Nezrelé alebo zrelé ovocie?

Priveľa ľudí zavrhuje ovocie na základe zlých skúseností, hlavne chuťových a tráviacich. Kde je problém? Jednoducho v tom, že ovocie nebolo zrelé! Nemôžeme očakávať, že vo veľkých supermarketoch nám na pulty dajú ovocie v takej kvalite a v takom stave, že bude ihneď konzumovateľné. To si nanešťastie neuvedomujeme a tak si domov donesieme mango, ktoré ihneď krájame, keď je tvrdé, trpké a nakoniec nám z neho je zle.

Ovocie treba jesť dozreté. Škrob sa zmení na jednoduchý cukor, ktorý je ľahko stráviteľný. Ovocie chutí lepšie a hlavne, má už všetky vitamíny a minerály. Väčší pôžitok z jedla, žiadne bolesti žalúdka, telo nevymýšľa nejakú inú cestu ako dostať vitamíny o ktoré nedostalo. To všetko výmenou za trpezlivosť. Ovocie si treba nakúpiť v predstihu. Niekedy potrebuje 3-4 dni v tme a teple aby dozrelo, preto si treba nákup naplánovať tak, aby sme mali stále dosť dozretého ovocia.

Banány, ku ktorým sa dostaneme v Európe, sú skutočne zrelé až keď sa objavia čierne bodky. Len v Azií a Mexiku som jedla banány ktoré boli ešte jemne nazelenalé na povrchu, ale zároveň mäkké a zrelé. Takže čakajte kým sa neobjavia prvé bodky, silná vôňa a banán nebude tak mäkký že by ste ho jedným stlačením premenili na kašu. Kľudne nech sa objavia aj mušky, tie sú skvelým znamením.

Dnes som mala šancu porovnať ako vyzerá ananás prinesený priamo zo supermarketu, a ako vyzerá ananás ktorý mám doma už 6 dní. Ananás je zrelý až keď sa vyfarbí celý nažlto, listy na koncoch oschnú a prestúpi ho naozaj výrazná vôňa. Ďalší znak zrelosti je, že ľahko, bez krájania a jedným krúživým pohybom odtočíte všetky listy. Takto máte oveľa nižšiu šancu, že vás bude po jeho konzumácií páliť jazyk alebo žalúdok z kyseliny, ktorú obsahuje.

Keď som bola dieťa, nemala som rada  bodkované banány a ich konzistenciu.
Vždy sme ich doma jedli žlto zelené a spomínam si, že mi naozaj chutili. Moje chute sa skoro okamžite zmenili keď som začala byť raw vegánom. Prežila som 7 dní len na banánoch, keď som žila v Indii, vtedy vznikli moje banánové zmysly. Teraz trpezlivo čakám na prvé bodky na banánoch. Viem, že dovtedy by mi nechutili a nedali mi toľko výhod ako ponúkajú zrelé.

Čítala som, že čierne bodky na banánoch sú pleseň a iné výplody ľudovej tvorivosti. Rovnako som čítala, že bodkované banány sú bojovníkmi proti rakovine. Nuž, samozrejme, zrelé banány, narozdiel od zelených, naozaj obsahujú všetko čo naše telo potrebuje na zdravé fungovanie. Takže zrelým ovocím proti rakovine!

zrelé ovocie

Pri mangu je to rovnaké. Až keď som ochutnala mango v Thajsku, ktoré sa topilo v šťave, ktorá mi zašpinila celú tvár a ruky, tak som pochopila aké je mango úžasné ovocie, a že nemusí byť len tvrdou oranžovou hmotou skrytou za hrubou zelenou šupkou.Ak máte zlú skúsenosť s akýmkoľvek ovocím, dajte mu ešte šancu, naozaj sa to oplatí!

Všetko záleží od druhu ovocia, ale sústreďujte sa na vôňu, dostatočnú mäkkosť( nie poškodením), zrelé mango je dokonca o trochu lesklejšie (akoby natreté olejom), samozrejme farba je tiež dôležitá. Tou sa väčšinou riadim aj pri melónoch. Ale pri tých je to vždy risk. Niekedy vyberiem ideálne vyzerajúci melón – dostatočne ťažký, so žltým fľakom na mieste, kde bol uložený na zemi a dokonca aj znie duto (Aspoň ku mne prehovoril duto). Ale nakoniec nemusí byť zrelý alebo ešte horšie, exploduje ako prezretý. Naposledy som kupovala už porcované melóny a aj keď boli krásne červené, nemali žiadnu chuť. Vždy treba použiť všetkými zmyslami, aby sme si dopriali naozaj chuťový zážitok so skvelého ovocia. Keď jem ovocie, vždy si všímam ako vyzerá-vonia a ako mi chutilo, aby som si pri budúcom nákupe vybrala presne také aké chcem, ak sa predáva už zrelé ovocie.

A jedna posledná poznámka na záver. Väčšina ovocia nepatrí do chladničky! Aspoň dovtedy kým nie sú naozaj zrelé a nechcete zabrániť prezretiu. Banány, rajčiny, mango, avokádo, ananás, broskyne, papája, žlté melóny a hrušky dozrievajú aj po odtrhnutí, takže do chladničky nepatria. Rôzne bobule ako čučoriedky, machovka, hrozno, jahody, maliny, granátové jablká, červený melón či čerešne úž viac nedozrievajú po ich odtrhnutí, takže ich čo najskôr zjedzte alebo schladte. U mňa sa ovocie nemá čas ohriať, takže v chladničke skladujem maximálne ľadový šalát.


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 2 982 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: 8 chýb, ktoré robíte v začiatkoch raw stravovania - Raw Mother&Daughter

  2. ccc 24. júna 2017 at 23:41

    Mne chutí skôr menej dozreté ovocie, najmä u banánoch, melónoch a jablkách. U citrónoch či pomarančoch to zas len zrelé.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *