Recept na cícerový hummus bez oleja

Cícer je moja najobľúbenejšia strukovina a chuť na hummus ma prepadáva pravidelne. Prečítala som veľa receptov, ako si pripraviť hummus a niektoré ma šokovali množstvom oleja. Pridať jednu lyžičku oleja, v pohode. Pridať  100ml oleja? To veru nie. Tak by hummus mal naviac cez 800kcal len z oleja. Také bomby si nechám na jeho jedávanie v reštaurácií.  A aj keď kalórie milujem, tie zo saturovaného tuku ma nenadchýnajú rovnako ako čistý rafinovaný cukor. Naviac do hummusu ide este sezamová pasta, takže tukov sa tam nazbiera, preto pripravujem hummus bez oleja.

Ak máte podobné zmýšľanie, tu je hummus ako ho robím ja:

  • cca 600g cíceru
  • 80ml vody z cíceru
  • šťava z 1 citrónu
  • 1-2 PL tahini pasty
  • 1 PL kmínu
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1 strúčik cesnaku

Ak budete robiť hummus zo sušeného cíceru, tak si ho najskôr namočte na noc do vody. Budete potrebovať tak 200-250gramov cíceru pred uvarením. Keď naberie objem, prepláchnite ho a uvarte vo vode. Varenie môže trvať tak 2-3 hodiny. Keď cícer praská a zlieza z neho šupka, rozplýva sa na jazyku, vtedy je uvarený. Scedte ho a vodu si odložte na ďalšie použitie. Nechajte všetko vychladnúť.

Ak si to chcete zjednodušiť, tak vám budú stačiť 2 poháre sterilizovaného cíceru.  Začneme tým, že si nasekáme nožom alebo v mixéri cesnak na jemno. Používam málo cesnaku, hlavne ak jedávam hummus na večer. Ale ak vám cesnak sedí, môžete použiť ešte jeden strúčik.

Na mixovanie niekto používa ručný robot, ja väčšinou nás mixér, ale najlepšiu/najlahšiu prácu spraví kuchynský robot. Robila som hummus v požičanom Thermocook-u, ktorý nahradí mixér, šľahač, ryžovar… A výhodou je to, že hummus sa oveľa ľahšie vyberá z nádob, lebo je širšia, nože nebránia toľko v pohybe a má špeciálnu špachtličku, ktorá z nádoby dostane všetko. Stále budem väčšinou robiť hummus v mixéri a bojovať s úzkym hrdom, lebo som už zvyknutá.

Ale ak máte kuchynský robot alebo iné multifunkčné stroje, myslite na to, odkiaľ sa vám bude pasta ľahšie vyberať.

Každopádne k rozsekanému cesnaku pridáme všetok cícer a vodu z jedného pohára cíceru alebo vodu, ktorá nám zostala po varení, alebo čistú studenú vodu. Ak si cícer varíme, tak budeme potrebovať viac vody, naposledy som použila 200ml vody keď som si ho varila sama. Studená voda nám nahradí tých 100ml oleja, takže pridajte toľko, aby ste mali krémovú konzistenciu.

Pridáme šťavu z citróna, korenie a tahini pastu. Ak nemáte tahini, môžete si rozmixovať trochu sezamu na dochutenie alebo si spraviť hummus bez tahiny a pridať viac korenia alebo dochutiť hummus na nejaký iný spôsob napríklad červenou repou, bazalkou, sušenými rajčinami…

Hummus mixujeme až kým nie je úplne hladký a krémový. Medzi mixovaním ochutnajte, či sa vám páči konzistencia a či je chuť dosť výrazná. Podávame s čerstvou zeleninou: mrkvou, uhorkou, zelerom, reďkovkou, paprikou…  Ak chcete vyzerať “fancy” pred spoločnosťou, tak hummus môžete posypať čili korením, čiernym korením a pridať pár kúskov cíceru v celku alebo pridať pár kvapiek oleja.

(Visited 304 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *