Tenučké flambované vegan palacinky Suzette, v omáčke z pomarančovej šťavy, karamelizovaného cukru, masla a pomarančového likéru. Chutia ešte lepšie, ako to znie! Ja som si ich úplne zamilovala a pridávam k nim aj jogurt, ktorý tiež ochucujem pomarančovou šťavou. Tento francúzsky recept ste mohli niekedy nájsť na menu svetových reštaurácií. Sú dokonalé na „fancy“ retro raňajky či nedeľný brunch.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovensko a ich Take It Veggie radou. Nájdete ho spolu s ďalšími 2 receptami odo mňa v novom Veggie letáku tu.
Vegan palacinky Suzette:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Pomarančový jogurt:
V malom hrnci zohrejte pomarančovú šťavu, cukor, pomarančovú kôru a kukuričný škrob. Všetko priveďte k varu a miešajte. Keď zmes zhustne, odstavte ju z ohňa a vmiešajte sójový jogurt. Následne schlaďte jogurt v chladničke/mrazničke, kým pripravíte palacinky.
Vegan palacinky Suzette:
Do rastlinného mlieka pridajte postupne všetky suché ingrediencie, múku ako poslednú. Pridávajte ju postupne a vmiešavajte pomaly tak, aby v ceste nevznikali hrudky. Na dosiahnutie krásne tenkých palaciniek je potrebné tekutejšie cesto a dobrá neprilnavá panvica na palacinky (ak sa vám palacinky trhajú, aj keď panvicu dobre potriete olejom, je čas si vybrať novú, pozrite sa na Tescoma panvice).
Na strednom ohni zohrejte vašu obľúbenú palacinkovú panvicu a jemne ju potrite olejom. Veľkosť panvice bude mať vplyv na výsledný počet palaciniek, nezľaknite sa preto, ak by vám ich náhodou vychádzalo viac alebo menej.
Keď je panvica s olejom rozpálená, nalejte na ňu cesto. Cesto lejte do stredu panvice. Pri menšej panvici budete na palacinku potrebovať približne ⅓ šálky cesta. Cesto nakláňaním panvice rýchlo rozlejte po celom povrchu a nechajte pražiť. Až sa začnú objavovať bublinky a vrch palacinky bude „matnejší“, palacinku obráťte naberačkou a pražte pár minút z druhej strany. Prvá palacinka sa nikdy nepodarí, takže ju hneď zjedze.
Omáčka Suzette:
Keď sú palacinky hotové, pripravte si omáčku Suzette. Znova v menšom hrnci zmiešajte a priveďte k varu pomarančovú a citrónovú šťavu aj kôru (použite jemné strúhadlo), cukor a soľ. Keď všetko zovrie, odoberte omáčku z ohňa a vmiešajte maslo nakrájané na kocky a pomarančový likér.
Teraz môžete palacinky dokončiť. Na panvici roztopte čajovú lyžičku masla a polievkovú lyžicu extra pomarančovej šťavy. Palacinky na masle a šťave krátko opečte, kým nie sú zlaté. Preložte ich na polovicu a potom ešte raz, aby ste vytvorili trojuholník.
Keď máte palacinky opečené, dajte do panvice asi tretinu Suzette omáčky a 4 zložené palacinky, aby zakryli celý povrch panvice. Palacinky v omáčke varte na miernom ohni asi 3-4 minúty, kým nezačne omáčka hustnúť. Potom pridajte asi 15 ml pomarančového likéru do stredu palaciniek a plameňom ho podpáľte. Počkajte, kým oheň zhasne a flambované palacinky preložte aj s omáčkou na tanier a servírujte s vychladeným jogurtom.
Ďalšie sladké receptz nájdete tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.