Univerzálna desiata alebo overená maškrta na cesty. Asi máloktorá “sladkosť” sa u nás teší tak veľkej obľube ako práve horalky – a ja vás naučím, ako správne skombinovať oblátky, arašidový krém a polevu z horkej čokolády vo vegánskej verzii doma. V Slovegán 2 kuchárke som pre vás pripravila „zdravšiu“ verziu na vegan horalky, ale vždy som chcela spraviť aj túto – viac podobnú originálu.
Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk, kde zoženiete skvelé vlašské orechy aj v kilových baleniach, malé čokopecičky, špaldovú múku a veľa skvelých vegánskych potravín. Skrz môj odkaz máte teraz na Slovensku poštovné zdarma.
Vegan horalky:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Arašidové maslo: Na tento recept potrebujete jemné arašidové maslo. Používam toto nesladené čisté od Aktinu. Alebo si môžete rozmixovať pražené nesolené arašidy na hladké maslo a získate tiež skvelý základ na horalky.
Sušené mlieko: Pri sušenom mlieku máte viac možností. Každá možnosť môže mať inú sladkosť, ale fungovať bude podobne. Ja siaham po Forky’s ryžovom sušenom mlieku alebo klasika – Zajíc sušené sójové mlieko. Sú aj ďalšie možnosti ako kokosové sušené mlieko, ktoré nájdete v zdravej výžive alebo lekárni.
Mletá vanilka: Ja klasicky používam mletú vanilku, ktorú kupujem v skle. Namiesto nej môžete použiť polovicu vanilkového lusku alebo nahraďte trochu cukru vanilkovým cukrom s pravou vanilkou.
Tortové oblátky: Vegánske oblátky kupujem v Kauflande. Majú rozmer 24×15 cm a nájdete ich pri pečive medzi inými trvanlivými potravinami na pečenie.
Postup:
Arašidový krém na vegan horalky môžete pripraviť v mixéri alebo kuchynskom robote s metličkou na sľahanie. Prípadne aj ručne metličkou, ale robot vám urýchli prácu.
Do kuchynského robota pridajte arašidové maslo a zmäknuté rastlinné maslo. Premiešajte, aby sa obe ingrediencie spojili. Následne pridajte sušené mlieko, kakao, vanilku a soľ. Znova všetko nechajte miešať – šľahať asi 3 minúty. Zostáva už pridať len cukor. Ochutnajte krém a postupne pridávajte a vmiešavajte cukor, aby ste mali krém akurát sladký. Hlavne ak máte sušené mlieko, ktoré už sladidlo obsahuje.
Po vymiešaní chutného krému, môžete hneď plniť oblátky. Každá horalka sa bude skladať z troch vrstiev oblátok, zo šiestich oblátok teda pripravíte dva rezy. Arašidový krém rozdeľte na 4 rovnaké časti. Prvú vrstvu oblátok potrite arašidovým krémom. Prikryte ju ďalšou oblátkou a rovnakým spôsobom pokračujte vo vrstvení, kým nedosiahnete 2 vrstvy arašidového krému a 3 vrstvy oblátok. Hrany zastrite zvyškom krému ak vám trochu zostane, aby zostali hladké.
Oblátky nechajte 30 – 60 minút odpočívať do chladničky, aby krém vychladol. Medzitým nad parou roztopte čokoládu, kakaové maslo a cukor na polevu.
Vychladené oblátky rozrežte pozdĺžne na polovicu, každú polovicu potom na ďalších 6 rovnakých kúskov – vznikne vám 12 horaliek. Ak máte s rezaním horaliek problém, vložte ich na chvíľu do mrazničky, aby viac stuhli. Ak z bočných strán horaliek vykúka plnka, začistite ju tak, aby vznikli čo najrovnejšie hrany.
Horalky po jednej z každej strany namáčajte v roztopenej čokoláde a ukladajte na mriežku tak, aby mohla prebytočná čokoláda odkvapkať. Namáčané horalky dajte opät stuhnúť do chladničky, vegan horalky sú hotové.
Ďalšie sladké recepty nájdete tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Tento recept vznikol v spolupráci z Aktin.sk a Aktin.cz, kde nájdete moje obľúbené suroviny na pečenie.
Úžasný recept, veľmi sa podobajú chuťovo a nie je to ani náročné :)