Vegan turecký med

Vajíčka v bežných receptoch môžete nahradiť banánom, ľanovými semienkami, jablkovým pyré a tak ďalej. Ale čím nahradiť bielok v takom tureckom mede? Počas Vianoc sme robili snehové pusinky, kde sme bielky nahradili vodou z cíceru. Pri tureckom mede sme do potiahli ešte o kúsok ďalej.  Dokážeme z cícerovej vody spraviť vegan turecký med? Kedže píšem tento blog, tak je odpoveď áno!

Na vegan turecký med potrebujete:
– vodu z 1 pohára cíceru
– 250g trstinového cukru
– 30 ml ryžového alebo datlového sirupu
– 100g mandlí
– ovocnú kožu alebo  poháre

Postup je ľahký ale pre istotu si ho môžete pozrieť tu:

Cícer scedíme, vodu dáme do nádoby na miešanie a pridáme 150g trstinového cukru. Samotný cícer odložíme a použijeme na hummus alebo iné vegna jedlo. Používame cícer značky Alnatura, ktorý nájdete v DM drogérií, takže s tým to overene funguje.  Na šľahanie sme použili robot, takže necháme vodu z cíceru aby sa bokom miešala na krásne biely sneh.

vegan turecký med

Zvyšok cukru si na panvici začneme topiť na karamel. Keď sa roztopí pridáme ryžový alebo datľový sirup.  Vtedy by mal byť sneh krásne vymiešaný. Robot dáme na malé otáčky a prilievame z panvice horúci karamel, ktorý začne v snehu tuhnúť. Keď je všetok karamel dobre rozmiešaný, vyberieme misu z robota, pridáme mandle alebo hrozienka, sušené ovocie aké chceme… A základ máme hotový.

vegan turecký med

Turecký med sme natreli na plát ovocnej kože a ďalším ho prikryli z hora. Po stuhnutí sa dal med krájať, takže spokojnosť. Ale najlepšie sa aj tak jedol z pohárov. Vrch sme dozrobili karamelom, ktorý nám stuhol na panvici alebo po okrajoch šľahača. Veľmi estetická vec a multifunkčná, ako nám predviedla mačka, keď sa z kúskami karamelu začala hrať.

vegan turecký med

(Visited 260 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *