Vegan rumová bábovka s kakaom

Spomínate si ako vám dávala stará mama vylizovať misu, keď z nej vyliala cesto na koláč na plech? Zažívam to isté, keď sa pečie vegan rumová bábovka. Vždy sa teším ako prstom vyberiem zvyšky cesta, keď už som dala bábovku piecť. Túto bábovku milujem! Rum jej dodáva dokonalú arómu a chuť. Je ľahká ale šťavnatá. Jemne vanilková a silne čokoládová. A zohnala som dokonalú bábovkovú formu, z ktorej ma baví ešte viac.

Ingrediencie:

Množstvo1 porcia
Príprava20 minútVarenie40 minútCelkovohodina

 400 g polohrubej múky
 200 g kryštálového cukru
 350 ml sójového mlieka
 80 ml rumu
 100 ml oleja
 12 g kypriaceho prášku
 2 PL kakaa
 ½ ČL mletej vanilky
 štipka soli
 kúsok rastlinného masla na vytretie formy

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 400 g polohrubej múky
 200 g kryštálového cukru
 350 ml sójového mlieka
 80 ml rumu
 100 ml oleja
 12 g kypriaceho prášku
 2 PL kakaa
 ½ ČL mletej vanilky
 štipka soli
 kúsok rastlinného masla na vytretie formy

Directions

Vegan rumová bábovka s kakaom

Z tohto množstva vznikne jedna väčšia vegan rumová bábovka. Presne taká, ako je na fotke. Váži asi 1kg a vyšlo z nej 19 menších kúskov.

Začnite tým, že si zmiešate suché ingrediencie. Preosejte múku, pridajte cukor, štipku soli, kypriaci prášok a vanilku. V druhej mise zmiešajte sójové mlieko, rum s olejom a vylejte všetko k múke. Všetko spolu premiešajte aby vzniklo viac tekuté cesto, ktoré sa ľahko leje. Miešajte kým sa nestratia posledné stopy múky a nie ďalej.

Teraz si cesto rozdeľte na 2 približne rovnaké časti. Do jednej pridajte 2PL kakaa a znova zamiešajte. Toto cesto trošku viac zhustne po pridaní kakaaa, takže pridajte trošku sójového mlieka, aby bolo zase tekutejšie. Začnite 1PL mlieka.

Formu na bábovku vytrite rastlinným maslom a jemne pomúčte, aby sa bábovka dala ľahko vyklopiť.

Túto krásnu formu som dostala od Favi a vy teraz môžete na mojom instagrame vyhrať od nich poukážku na nákup v hodnote 30 eur. Ako sa zapojiť nájdete na mojom instagrame behom soboty.


Teraz môžete do formy vrstviť cesto podľa vášho vkusu. U nás sa vždy pridávala svetlé cesto, potom čokoládové, ktoré sa jemne špachtľou postrčilo hlbšie do formy.

Vegan rumová bábovka sa pečie asi 40-45 minút na 180 stupňoch. Zohrev z dola aj z hora s ventilátorom. Bábovku môžete piecť už v rozohriatej trúbe, alebo zohrev zapnite až keď je bábovka v nej. Ak vám bude viac praskať spodná strana bábovky, začať s menšou teplotou môže pomocť.

Po 40 minútach bábovku skontrolujte špajdlou. Ak na nej žiadne cesto nezostáva, môžete vegan bábovku vybrať a nechať 10 minút vychladnúť. Potom ju vyklopte z formy a poprášte cukrom.

Ak hľadáva slovenské koláče vo vegan verzii, tak ešte odporúčam buchty plnené tvarohom!

vegan rumová bábovka
rumová bábovka
vegan mramorová bábovka

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 34 387 times, 2 visits today)

18 Comments

  1. U Barči doma 13. apríla 2019 at 16:43

    Nevím jestli dřív slintat, chystat ingredience nebo se kochat formou, je fakt krásná.

    Reply
    1. Surová dcérka 14. apríla 2019 at 21:40

      Hahah, to pre mňa skvelý komplimet :)

      Reply
  2. Katka 23. apríla 2019 at 8:42

    Vyskúšali sme už doma aspoň tri recepty na vegan bábovky, ale vo výsledku bol koláč vždy hutný, mokrý a lepil sa aj na dobre vymastenú a vysypanú formu. Ale táto, to je úplná bomba! Je vláčna, pekne a pravidelne sa dvihla a je úplne prepečená. Ak používate miesto klasického kypriaceho prášku vínny kameň, odporúčam ho pridať až nakoniec do hotového cesta, nech sa prejaví v plnej sile až počas pečenia, mne to veľmi pomohlo. Ďakujeme za fakt výborný recept, zapisujem!

    Reply
    1. Surová dcérka 24. apríla 2019 at 10:14

      Ahoj, Katka! To veľmi rada počujem! :)

      Reply
  3. Kamila 29. apríla 2019 at 19:41

    Dnes jsem ji zkusila a je to snad nejlepší bábovka, co jsem kdy jedla, díky tomu rumu mi připomíná vánoční cukroví. :) I otec ji pochválil, což se jen tak nestává! :D

    Reply
    1. Surová dcérka 30. apríla 2019 at 14:34

      Jeej, tak to rada počujem! :)

      Reply
  4. Dominika 6. novembra 2019 at 19:08

    Práve som ju upiekla. Sójové mlieko, cukor a pšenicu som vymenila za špaldovú múku, med a mandľové mlieko. Formu som vymastila ghee a vyšla mi krásne.

    Reply
  5. Lucia 12. decembra 2019 at 14:58

    Dobry, prave som skusala piect babovku, len sa mi z nej vo forme stal bochnik‍♀️ Neviete mi poradit, cim to moze byt?

    Reply
    1. Surová dcérka 13. decembra 2019 at 10:28

      Ahoj :) Čo to znamená bochník? Stvrdla alebo? Menila si niečo v recepte? Mala si čestvý kypriaci prášok? Zatiaľ sa nikomu nestalo, tak neviem cim to presne moze byt bez viac infa :)

      Reply
  6. Marika Maulikova 22. marca 2020 at 12:09

    Ahoj, práve sa mi pečie v rure a vidim, ze po krajoch praská. Vymenila som múku za celozrnnu špaldovu…môže to byť tým? Ďakujem

    Reply
    1. Surová dcérka 22. marca 2020 at 18:18

      Ahoj :) Ak praská z hora trochu, tak to je v pohode, po vyklopení sa to spoji. Ono ide aj o múku aj o kypriaci prášok aký máš, ale nie je to veľký problém. :)

      Reply
  7. Pingback: Citrónový vegan Veľkonočný baranček - Surová Dcérka

  8. Ema 16. apríla 2020 at 18:33

    Ahoj, tento recept je fakt úžasný! Vždy som bola zástancom použitia vajíčok v koláčoch, predsa sa to vyšľahá do krásnej peny a to je základ úspechu. Absencia vajíčok tejto bábovke nič neubrala, skôr pridala, je úplne neskutočná ♥

    Reply
  9. Hanka 13. októbra 2020 at 13:40

    Výborná bábovka, pochutnávaj si na ní úplně u nás doma všichni – nevegani i odpůrci kakaa. Ten rum tomu dodá úplně jinou chuť. Do kakaové části navíc přidavám špetku meltého chilli a skořici a s tím je to taky uplná bomba, mňam!

    Reply
  10. Vladi 22. decembra 2020 at 15:21

    Hezký den přeji, mohu místo polohrubé mouky použít špaldovou hladkou? Díky za odpověd Vladi

    Reply
    1. Surová dcérka 23. decembra 2020 at 0:18

      Pekný deň, áno, dá sa pouzit aj špaldová múka, chuť bude iná ale recept funguje :)

      Reply
  11. Judith 20. januára 2021 at 0:39

    Vláčná příjemně sladka babovka

    Reply
  12. Valéria Hlaváčová 2. apríla 2021 at 10:10

    Bábovka je vynikajúca, robím ju aj so špaldovou múkou, alebo kombináciu. Stále sa vydarí ❤️. Majte krásne veľkonočné sviatky. Valéria

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *