Vegan boloňské cestoviny so šošovicou

Ďalší z receptov, ktoré doma pravidelne varím a dokonca už ho ochutnali aj kamaráti, ktorým veľmi chutil. Vegan boloňské cestoviny môžete pripraviť ako špagety, ale ja mám oveľa radšej širšie druhy ako tagliatelle, linguine či pappardelle. Nebojte sa vyskúšať aj lasagne ak vám doma stoja v špajze (môj prípad, lebo sa mi málokedy chce zapekať). Cestoviny sa u nás varia asi najčastejšie.

Na vegan boloňské cestoviny potrebujete:

 1 cibuľa
 3-4 strúčiky cesnaku
 2 stonky zeleru (voliteľné)
 800 g celých lúpaných rajčín ( 2 konzervy)
 350g bezvaječných linguine/ tagliatelle
 300g uvarenej šošovice ( 1 konzerva Bonduelle)
 100g vlašských orechov (nasekaných na drobno)
 15g čerstvej bazalky
 10g hladkolistej petržlenovej vňate
 2 PL olivového oleja
 2 PL koncentrovaného rajčinového pretlaku
 2 ČL sušeného tymiánu
 2 ČL sušeného oregána
 1/2 ČL drtených čili papričiek
 1 ČL soli
 štipka čierneho korenia

Množstvo4 porcie
NáročnosťZačiatočníkPríprava15 minútVarenie25 minútCelkovo40 minút

Ingredients

 1 cibuľa
 3-4 strúčiky cesnaku
 2 stonky zeleru (voliteľné)
 800 g celých lúpaných rajčín ( 2 konzervy)
 350g bezvaječných linguine/ tagliatelle
 300g uvarenej šošovice ( 1 konzerva Bonduelle)
 100g vlašských orechov (nasekaných na drobno)
 15g čerstvej bazalky
 10g hladkolistej petržlenovej vňate
 2 PL olivového oleja
 2 PL koncentrovaného rajčinového pretlaku
 2 ČL sušeného tymiánu
 2 ČL sušeného oregána
 1/2 ČL drtených čili papričiek
 1 ČL soli
 štipka čierneho korenia

Directions

44
boloňské špagety

Očistite a pripravte si všetky suroviny. Cestoviny uvarte v slanej vode podľa návodu. Šošovicu vidličkou roztlačte tak, aby niektoré kúsky zostali celé, ale väščina šošovice bola skoro na kašu.

Pri omáčke začnite tým, že na olivovom oleji na hlbšej panvici ( ideálne s pokrievkou) opražte do zlata 1 na drobno nakrájanú cibuľu a zeler, ak ho použijete. Pražte na strednom ohni asi 5 minút. Potom pridajte na k zmesi cesnak. Asi 20-30 sekúnd všetko miešajte. Potom pridajte koncentrovaný rajčinový pretlak, čili, čierne korenie, oregáno a tymián. Všetko dobre premiešajte a zalejte lúpanými rajčinami. Vareškou ich jemne roztlačte a všetko nechajte variť pod pokrievkou, kým sa chute nespoja tak 15 minút.

Všetko varte na miernom ohni, aby omáčka bublala. Potom pridajte nakrájané bazalkové listy, šošovicu, nasekané vlašské orechy (nejaké si môžete nechať na servírovanie). Všetko nechajte spolu ešte 5 minút variť a na záver omáčku posoľte. Podľa chuti rajčin môžete prípadne pridaj aj 1-2 ČL cukru, ak budú kyslejšie.

Keď je omáčka dochutená a hotová, vmiešajte do nej cestoviny. Servírujte s vlašskými orieškami a nasekaným petržlenom.  Z tohto množstva mám odskúšané 3 väčšie alebo 4 menšie porcie, ktoré rozhodne zasýtia.

Moje recepty sledujte aj na instagrame @Surovadcerka

vegan bolognese špagety
vegan bološnké cestoviny so šošovicou
(Visited 7 955 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *