V tomto recepte som našla moje obľúbené využitie na šalviu, ktorú som posledné va roky pestovala a nevedela čo s ňou. Tieto vegan gnocchi v smotanovej omáčke so šalviou sú plné umami chuti. Maslo so šalviou a cesnakom, k tomu veľa lahôdkového droždia, úplná dokonalosť. V Talianskej reštaurácií by vám lepšie nespravili!
Vegan gnocchi v smotanovej omáčke so šalviou:
Ingrediencie
Pokyny
Ingrediencie:
Gnocchi – ak si chcete varenie urýchliť, tak si môžete kúpiť už hotové náhodne vegan gnocchi, ktoré stačí variť 2 minúty. Napríklad tieto z DM drogérie alebo značku Rana, ktorú nájdete v Tesco a Billa.
Smotana – tento recept som skúšala s Alpro smotanou na varenie a Dr. Oetker Creme Vega. Môžete použiť jednu aj druhú, ale pri Creme Vega budete potrebovať pridať asi naberačku vody na zriedenie a nebudete potrebovať citrónovú šťavu, prípadne aj menej soli.
Lahôdkové droždie – všetko syrové dochucujem ladôdkovým droždím. Lahôdkové droždie je neaktívne droždie so syrovou chuťou, nájdete v zdravej výžive, niekedy pod názvom tebi droždie, ale už sa objavuje aj vo väčších supermarketoch.
Vegan gnocchi:
Zemiaky v šupke uvarte do mäkka. Zaberie to asi 15 minút podľa veľkosti. Snažte sa do nich príliš neštuchať vidličkou, aby nenabrali zbytočne vodu, lebo potom budete potrebovať viac múky, a to by už gnocchi neboli také obláčikovo ľahké.
Po dovarení jemne odstráňte šupku a zemiaky ešte za tepla nastrúhajte na jemnom strúhadle. Na pracovnej doske ich poprášte soľou a hladkou múkou. Začnite asi pri 40 g múky a podľa potreby pridajte ďalších 10-20 gramov. Všetko spolu spracujte na nelepivé cesto ešte za tepla.
Cesto rozdeľte na 3-4 časti a z každej časti vyšúlajte valec o hrúbke palca. Valec potom nakrájajte na asi 2 cm hrubé kúsky. Nemali by ste už potrebovať žiadnu múku, ak je cesto dobré – nelepivé. Následne prejdite kúskami cesta po vidličke alebo strúhadle ak chcete vytvoriť vrúbky.
Pripravte si omáčku a potom uvarte gnocchi v horúcej, dobre posolenej vode. Použite veľký hrniec, aby sa vám gnocchi o seba nelepili a mali priestor. Hotové sú, keď vyplávajú na povrch vody. Môžete najskôr uvariť len pár kúskov a otestovať, aké dlhé varenie potrebujú.
Smotanová omáčka so šalviou: Vegan gnocchi v smotanovej omáčke
Na strednom ohni zohrejte panvicu a roztopte v nej maslo. Do masla nasypte šalviu nasekanú na väčšie kúsky a pomaly ju na masle opekajte 4-5 minút. Regulujte oheň, aby nebol príliš silný a potom pridajte nastrúhaný- roztlačený cesnak. Všetko spolu krátko orestujte, aby sa cesnak rozvoňal, ale dajte pozor, aby sa nespálil. Po cesnaku pridajte rastlinnú smotanu, droždie, soľ a citrónovú šťavu. Všetko nechajte zovrieť a dolaďte chuť podľa seba.
Na záver do omáčky pridajte uvarené gnocchi a servírujte.
TIP: Ak chcete jedlo ešte doplniť o nejaké živiny, pridajte opečené marinované tofu, šampiňóny, cuketu či inú zeleninu, ktorú milujete.
Pozrite sa na viac receptov na vegan hlavné jedlá tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. `
Jedno z nejlepších jídel, jaké jsem kdy jedla. Vždy, když ho vařím, se na něj moc těšíme. Šalvěj v omáčce je fenomenální. Používám i starší lístky, které jsou tužší, ale krájím je hodně nadrobno, čerstvé jsou samozřejmě nejlepší. Doporučuji všem vyzkoušet. Mockrát děkuji za skvělý recept. :-)