Vegan syrová roláda s paprikou

Syrová roláda nesmela chýbať na našom stole nikdy počas Veľkonočných sviatkoch. Všetci po nej siahali ako po prvej a zjedla sa extrémne rýchlo. Vegan syrová roláda bude rovnakým hitom. Otestovala som ju na mojom priateľovi, ktorý sa ma po ochutnaní spýtal či je to naozaj vegánske. Chuťou by sa nechal oklamať a fakt si myslel, že je to syrová roláda z pravého syru. Ale už nebol 1. apríl, takže to žart nebol a roláda bola vegánska.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Violife.

Vegan syrová roláda s paprikou:

 180 g bieleho tofu
 150 g kyslej rastlinnej smotany (Dr.Oetker Creme Vega alebo PlantOn Creamo)
 20 g citrónovej šťavy
 10 g lahôdkového droždia
 1/2 ČL soli
 100 g zelenej a červenej papriky
 10 g pažítky
 140 g vegan plátkového syru (Violife)

NáročnosťZačiatočníkPríprava10 minútVarenie5 minút

Ingredients

 180 g bieleho tofu
 150 g kyslej rastlinnej smotany (Dr.Oetker Creme Vega alebo PlantOn Creamo)
 20 g citrónovej šťavy
 10 g lahôdkového droždia
 1/2 ČL soli
 100 g zelenej a červenej papriky
 10 g pažítky
 140 g vegan plátkového syru (Violife)

Directions

88
vegan syrová roláda

Ingrediencie:

Violife plátkový syr – Violife plátkový syr nájdete už bežne v supermarketoch ako Tesco, Kaufland. V Česku aj v Alberte a na Košíku a Rohlíku. Pre tento recept som použila plátky original flavour. Použiť môžete aj iné príchute plátkového syra.

Použiť sa dá aj Violife syrový blok, ale s plátkovým syrom sa vám bude pracovať jednoduchšie a rýchlejšie. Ak použijete blok, dajte ho do pevného plastového vrecka a roztopte v horúcej vode. Po roztopení syr dajte do naolejovaného pevného vrecka s rozmerom asi 25×25 cm a syr v ňom rovnomerne rozvaľkajte na hrúbku 2mm. Syr nechajte vychladnúť a potom vrecko rozstrihnite a pokračuje.

Smotana – najviac pre tento recept odporúčam smotanu Creme Vega alebo Creamo. Creme vega skvelo tuhne v chlade, takže vašu syrovú plnku udrží tuhú a pripravenú na krájanie. Creme vega nájdete v Tescu, Bille, Alberte. Creamo nájdete v lidli a v Česku aj v supermarketoch Tesco.

Lahôdkové droždie – všetky syry dochucujem ladôdkovým droždímLahôdkové droždie je neaktívne droždie so syrovou chuťou, nájdete v zdravej výžive, niekedy pod názvom tebi droždie, ale už sa objavuje aj vo väčších supermarketoch. Ak by ste doma mali vegánsku kyselinu mliečnu, tak tá je na dochucovanie syrov ideálna – to je už pre veľmi zapálených kuchárov.

Vegan syrová roláda:

Do mixéra vložte nadrobené biele tofu, kyslú rastlinnú smotanu, citrónovú šťavu, lahôdkové droždie a soľ. Všetko rozmixujte do hladka – zaberie to asi 2 minúty. Vznikne vám hustý biely krém.

Do krému môžete pridať na malé kocky nakrájanú papriku – zmes zelenej a červenej a nasekanú pažítku. Ak doma pridávate do rolády olivy či inú zeleninu, tak ju kľudne pridajte.

Ak by ste chceli vajíčkovú chuť, ako plnku môžete použiť aj vegan vajíčkovú nátierku.

Trúbu vyhrejte na 150 stupňov bez ventilátora. Na plech dajte papier na pečenie a potrite ho olejom. Na olej poukladajte plátky syru tak, aby sa jemne prekrývali, stačí na pol centimetra. Ukladám 3 plátky vedľa seba a posledný plátok rozkrojím na 3 časti. Vznikne vám obdĺžnik v rozmere asi 25 x 20 cm, podľa toho, ako preložíte plátky.

Plech so syrom dajte do trúby a pečte asi 5-7 minút aby syr zmäkol. Po dopečení syr nechajte 5-10 minút vychladnúť. Stále bude mäkký. (Ak sa u vás na syr ukladá ešte šunka alebo šalát-španát, tak teraz na syr poukadajte vegan šunku a listy šalátu.) Potom na syr rovnomerne natrite vašu tofu nátierku, vynechajte pár centimetrov na jednej dlhšej strane, ktorá bude tvoriť spodok rolády.

Roládu začnite postupne rolovať zo strany. Pomôžte si tahaním papiera na pečenie dohora tak, aby sa syr odlepil z oleja a zroloval.

Hotovú roládu preneste na tanier a dajte na pol hodinu do mrazničky alebo na pár hodín do chladničky, aby stuhla. Potom roládu krájajte ostrým nožom. Z rolády vznikne asi 20 kúskov.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie recepty vhodné na Veľkú noc nájdete tu.

vegánska syrová roláda s paprikou
veľkonočná syrová roláda
syrová tofu roláda

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 4 742 times, 8 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *