Indické curry so šošovicou a karfiolom + Vegan naan placky

Na svete existuje tisíc druhov curry a každý by mal mať vo svojej výbave nejaký overený recept. Ak ho ešte nemáte, posielam vám tento môj na dokonalé indické curry so šošovicou a karfiolom. Tento recept je skvelý práve pre to, že obsahuje šošovicu. Ak začínate do svojej stravy zaraďovať viac strukovín, šošovica je dobrým začiatkom, aby si vaše trávenie na strukoviny zvyklo. V tomto indickom curry ju ani nespoznáte.

Tento recepto som pripravila pre DM Slovensko, kde nájdete vrámci Veganuára 4 moje recepty a všetko potrebné na prípravu tohto curry.

Indické curry so šošovicou:

Množstvo4 porcie
Príprava10 minútVarenie30 minútCelkovo40 minút

 3 PL repkového/slnečnicového oleja
 4 strúčiky cesnaku
 20 g zázvoru
 1 čili paprička
 3 ČL indického curry korenia/ curry korenia
 2 ČL mletého rímskeho kmínu
 1 ČL kurkumy
 1 ČL garam masala korenia
 ½ ČL mletého koriandru
 1 konzerva rajčíncelých či krájaných
 400 g kokosového mlieka z konzervy
 ½ l zeleninového vývaru
 150 g žltej či červenej šošovice
 60 g orieškového maslakešu, mandle či arašídy
 1 ČL soliviac či menej podľa slanosti vývaru
 ½ citrónu šťava
 150 g mrkvy
 250 g karfiolu
 hrášku, brokolice, tofu či inej zeleninypodľa chuti
 čerstvý koriander
 jasmínová ryža či naan placky

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 3 PL repkového/slnečnicového oleja
 4 strúčiky cesnaku
 20 g zázvoru
 1 čili paprička
 3 ČL indického curry korenia/ curry korenia
 2 ČL mletého rímskeho kmínu
 1 ČL kurkumy
 1 ČL garam masala korenia
 ½ ČL mletého koriandru
 1 konzerva rajčíncelých či krájaných
 400 g kokosového mlieka z konzervy
 ½ l zeleninového vývaru
 150 g žltej či červenej šošovice
 60 g orieškového maslakešu, mandle či arašídy
 1 ČL soliviac či menej podľa slanosti vývaru
 ½ citrónu šťava
 150 g mrkvy
 250 g karfiolu
 hrášku, brokolice, tofu či inej zeleninypodľa chuti
 čerstvý koriander
 jasmínová ryža či naan placky

Directions

Indické curry
Indické curry so šošovicou a karfiolom vegan

Ingrediencie:

Indické curry korenie/ curry korenie – podobné zmesy korenia, ktoré môžete použiť a dodajú jedlu hlavnú chuť. Curry korenie nájdete úplne bežne vo forme žtého prášku. Indické curry korenie nájdete v zdravých výživách či online. Má trochu výraznejšiu a zaujimavejšiu chuť. Samozrejme záleží od konkrétnej značky. Nájdite svoje obľúbené.

Garam masala – toto korenie nájdete už aj v supermarketoch, kde majú sekciu s ázijskými potravinami. Samozrejme v azijských a špecializovaných obchodoch. Ak nezoženiete, tak ho jednoducho vynechajte. Curry bude stále skvelé.

Recept na indické curry:

K tomuto curry sa vám bude hodiť veľká panvica či wok s pokrievkou. Na oleji okrátko opečte na drobno nakrájaný cesnak, zázvor a čili papričku – bez semienok, pre menej pálivú verziu. Dve papričky pre pálivejšiu verziu. Všetko opekajte na strednom ohni asi 1-2 minúty, kým sa cesnak rozvonia.

Potom pridajte kurkumu, curry korenie, koriander, rímsky kmín a garam masala korenie. Všetky aromatiká opekajte a neustále miešajte ešte 1 minútu.

K aromatikám pridajte konzervu rajčín, kokosové mlieko a na záver zeleninový vývar (či horúcu vodu spolu so sušenou zmesou na zeleninový vývar/bujónom). Všetko priveďte k varu a potom pridajte šošovicu a všetko spolu varte pod pokrievkou, kým šošovica nezmäkne. Zaberie to asi 15 minút.

Keď je šošovica mäkká, curry ochutnajte a posoľte podľa chuti a slanosti vášho vývaru. Na záver vmiešajte orieškové maslo a šťavu z polovice citróna, nakrájanú mrkvu a karfiol. Pridať môžete zeleninu podľa vašej chuti, napríklad aj hrášok, tofu či brokolicu.

Curry varte už len 2-3 minúty, kým zelenina jemne zmäkne, dajte pozor aby ste ju moc nerozvarili. Hotové curry servírujte s jasmínovou ryžou, čerstvým koriandrom a nasekanými mandľami.

Video recept na indické curry so šošovicou nájdete na mojom instagrame! Ak chcete k curry pridať aj domáce vegan naan placky, aké som pripravila na videu, tak čítajte ďalej!

Vegan naan placky

Množstvo16 porcií
Príprava2 hodinyVarenie40 minútCelkovo2 hodiny 40 minút

 300 g vlažnej vody
 20 g kryštálového cukru
 9 g sušeného droždia (3 ČL)alebo 25 g čerstvého droždia
 500 g hladkej pšeničnej múky
 1 ČL soli
 ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
 30 g slnečnicového/repkového oleja (2 PL)+ na potieranie
 rastlinné maslo na potieranie

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 300 g vlažnej vody
 20 g kryštálového cukru
 9 g sušeného droždia (3 ČL)alebo 25 g čerstvého droždia
 500 g hladkej pšeničnej múky
 1 ČL soli
 ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
 30 g slnečnicového/repkového oleja (2 PL)+ na potieranie
 rastlinné maslo na potieranie

Directions

Vegan naan placky

Recept na vegan naan:

V miske zmiešajte teplú vodu, cukor a droždie. Nechajte 10-15 minút odpočívať, kým zmes nezačne peniť. V mise kuchynského robota alebo veľkej mise zmiešajte múku, soľ a kypriaci prášok. Keď je droždie aktivované, vlejte všetky tekutiny a olej do múky a vypracujte cesto.

Cesto buď mieste 10 minút v kuchynskom robote, alebo ho najskôr miešajte vareškou, kým nezhustne a potom ho vypracujte do hladka na kuchynskej doske. Ak budete cesto spracovávať ručne, pracujte stále s naolejovanými rukami.

Po vypracovaní z cesta vytvarujte guľu a celú ju potrite olejom. Cesto uložte do misky a nechajte pod vlhkou utierkou kysnúť asi 1 – 1 a pol hodiny, kým cesto nezdvojnásoví objem.

Po dokysnutí cesto rozdeľte na 16 častí a z každej vytvarujte guličku. Ukladajte ich na pomúčenú dosku. Keď máte cesto takto pripravené, začnite zohrievať panvicu na opekanie vegan naanu na strednom ohni, až kým nebude rozpálená do horúca.

Bokom si roztopte aj trochu rastlinného masla na potieranie vegan naanu (prípadne potierajte zase olejom). Pre cesnakový naan pridajte k maslu pred roztopením aj nastrúhaný cesnak.

Keď je panvica horúca, postupne začnite rozvaľkávať kúsky cesta na pomúčenej doske na tenko. Ja mám rada naan čo najtenší, takže sa snažte dostat na 4-5 mm. Cesto opečte na suchej rozálenej panvici z oboch strán. Sledujte ho, aby ste ho nesálili, niekedy stačí opekať každú stranu 30 sekúnd. Čas prispôsobte teplote vašej panvice a ak to bude trvať dlho, tak ešte pridajte oheň. Ak sa naan bude pripaľovať, tak oheň uberte. Z panive sa bude dymiť, takže odporúčam hneď zapnúť digestor a vetrať.

Postupne opečte všetky kúsky cesta a potierajte ich ešte horúce rastlinným maslom. Hotový naan môžete aj zmraziť a odložiť na dalšiu príležitosť.

Ak hľadáte ďalší recept k vegan naanu, tak skúste aj žlté cícerové curry.

Indické curry so šošovicou a karfiolom vegánske

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 3 455 times, 65 visits today)

1 Comment

  1. Mata 21. januára 2023 at 18:10

    dokonalosť tento recept!!! uz ho robim 2hy krát. ďakujem:)

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *