Citrónový vegan Veľkonočný baranček

Veľkonočného barančeka som jedla naposledy, keď som mala asi 12 rokov a náš pes zjedol stuhu, ktorú mal omotanú okolo krku. Bola od cukru a kým sme sa nepozerali, bola preč. Veterinár mal radosť. Všetko dopadlo dobre. Nebojte. Vegan Veľkonočný baranček priniesol aj takéto spomienky. Tešte sa na sladké citrónové cesto. Ak nemáte doma formu na barančeka, tak vytiahnite formu na bábovku a budete mať sviežu a dokonalú vegan bábovku.

Vegan Veľkonočný baranček:

Množstvo10 porcií
Príprava10 minútVarenie55 minútCelkovohodina 5 minút

 400 g polohrubej pšeničnej múky
 400 ml mandľového mlieka
 200 g kryštálového cukru
 100 ml repkového oleja
 30 ml citrónovej šťavy
 12 g kypriaceho prášku
 ¼ ČL mletej vanilky
 kôra z jedného citróna (3 g čerstvej kôry)
 štipka soli
 rastlinné maslo na vytretie formy

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 400 g polohrubej pšeničnej múky
 400 ml mandľového mlieka
 200 g kryštálového cukru
 100 ml repkového oleja
 30 ml citrónovej šťavy
 12 g kypriaceho prášku
 ¼ ČL mletej vanilky
 kôra z jedného citróna (3 g čerstvej kôry)
 štipka soli
 rastlinné maslo na vytretie formy

Directions

Citrónový vegan Veľkonočný baranček
vegan veľkonočný baranček

Formu na barančeka (alebo bábovku) jemne vytrite maslom. Pridajte asi 1PL polohrubej múky na vysypanie formy. Trúbu si zohrejte na 180 stupňov.

Do veľkej nádoby preosejte 400 g polohrubej múky. Pridajte cukor, kypriaci prášok, vanilku a soľ. V druhej mise zmiešajte mandľové mlieko, olej, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Mokré ingrediencie vlejte do nádoby s múkou a pomaly ich do múky vmiešajte. Miešajte metličkou či vareškou až kým neuvidíte, že zmizli všetky hrudky múky a cesto je hladké.

Cesto vlejte do predpripravenej formy a vložte do vyhriatej trúby. Vegan Veľkonočný baranček môže vyžadovať trošku dlhšie pečenie. Pečte ho asi 55 minút a kontrolujte ho špáradlom. Špáradlo pichajte hlavne do najväčšej časti formy – hrudník barančeka. Keď odtiaľ vytiahnete špáradlo úplne suché, tak máte barančeka dopečeného. Ak vám na špáradle zostáva mokrá povlak z cesta, tak pečte ďalej.

Po dopečení nechajte barančeka vo forme 10-15 minút vychladnúť. Až potom ho z formy vyklopte. S dobre vymastenou formou by to malo ísť ľahko. Po vyklopení barančeka hneď vzpriamte, aby sa nezlomil. Keďže nemá rovný „chrbát“ a jeho hlavu nič poriadne nepodopiera, tak by sa mohla odlomiť.

Po vzpriamení barančeka pocukrujte alebo dozdobte podľa chuti. Klasická je čokoládová poleva. Ale úprimne, mne chutí viac bez polevy, len ako citrónový koláč. Pri jedení ho rada natieram domácim džemom. Ak chcete exotiku, tak odporúčam mangový džem.

Ak hľadáte viac takýchto receptov, nájdete ich v Slovegán kuchárke. A kým nám tu trvá korona, tak každú nedeľu naživo varím nejaký recept na instagrame. Vrámci veľkonočnej nedele, si možno upečieme aj barančeka naživo. Vidíme sa na instagrame!

vegan veľkonočný baranček

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 11 933 times, 2 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Vegan Veľkonočná nádievka s údeným - Surová Dcérka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *