Kváskový ražný chlieb

Už viac ako rok doma pečieme vlastný ražný kváskový chlieb. Tak máme istotu, že vieme, čo v ňom je a že je vegánsky. A kedže je to kváskový chlieb, vydrží prirodzene dlhšie bez konzervačných trikov. Dnes vám ukážeme, ako to u nás v kuchyni vyzerá, keď sa pečie chlieb. Nezaobídete sa bez domáceho kvásku, ktorý si môžete vypestovať alebo vyprosiť od niekoho, kto už kvások chová. :)

Na kvások budete potrebovať:

– 100g ražnej múky
– 100ml vody


kváskový chlieb

Múku a vodu zmiešame a vznikne nám hustejšie cestíčko, ktoré si dáme do pohára. Vrchnák len priložíme, aby ku kvásku mal prístup vzduch a necháme deň niekde založený v kuchyni v teple. Po 24 hodinách pridáme 50g múky a 50ml vody – kvások prikŕmime a znova deň necháme odpočívať. To isté spravíme aj na tretí deň a štvrtý deň, vtedy by sa mali objaviť prvé bublinky a kvások by mal sám rásť.  Keď na štvrtý deň zväčší objem a začne ho byť plný pohár, tak polovičku odoberieme a vyhodíme, potom znova prikŕmime.

Takto to opakujeme aspoň ďalší týždeň, vždy keď bude kvásku veľa, odoberieme a potom prikŕmime. Keď zabezpečíte kvásku dokonalé podmienky na rast, tak to bude vďačné dieťa! :) Po tomto procese ho skladujeme v chladničke a pravidelne ho prikrmujeme raz do týždňa, alebo z neho pečieme chlieb.

A potom sa môžete vrhnúť na chlieb:

Večer pred pečením chleba si kvások vyberieme z chladničky. U nás zoberieme skoro všetok kvások v pohári , čo je 40-50gramov a pridáme k nemu:
-150 až 180g ražnej múky
-150ml vody

A všetko necháme cez noc kvasiť. Ak chcete robiť len jeden kus chlebíka, tak vám bude stačiť 20g kvásku. Mamina je zvyknutá robiť dva chleby a každý má 1kg, takže ak použijete ďalej polovičné množstvá, vznikne vám kilový chlebík. Na druhý deň, po 12-16 hodinách kvasenia, odoberieme do pohára trochu kvásku pre ďalšie pečenie a dáme ho do chladničky. K zvyšku kvásku, ktorý má tak 300 gramov pridáme ďalšie potrebné suroviny:

– 400g ražnej múky
– 300g špaldovej múky
– 3 uvarené a nastrúhané zemiaky
– 200-300ml vody
– 4 ČL himalájskej soli
– 2 ČL rasce

kváskový chlieb

Všetky suroviny vymiešame  na cesto, ktoré necháme kysnúť ešte 3 hodiny. Po tejto dobe cesto vyberieme, rozdelíme na dve časti ak robíte dva chlebíky a vytvarujeme z každej časti na pomúčenej doske chlieb, ktorý vložíme do misy vystlanej utierkou, ktorú pomúčime, takto chlebík bude odpočívať ďalšie 2 hodiny. Potom nasleduje pečenie.

Trúbu zahrejeme na 200 stupňov. Cesto dáme na plech s papierom na pečenie, postriekame vodou a vložíme do trúby pecť asi na 45 minút. Aby sme mali krásnu kôrku pridáme do trúby aj plech s vodou, ktorý po 10 minútach pečenia vyberieme. Vtedy nadstavíme teplotu na 190 stupňov a pečieme ďalej. Ak je chlieb dobre prepečený, po zaklopaní na dno sa ozve dutý zvuk. Chlieb necháme vyhladnúť a môžeme krájať :)

K chlebíku si môžete pripraviť napríklad tekvicovú nátierku. A môžete použiť múku akú chcete, napríklad aj kukuričnú, my sme použili aj celozrnnú ražnú múku z Bionákupy.sk, ktorú nájdete tu. Nezabudnite odoberať náš youtube kanál pre ďalšie videá, lepšie vidieť ako čítať :)

(Visited 424 times, 1 visits today)

16 Comments

  1. Simona 11. marca 2016 at 13:22

    Prvý normálny recept na kváskový chlieb. A to už som sa ho nahľadala aj napiekla. Ďakujem

    Reply
  2. Mirka 15. júna 2016 at 22:19

    Ja mam toho kvasku stráááášne vela proces prikrmovania opakujem už týždeň a pol a aj som polovicu odobrala a vyhodila a ten kavsok skôr vyzerá ako nakysnuté cesto. Je tatko správne? Alebo som urobila niečo zle?

    Reply
    1. mm Raw Daughter 16. júna 2016 at 14:56

      ano aj ja som mala toho vela a vačšina ide preč najlepšie rozdať inak vyhodiť alebo si aj usušiť keby čerstvy zdochol :)

      Reply
  3. Pingback: Krkonošské kyselo po vegánsky - Raw Mother&Daughter

  4. Brona 7. augusta 2016 at 4:50

    Niki, chcem poprosit o radu. Uz druhy tyzden sa prplem s kvaskom, hned na prvy den vyzera skvelo, no ked pride den pred pecenim chleba, ked si mam odobral kvasol (cca 80g) a zmiesat so 150-180g muky a vody, vtedy mi nenakvasi. Neviem co robim zle, nemate s tym skusenost? Tie dni predtym je pekne bublinkavy, ale neviem co sa stane potom . Dakujem, ahoj

    Reply
    1. mm Raw Daughter 9. augusta 2016 at 18:05

      neviem čo to môže byť lebo po rozkvasení bol vždy krasny a robis vsetko takto okej….proste na noc ho dam do misy s vodou a mukou rano je rozkvasený odoberiem dam do chladničky a tam čaka par dni, týžden alebo aj dva bez akehokolvek manipulovania až do dalšieho rozkavsenia pred pečením

      Reply
  5. Renata 3. novembra 2016 at 19:15

    Zaujimalo by ma ako ho co najlepsie skladovat,dala som ho do utierky a do chladnej komory a trochu stvrdol

    Reply
    1. mm Raw Daughter 11. novembra 2016 at 17:05

      my nechávame vonku len kus, ktorý sa zje behom dna a zvysok skladujeme v mraznicke a spotupne rozmrazujeme. Inak drzime vo vrecku v kuchyni v sufliku :)

      Reply
  6. Nikola 10. januára 2017 at 10:40

    Jde kvasek vytvorit i z jine mouky, napr. pohankove, ryzove, z popripade jine bezlepkove mouky? Predem dekuji za odpoved :)

    Reply
  7. Zuzana 13. januára 2017 at 12:38

    Veľmi nápomocnú zjednodušenú prípravu kvásku pre domáce potreby nájdete tu :):)https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/zjednodusena-vyroba-kvasku-ktoru-zvladne-kazdy

    Reply
  8. Pingback: Krémová Mrkvová Polievka - Raw Mother&Daughter

  9. Pingback: Vegánska Kôprová polievka - Raw Mother&Daughter

  10. Martina Lizáková 17. júna 2017 at 14:15

    Ahoj, včera som začala s výrobou kvásku a už dnes rano sa objavili početné bubliny a kvások zvdojnásobil svoj objem asi 2x, má už aj taký kyslastý zápach. Je to normalne, že k tomu došlo už teraz a nie až ten tretí deň? Ďakujem:)

    Reply
    1. mm Raw Daughter 19. júna 2017 at 14:46

      Je to možné, teraz v lete to môže ísť rýchlejšie :)

      Reply
  11. Pingback: Hokkaido nátierka z pečenej tekvice - Surová Dcérka

  12. Pingback: Hrášková nátierka s olivovým olejom - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *