Vegan rumová bábovka s kakaom

Spomínate si ako vám dávala stará mama vylizovať misu, keď z nej vyliala cesto na koláč na plech? Zažívam to isté, keď sa pečie vegan rumová bábovka. Vždy sa teším ako prstom vyberiem zvyšky cesta, keď už som dala bábovku piecť. Túto bábovku milujem! Rum jej dodáva dokonalú arómu a chuť. Je ľahká ale šťavnatá. Jemne vanilková a silne čokoládová. A zohnala som dokonalú bábovkovú formu, z ktorej ma baví ešte viac.

Ingrediencie:

 400g polohrubej múky
 200g kryštálového cukru
 350ml sójového mlieka
 80ml rumu
 100ml oleja
 1 balenie kypriaceho prášku (12g)
 2PL kakaa
 1/2 ČL mletej vanilky
 štipka soli
 kúsok rastlinného masla na vytretie formy

NáročnosťZačiatočníkVarenie40 minútCelkovohodina

Ingredients

 400g polohrubej múky
 200g kryštálového cukru
 350ml sójového mlieka
 80ml rumu
 100ml oleja
 1 balenie kypriaceho prášku (12g)
 2PL kakaa
 1/2 ČL mletej vanilky
 štipka soli
 kúsok rastlinného masla na vytretie formy

Directions

31

Z tohto množstva vznikne jedna väčšia vegan rumová bábovka. Presne taká, ako je na fotke. Váži asi 1kg a vyšlo z nej 19 menších kúskov.

Začnite tým, že si zmiešate suché ingrediencie. Preosejte múku, pridajte cukor, štipku soli, kypriaci prášok a vanilku. V druhej mise zmiešajte sójové mlieko, rum s olejom a vylejte všetko k múke. Všetko spolu premiešajte aby vzniklo viac tekuté cesto, ktoré sa ľahko leje. Miešajte kým sa nestratia posledné stopy múky a nie ďalej.

Teraz si cesto rozdeľte na 2 približne rovnaké časti. Do jednej pridajte 2PL kakaa a znova zamiešajte. Toto cesto trošku viac zhustne po pridaní kakaaa, takže pridajte trošku sójového mlieka, aby bolo zase tekutejšie. Začnite 1PL mlieka.

Formu na bábovku vytrite rastlinným maslom a jemne pomúčte, aby sa bábovka dala ľahko vyklopiť.

Túto krásnu formu som dostala od Favi a vy teraz môžete na mojom instagrame vyhrať od nich poukážku na nákup v hodnote 30 eur. Ako sa zapojiť nájdete na mojom instagrame behom soboty.


Teraz môžete do formy vrstviť cesto podľa vášho vkusu. U nás sa vždy pridávala svetlé cesto, potom čokoládové, ktoré sa jemne špachtľou postrčilo hlbšie do formy.

Vegan rumová bábovka sa pečie asi 40-45 minút na 180 stupňoch. Zohrev z dola aj z hora s ventilátorom. Bábovku môžete piecť už v rozohriatej trúbe, alebo zohrev zapnite až keď je bábovka v nej. Ak vám bude viac praskať spodná strana bábovky, začať s menšou teplotou môže pomocť.

Po 40 minútach bábovku skontrolujte špajdlou. Ak na nej žiadne cesto nezostáva, môžete vegan bábovku vybrať a nechať 10 minút vychladnúť. Potom ju vyklopte z formy a poprášte cukrom.

Ak hľadáva slovenské koláče vo vegan verzii, tak ešte odporúčam buchty plnené tvarohom!

vegan rumová bábovka
rumová bábovka
vegan mramorová bábovka
(Visited 9 262 times, 4 visits today)

7 Comments

  1. U Barči doma 13. apríla 2019 at 16:43

    Nevím jestli dřív slintat, chystat ingredience nebo se kochat formou, je fakt krásná.

    Reply
    1. mm Surová dcérka 14. apríla 2019 at 21:40

      Hahah, to pre mňa skvelý komplimet :)

      Reply
  2. Katka 23. apríla 2019 at 8:42

    Vyskúšali sme už doma aspoň tri recepty na vegan bábovky, ale vo výsledku bol koláč vždy hutný, mokrý a lepil sa aj na dobre vymastenú a vysypanú formu. Ale táto, to je úplná bomba! Je vláčna, pekne a pravidelne sa dvihla a je úplne prepečená. Ak používate miesto klasického kypriaceho prášku vínny kameň, odporúčam ho pridať až nakoniec do hotového cesta, nech sa prejaví v plnej sile až počas pečenia, mne to veľmi pomohlo. Ďakujeme za fakt výborný recept, zapisujem!

    Reply
    1. mm Surová dcérka 24. apríla 2019 at 10:14

      Ahoj, Katka! To veľmi rada počujem! :)

      Reply
  3. Kamila 29. apríla 2019 at 19:41

    Dnes jsem ji zkusila a je to snad nejlepší bábovka, co jsem kdy jedla, díky tomu rumu mi připomíná vánoční cukroví. :) I otec ji pochválil, což se jen tak nestává! :D

    Reply
    1. mm Surová dcérka 30. apríla 2019 at 14:34

      Jeej, tak to rada počujem! :)

      Reply
  4. Dominika 6. novembra 2019 at 19:08

    Práve som ju upiekla. Sójové mlieko, cukor a pšenicu som vymenila za špaldovú múku, med a mandľové mlieko. Formu som vymastila ghee a vyšla mi krásne.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *