Zelené kari s červenou ryžou – Vegan Green Curry

Green curry alebo po našom zelené kari, je skvelé Ázijské jedlo ktoré dostalo svoje meno po green curry paste – zmesi čerstvého korenia ako zelené čili papričky, koriander, cesnak, zázvor… Túto zmes si môžete z korenia sami vyrobiť alebo si pastu kúpiť a začať rozmýšľať nad tým, ako si pripraviť zelené kari.

Na zeleninové zelené kari potrebujete:

– 0.5l kokosového mlieka
– 2PL green curry pasty
– 1PL kokosového cukru
– 1PL kokosového oleja
– čierne korenie
– himalájsku soľ
– karí korenie
– trochu citrónovej šťavy
– zeleninu podľa chuti

zelene kari

Postup:

Zelené kari si môžete pripraviť na stovku spôsobov a použiť rôzne kombinácie zeleniny – mrkva, cuketa, baklažán, kukurica, karfiol, brokolica, zelené fazuľky, bambusové výhonky, sladké zemiaky… Ale vždy budete potrebovať kokosové mlieko, ktoré si môžete kúpiť v konzerve (tie sú najkvalitnejšie a nedosladené, nezriedené) alebo si môžete kokosové mlieko vyrobiť priamo z orechu alebo sušeného – strúhaného kokosu. Sušený kokos treba na pár hodín namočiť, čerstvý môžete spracovať na mlieko hneď takto:

A keď som si pripravila domáce kokosové mlieko, nakrájala všetku zeleninu umyla a dala variť červenú ryžu, môžem začať s prípravou green curry. Na panvici wok roztopím lyžičku kokosového oleja, pridám doň dve lyžičky green curry pasty a krátko opražím aby pasta pustila arómu (Pastu môžete opražiť aj na mlieku a olej úplne vynechať).

Potom pridám trochu kokosového mlieka a tvrdšiu koreňovú zeleninu či zemiaky. Pridám aj himalájsku soľ, karí korenie, čierne korenie, kokosový cukor, zvyšok mlieka a zeleninu. Celý postup a recept si môžete pozrieť tu:

Príprava zeleného kari vám zaberie asi 10-15 minút. Nakrájať všetku zeleninu je niekedy pracné ak robíte dve porcie ako ja na videu, kde som aj použila liter mlieka. Ak robím len porciu pre seba, tak stačí pol litra. Ak sa vám to podarí prehnať s green curry pastou, vždy môžete pridať viac mlieka a chuť upraviť, ale odporúčam začínať s menšími dávkami ak nie ste zvyknutý. Červená ryža sa pripravuje trochu dlhšie, takže odporúčam začať s ňou, ale ku kari sa skvelo hodí aj basmati a jazmínová ryža.

vegan green curry
Green alebo red curry pastu kúpite bežne v Kauflande alebo v menších obchodoch, ktoré sa špecializujú na Azijské potraviny.


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 9 430 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Peter 17. januára 2021 at 20:52

    Dakujem za super receptik. Pochutili si aj deti. Ja som na zimne „vypalenie cerva“ pridal aj trochu zazvoru do zakladu a cervenu ryzu som nahradil klasickou bielou, kedze som nemal cervenu. Dal som cervenu papriku a mrkvu, ktora prijemne osladila, takze cukor som v tomto pripade vynechal :)

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *