Vegan Milionárske rezy s arašidmi a praclíkmi

Nastal čas na to najsladšie pečenie, ktoré každý rok príde v stým, ako odídu teplé dni. Vegan Milionárske rezy sú dokonalým spojením sladkého karamelu, čokolády a arašidov. Tieto rezy vám spríjemnia príchod jesene aj sviatkov. A vďaka arašidom, ktoré som pridala, vám tieto rezy pripomenú Snickers! Ak ste ich dlho nemali ako vegáni, tak toto si užijete! Pripravte si však veľa masla a cukru. Ukážem vám, ako si rezy pripraviť s vegan kondenzovaného alebo kokosového mlieka.

Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk, kde zoženiete skvelé orechy aj v kilových baleniach, malé čokopecičky, špaldovú múku a veľa skvelých vegánskych potravín. Skrz môj odkaz máte teraz na Slovensku poštovné zdarma.

Vegan Milionárske rezy:

Množstvo16 porcií
Príprava20 minútVareniehodinaCelkovohodina 20 minút

Cesto:
 275 g hladkej pšeničnej múky
 70 g kryštálového cukru
 ¼ ČL soli
 1 ČL mletej vanilky voliteľné
 200 g rastlinného maslaKlikajte na môj IG stories prehľad rastlinných masiel - link funguje len cez počítač
Karamel z kondenzovaného mlieka:
 640 g kondenzovaného kokosového mlieka Nature's Charm (2 konzervy) alebo kokosové mlieko AroyD (800 ml) + 200 g kryštálového cukru
 100 g kryštálového cukru
 250 g rastlinného maslaKlikajte na môj IG stories prehľad rastlinných masiel - link funguje len cez počítač
alebo karamel s kokosovým mliekom :
 240 g trstinového cukru čo najkvalitnejší a najtmavší aby mal karamel krásnu farbu
 50 g kryštálového cukru
 50 g agáve sirupu
 200 g rastlinného maslaKlikajte na môj IG stories prehľad rastlinných masiel - link funguje len cez počítač
 ¼ ČL soli
Poleva:
 170 g horkej čokolády
 slané praclíkyvoliteľné

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Cesto:
 275 g hladkej pšeničnej múky
 70 g kryštálového cukru
 ¼ ČL soli
 1 ČL mletej vanilky voliteľné
 200 g rastlinného maslaKlikajte na môj IG stories prehľad rastlinných masiel - link funguje len cez počítač
Karamel z kondenzovaného mlieka:
 640 g kondenzovaného kokosového mlieka Nature's Charm (2 konzervy) alebo kokosové mlieko AroyD (800 ml) + 200 g kryštálového cukru
 100 g kryštálového cukru
 250 g rastlinného maslaKlikajte na môj IG stories prehľad rastlinných masiel - link funguje len cez počítač
alebo karamel s kokosovým mliekom :
 240 g trstinového cukru čo najkvalitnejší a najtmavší aby mal karamel krásnu farbu
 50 g kryštálového cukru
 50 g agáve sirupu
 200 g rastlinného maslaKlikajte na môj IG stories prehľad rastlinných masiel - link funguje len cez počítač
 ¼ ČL soli
Poleva:
 170 g horkej čokolády
 slané praclíkyvoliteľné

Directions

Vegan Milionárske rezy s arašidmi a praclíkmi
Vegan Milionárske rezy s arašidmi a praclíkmi

Ingrediencie:

Mletá vanilka: Ja klasicky používam mletú vanilku, ktorú kupujem v skle. Namiesto nej môžete použiť polovicu vanilkového lusku alebo nahraďte trochu cukru vanilkovým cukrom s pravou vanilkou.

Kondenzované mlieko/ Kokosové mlieko: Tento recept som skúšala s kondenzovaným mliekom aj kokosovým. Obe možnosti sú dobré, len kondenzované mlieko Nature’s Charm, s ktorým sa karamel robí ľahšie a rýchlejšie, musíte objednať alebo zájsť do zdravej výživy, lebo v bežnom obchode ešte nie je. Ak budete používať kokosové mlieko, odporúčam značku Aroy-D. Pri iných mliekach sa vám karamel môže oddeľovať od tuku alebo vytvárať malé hrudky.

Čokoláda – najdôležitejšia ingrediencia, ktorá určí celú chuť. Investujte do kvalitnej vegánskej čokolády. Kašlite na čokolády na varenie – tie ani nebývajú vegánske. Ja som si začala objednávať horkú čokoládu z e-shopu Petry Stahlovej, kde má skvelé vegánske francúzske čokolády (aj biele a mliečne, luxus!), ktoré vás vyjdú lacnejšie na sto gramov ako iná kvalitnejšia čokoláda z obchodu, kľudne menej ako 2 eurá za 100g. Pre tejto recept som použila túto 65% čokoládu, ktorá je skvelá aj na temperovanie a má krásne ovocnú chuť.

Korpus:Vegan Milionárske rezy s arašidmi a praclíkmi

Pripravte si štvorcový plech alebo nastaviteľnú formu na pečenie (používam túto) vo veľkosti od 20×20 cm až do 24×24 cm. Plech potrite olejom alebo vytrite maslom a následne naň priložte papier na pečenie. Takto ho zafixujete na miesto. Trúbu vyhrejte na 180 stupňov.

V mise zmiešajte hladkú múku, cukor, soľ a prípadne mletú vanilku. Maslo vyberte z chladničky, nakrájajte ho na kocky a stuhnuté ho začnite prstami zapracovávať do cesta. postupte sa konzistencia cesta bude meniť na „mokrý piesok“ a po správnom zapracovaní masla, budete môcť z cesta spraviť držiacu guličku. Chce to trošku práce a ucítite nové svaly na prstoch. Ak by ste mali maslo dostatočne zapracované, ale cesto by ešte dosť nedržalo, pridajte polievkovú lyžicu vody.

Cesto presypte do plechu s papierom na pečenie. Prstami ho zatlačte a zarovnajte, aby vznikol korpus. Cesto pečte asi 20 minút do zlatista a sucha. Cesto nechajte bokom chladnúť.

Karamel z kondenzovaného mlieka:

Tento postup je aj jednoduchší a menej vecí sa môže pokaziť. Všetky ingrediencie na karamel, okrem arašidov, dajte do širokého hrnca s hrubším dnom (používam wok s hrubším hnom a neprilnavým povrchom), aby ste predchádzali pripalovaniu. Najskôr všetko na strednom ohni roztopte. Potom za stáleho miešania priveďte vegan karamel k varu. Aby ste mali zmes pod kontrolou, nepoužívajte maximálny ohrev, ale radšej pridajte oheň len jemne, prípadne sa držte stredného plameňa. Hlavne stále miešajte a miešajte!

Po 5 až 10 minútach karamel začne bublať až peniť. Ak máte kuchynský teplomer, môžete si merať teplotu, a keď presiahne 100 stupňov, tak sa budete blížiť do finále. Väčšinou sa odporúča karamel zohriať na 112 – 116 stupňov. Ak máte teplomer tak ho určite použite, je to najjednoduchšie. Ja zohrievam karamel na 116 stupňov a je tak akurát žuvací. Ak teplotu presiahnete a dostanete sa cez 120 stupňov, dosiahnete karamel, ktorý bude tvrdý ako kameň. Ak zase karamel zohrejete príliš málo, bude moc mäkký. Najlepšie je karamel otestovať.

Keď už karamel bublá a dosiahol teplotu okolo 116 stupňov, odstavte ho z ohňa a odoberte malý kúsok na lyžičku alebo tanier. Počkajte, ako stuhne pri izbovej teplote alebo ho dajte na 2-3 minúty do mrazničky schladiť (nie zmraziť). Ak stuhne pevne, ale nie na kameň, tak môžete karamel z hrnca zmiešať s arašidmi, naliať na korpus v plechu, zarovnať a nechať stuhnúť. Tuhnutie môže zabrať tak 2 hodiny, kludne dajte plech do chladničky!

Ak karamel nie je dosť tuhý, tak ho znova priveďte k varu a varte ešte pár minút. Potom znova otestujte… Pokračujte, kým nie je karamel akurát na žuvanie.

vegan karamel z kokosového mlieka

Karamel z kokosového mlieka:

Výroba tohto karamelu bude trvať dlhšie a s každým mliekom môže byť trochu iná. Ja mám najlepšie skúsenosti s mliekom Aroy-D v tetrapaku. Pri inom kokosovom mlieku sa vám môže stať, že sa tuk z masla a kokosu oddelí a bude sa držať na povrchu. A karamel sa pokazí. Stalo sa mi to a vrátila som sa k Aroy-D, preto ho veľmi odporúčam aj vám pre najlepší výsledok.

Postup:

Mlieko a trstinový cukor nasypte do hrnca (širší hrniec s hrubším dnom, používam wok s hrubším hnom a neprilnavým povrchom) a na miernom ohni všetko spolu varte asi 40 minút, kým sa zmes nezredukuje asi na polovicu (trstinoý cukor hneď sfarbí mlieko do karamelova). Z mlieka musí unikať para, preto je dobré proces urýchlovať miešaním. Moja pomôcka je, že pred varením do mlieka zapichnem špáradlo a označím si, kam na ňom siaha hladina. Potom už len sledujem, kedy bude hladina v polovici označeného množstva. Pri varení mlieka by ste sa mali držať pod teplotou 95 stupňov. Ak teplota začne stúpať k 100 stupňom k mlieku už pridajte ostatné ingrediencie, okrem arašidov a ďalej varte ne strednom alebo mierne vyššom ohni ďalej.

Po 5 až 10 minútach karamel začne bublať až peniť. Ak máte kuchynský teplomer, môžete si merať teplotu, a keď presiahne 100 stupňov, tak sa budete blížiť do finále. Väčšinou sa odporúča karamel zohriať na 112 – 116 stupňov. Ak máte teplomer tak ho určite použite, je to najjednoduchšie. Ja zohrievam karamel na 116 stupňov a je tak akurát žuvací. Ak teplotu presiahnete a dostanete sa cez 120 stupňov, dosiahnete karamel, ktorý bude tvrdý ako kameň. Ak zase karamel zohrejete príliš málo, bude moc mäkký. Najlepšie je karamel otestovať.

Keď už karamel chvíľku bublá a dosiahol teplotu okolo 116 stupňov, odstavte ho z ohňa a odoberte malý kúsok na lyžičku alebo tanier. Počkajte, ako stuhne pri izbovej teplote alebo ho dajte na 2-3 minúty do mrazničky schladiť (nie zmraziť). Ak stuhne pevne, ale nie na kameň, tak môžete karamel z hrnca zmiešať s arašidmi, naliať na korpus v plechu, zarovnať a nechať stuhnúť. Tuhnutie môže zabrať tak 2 hodiny, kludne dajte plech do chladničky!

Ak karamel nie je dosť tuhý, tak ho znova priveďte k varu a varte ešte pár minút. Potom znova otestujte… Pokračujte, kým nie je karamel akurát na žuvanie.

Čokoládová poleva:

Po stuhnutí karamelu už potrebujete už len polevu. Nad parou alebo v mikrovlnke roztopte kvalitnú horkú čokoládu, nalejte ju na karamel a zarovnajte naklánaním plechu zo strany na stranu. Na vrch poukladajte slané praclíky a všetko nechajte ešte posledný krát stuhnúť, kým vegan milionárske rezy rozkrájate na kúsky. Skladujte v chladničke a jedzte až chvíĺku po vitiahnutí, ked karamel roztuhne.

Ďalšie sladké recepty nájdete tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

Tento recept vznikol v spolupráci z Aktin.sk a Aktin.cz, kde nájdete moje obľúbené suroviny na pečenie.

Vegánske Milionárske rezy
vegánsky karamel
vegan millionares shortbread recept

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 10 822 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *