšnu výrobu, nemali by sme ani tieto otázne konzervanty. Ak začínate s vegánstvom alebo máte pragmatický prístup a chcete mať ľahší život, tak tieto éčka nemusíte nutne riešiť. Upozornila by som ešte na fakt, že na obaloch výrobkov môžete nájsť éčka pod rôznym názvom, nie len pod číselným označením. Zloženie produktov sa taktiež mení a často líši v rôznych krajinách.

Špeciálne ťažké je to napríklad pri výbere pečiva ako som ukázala v poslednom videu:

Zoznam éčiek, ktoré môžu a nemusia mať živočíšny pôvod:

E101 – Riboflavín
E101(a) – Riboflavín-5-fosfát

E270
– Kyselina mliečna

E304 – Askorbylpalmitát – Estery mastných kyselín s kyselinou askorbovou
E322 – Lecitíny
E325 – Mliečnan sodný
E326 – Mliečnan draselný
E327 – Mliečnan vápenatý
 
E422 – Glycerol
E431 – Polyoxyethylen monostearát
E432 – Polyoxyethylensorbitanmonolaurát
E433 – Polyoxyethylensorbitanmonooleát
E434 – Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát
E435 – Polyoxyethylensorbitanmonostearát
E436 – Polyoxyethylensorbitantristearát
E442 – Fosfatidy amonné
E470(a) – Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselín
E470(b) – Horečnaté soli mastných kyselín

E471 – Mono- a diglyceridy mastných kyselín
E472 (a-f) – Estery mono- a diglyceridov mastných kyselín
E473 – Estery sacharózy s mastnými kyselinami
E474 – Sacharoglyceridy
E475 – Estery polyglycerolov s mastnými kyselinami
E476 – Polyglycerolpolyricinoleát
E477 – Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami

E479(b) – Olej sójových bôbov s glyceridmi mastných kyselín
E481 – Stearoylaktylát sodný
E482 – Stearoyllaktylát vápenatý
E483 – Stearyltartarát
E491 – Monostearát sorbitolu
E492 – Tristearát sorbitolu
E493 – Monolaurát sorbitolu
E494 – Monooleát sorbitolu
E495 – Monopalmitát sorbitolu
E570 – Mastné kyseliny
E572 – Stearan horečnatý
E585 – Mliečnan železnatý
E626 – Kyselina guanylová
E627 – Guanylan sodný
E628 – Guanylan draselný
E629 – Guanylan vápenatý
E630 – Kyselina inosinová
E631 – Inosinan sodný
E632 – Inosinan draselný
E633 – Inosinan vápenatý
E634 – Vápenaté ribonukleotidy
E635 – Disodné ribonukleotidy
E640
– Glycín
E1100 – Amyláza
E1517 – Glyceryl-diacetát
E1518 – Glyceryl-triacetát
_______________________________

Z tohto zoznamu som vynechala niektoré éčka (E430,E478, E488, E641, E642), ktoré nie sú vrámci EÚ povolené. Najčastejšie sa stretnete s rôznymi glyceridmi, pri ktorých je šanca, že majú základ v živočíšnych tukoch.

zoznam éčiek

Uložte si obrázok vyššie
, aby ste mali prehľad v éčkach vždy pri sebe – v smartfóne napríklad!

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 5 787 times, 2 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: Náhodne Vegan: Želé a cukríky - Surová Dcérka

  2. Pingback: Ktoré pečivo je vegánske: Billa - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *