Vegan Veľkonočná nádievka s údeným

Narozdiel od barančeka, nádievka sa u nás robila a robí stále. Pokúsila som sa jej chuti čo najviac priblížiť aby vznikla vegan Veľkonočná nádievka s údeným „mäsom“ od Dobrej prírody. A práve s vegan údeným chutí veľmi presvedčivo. Ak by ste ho nevedeli zohnať, tak samozrejme postačujúco funguje aj údené tofu či seitan.

Vegan Veľkonočná nádievka:

Počet porcií4 porcie
Čas prípravy15 min.Čas varenia45 min.Celkový čas1 hod.

 300 g vegan údeného/ údeného tofu či údeného seitanu
 150 g staršieho toastového chleba (8 malých tenkých plátkov)
 180 ml sójového/ovseného mlieka
 400 ml zeleninového vývaru na varenie údeného / 200 ml z neho do plnky
 100 g uvarenej ryže (voliteľné)
 100 g hladkej múky
 50 g rastlinného masla + na vytretie formy
 40 g vňate hladkolistého petržlenu
 20 g pažítky
 6 g kypriaceho prášku
 2 PL strúhanky ( panko)
 1 ČL soli
 ½ ČL kurkumy
 ½ ČL muškátového orieška
 ¼ ČL čierneho korenia
 kyslé uhorky

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 300 g vegan údeného/ údeného tofu či údeného seitanu
 150 g staršieho toastového chleba (8 malých tenkých plátkov)
 180 ml sójového/ovseného mlieka
 400 ml zeleninového vývaru na varenie údeného / 200 ml z neho do plnky
 100 g uvarenej ryže (voliteľné)
 100 g hladkej múky
 50 g rastlinného masla + na vytretie formy
 40 g vňate hladkolistého petržlenu
 20 g pažítky
 6 g kypriaceho prášku
 2 PL strúhanky ( panko)
 1 ČL soli
 ½ ČL kurkumy
 ½ ČL muškátového orieška
 ¼ ČL čierneho korenia
 kyslé uhorky

Pokyny

Notes

Vegan Veľkonočná nádievka s údeným
vegan nádievka

Na veľkonočnú nádievku potrebujete asi 2 dni starý toastový chlieb, alebo iné pečivo. Chlieb nakrájajte na 1 cm hrubé krajce. A máte menší chlieb budete potrebovať asi 8 kúskov, ak menší, tak bude stačiť 5-6 kúskov. Každý kúsok nakrájajte na malé kocky, tiež v rozmere 1-2 cm.

Rovnako si nakrájajte aj vegan údené alebo údené tofu či seitan na plátky a potom na rovnako veľké kocky. Ak používate tvrdšiu alternatívu mäsa ( vegan údené, tvrdší seitan, tvrdšie tofu), tak kocky nechajte prevariť v menšom hrnci spolu so zeleninovým vývarom. Stačí pridať 300-400ml aby boli kocky ponorené. Údená chuť prejde aj do vývaru z ktorého 200 ml použijete ešte neskôr, takže si ho po zovretí odložte a nechajte údené odkvapkať. Ak máte po ruke len jemnejšie údené tofu, tak ho opražte na panvici v troche oleja, korý tiež potom využijete.

V menšej miske zmiešajte hladkú múku, kypriaci prášok, soľ, muškátový oriešok, čierne korenie a kurkumu. V druhej miske zmiešajte zeleninový vývar a roztopené maslo. Obsah oboch misiek zmiešajte. Vznikne vám cestíčko, ktoré nahradí vajíčka.

Teraz môžeme začať skladaním plnky. Kúsky chleba dajte do veľkej misy a zalejte ich rastlinným mliekom. Premiešajte. Pridajte uvarenú ryžu, vegan údené, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a pažítku. Znova zamiešajte a potom pridajte cestíčko. Miešajte kým rovnomerne neobalí povrch všetkých ingrediencií. Nechcete aby cesta bolo priveľa a ingrediencie v ňom plávali, ale nechcete ani, aby bola zmes miestami suchá. Ideálne je jemne mazlavá zmes, nebojte sa pridať viac mlieka, ak by sa vám zdalo cesto suché.

Potrebovať budete zapekaciu misu s rozmerom asi 27×17 cm. Vytrite ju jemne zmäknutým maslom a vysypte strúnankou. Použite strúhanku z toastového chleba alebo panko strúhanku. Trúbu predohrejte na 180 stupňov.

Zmes na plnku vysypte do zapekacej misy a jemne utlačte, aby vznikol čo najrovnejší povrch bez vytŕčajúcich kúskov chleba. Plnka bude tak 3-4 cm vysoká. Veľkonočnú plnku pečte asi 40-45 minút.

Po dopečení ju nechajte poriadne vychladnúť, aby stuhla a dala sa krásne krájať. Neservírujte ju nikdy inak, ako s kyslými uhorkami!

vegánske údené dobrá príroda
veľkonočná nádievka
vegan veľkonočná nádievka
vegan veľkonočná nádievka

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 9 051 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *