Recept na chrumkavé sójové nudličky v ostrokyslej omáčke je inšpirovaný mojim obľúbeným jedlom z reštaurácie Dhaba Beas. Kým sme všetci začali žiť homeoffice životy, chodila som v práci často na obedy práve do tejto vegetariánskej reštaurácie v Prahe. Hlavne v utorky, keď mali skvelý indický dhal. A vždy som z konca bufetu prihodila sójové nudličky v ostrokyslej omáčke, k tomu veľa naparenej brokolice a cukety, ktorú mali hneď vedľa. Trochu mi toto moje nezdravé, vyprážané, potešenie začalo chýbať, tak som sa rozhodla uvariť ho doma. Ale chcela spraviť trochu zdravšiu verziu bez vyprážania, ale rovnako chrumkavú. A nakoniec sa to podarilo.
Chrumkavé sójové nudličky v ostrokyslej omáčke:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Sójové nudličky a sójová omáčka:
Sójové kocky, kúsky, granulát či nudličky sú bežne dostupnou a lacnou surovinou v našich obchodoch. Nájdete ich zvyčajne pri strukovinách alebo v sekcií zo zdravou stravou. Ak nenájdete nudličky (najbežnejšie sú dostupné tieto od BonaVita alebo Country Life) môžete použiť aj iný tvar – sójové kocky.
Pri nákupe sójovej omáčky si vyberajte overené a kvalitné omáčky. Pri tomto jedle je dobrá omáčka základom dobrej chuti jedla. Sójová omáčka by mala obsahovať len sóju, vodu, pšenicu, soľ a fermentačné kultúry. Ak siahnete po tamari omáčke, tak je základ rovnaký. Hlavne by omáčka nemala obsahovať žiadne farbivá, konzervanty, dochucovadlá. Určite poznáte sójovku Kikkoman, ktorá je bežne dostupná a kvalitná. Tamari od Country Life je tiež skvelá voľba. Čo ušetríte na sójovom mäse unvestujte do kvalitnej omáčky.
Príprava chrumkavých sójových nudličiek:
Príprava sójového mäsa bude iná ako zvyčajne. Zvyčajne kúsky varíme a marinujeme, čo sa dokonalo hodí do segedínu, kde má byť mäso mäkké. Teraz budeme nudličky len hydratovať a dochucovať.
V miske zmiešajte vodu (izbovej teploty), sójovú omáčku, soľ a lahôdkové droždie. Sójové nudličky dajte do zatvárateľnej dózy, zalejte ich tekutinou a zatraste, aby sa všetko premiešalo. Sójové kúsky budú chcieť najskôr plávať na hladine marinády. Ideálne ich zaťažte menšou miskou alebo pohármi, ktoré ich udržia ponorené pod hladinou marinády.
Takto nechajte kúsky marinovať asi hodinu, kým nezmäknú.
Následne ich sceďte z marinády, nežmýchajte ich, nech v nich zostane všetka chuť marinády. Kúsky poukladajte na plech s papierom na pečenie. Ak máte olej v spreji, tak je ideálne sójové kúsky len jemne z každej strany posprejovať olejom. Ak nemáte sprej, tak ich obaľte v oleji – na plech dajte 2- 3 polievkové lyžice oleja a nudličky v ňom obaľte.
Pečenie sójových kúskov:
Nudličky pečte asi 40 minút v trúbe vyhriatej na 175 stupňov. Použite funkciu gril alebo ohrev z hora a z dola. Ak budete nudličky piecť s ventilátorom, môžete znížiť teplotu o asi 10 stupňov. Každých 20 minút nudličky premiešajte a obráťte, aby sa opiekli do chrumkava z každej strany.Sledujte ich, aby sa nespiekli, každá rúra pečie inak. Po dopečení by mali byť kúsky zvonka znova tak chrumkavé, ako predtým, ako ste ich namočili do vody.
Kúsky môžete samozrejme aj vypražiť v oleji, stačí minúta vyprázania a sú hotové. Ak vám zase na chrumkavosti nezáleží, môžete ich len zľahka opiecť na panvici spolu so zeleninou, ktorú si pripravíme v ďalšom kroku.
Kým sa kúsky pečú dajte si variť prílohu – napríklad jasmínovú ryžu. Bude hotová zároveň s vašim jedlom.
Dokončenie:
Asi 10 minút predtým, ako sa dopečú sójové nudličky, začnite s prípravou ostrokyslej omáčky. V miske zmiešajte vodu, limetkovú šťavu, sójovú omáčku, srirachu, trstinový cukor, nastrúhaný cesnak a kukuričný škrob. Všetko odložte bokom, kým to budete potrebovať.
Brokolicu, cuketu, jarnú cibuľku (tú opdložte až na záver) či inú zeleninu nakrájajte na kúsky. Môžete ju napariť alebo krátko orestovať vo woku alebo panvici na troche oleja. Stačí pár minút miešania na strednom ohni, aby brokolica zmäkla a chytila krásnu sviežu farbu. Opečenú zeleninu odložte z panvice.
Teraz do panvice vylejte zmes na ostrokyslú omáčku a nechajte ju zovrieť. Miešajte ju, kým nezhustne a nezmení farbu na červenú. V tom momente vypnite oheň a môžete hneď pridať opečené sójové nudličky, opečenú/ naparenú zeleninu, nakrájanú jarnú cibuľku a sezam.
Chrumkavé sójové nudličky v ostrokyslej omáčke hneď servírujte. Ak ich necháte príliš dlho čakať, už nebudú tak chrumkavé, ako hneď po zmiešaní s omáčkou.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Právě vyzkoušeno a něco tak dobrého jsme dlouho nevečeřeli! Jsem silně nahlodaná k tomu, abych objednala obě kuchařky :-)