Keď nám práve nepadne bazalka z okna a nemusíme ju rýchlo spotrebovať, tak robím omáčku hlavne zo sušených rajčín. Veď ja, rajčinomaniak. Aj vy ste si odhlasovali, že o sušené rajčiny máte najväčší záujem. Zvyčajne ju robím od oka, ale pri fotení som teraz všetko zvážila. Omáčka zo sušených rajčín sa hodí na cestoviny, ale ak pridáte menej sójového mlieka, je to aj skvelá nátierka na pečivo. Len sa zje prirýchlo!
Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk, kde zoženiete skvelé vlašské orechy aj v kilových baleniach, malé čokopecičky, špaldovú múku a veľa skvelých vegánskych potravín. Skrz môj odkaz máte teraz na Slovensku poštovné zdarma.
Omáčka zo sušených rajčín v oleji:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Kešu oriešky: Kešu oriešky sa dajú po zmäknutí krásne mixovať na krém a nátierky. Ak používate kešu vo veľkom, tak vás poteší toto veľké balenie,ktoré tiež vždy kupujmem na Aktine hlavne pre môjho priateľa.
Koncentrovaný rajčinový pretlak – používam tento dvakrát koncentrovaný pretlak.
Lahôdkové droždie – všetko syrové dochucujem ladôdkovým droždím. Lahôdkové droždie je neaktívne droždie so syrovou chuťou, nájdete v zdravej výžive, niekedy pod názvom tebi droždie, ale už sa objavuje aj vo väčších supermarketoch.
Postup:
Začnite prípravou orieškov. Kešu ideálne namočte na hodinu alebo dlhšie do vody. Ak čas nemáte, dajte ich do menšieho hrnca a uvarte do mäkka. Tento recept je skvelý aj pre tých vegánov, ktorým moc nechutia oriešky a hľadajú spôsob, ako získať svoju dennú dávku. Ak oriešky nemôžete, tak použite biele tofu, z ktorého viete tiež vytvoriť skvelý krém.
Do hrnca so slanou vodou dajte variť cestoviny. Na panvici na troche oleja opečte do zlata tofu a pridajte aj zvolenú zeleninu na rýchle opečenie. Cherry rajčiny můžete priamo na stopke potrieť olejom, posoliť a posypať čiernym korením a dať piecť do vyhriatej trúby na 180 stupňov, kým nepopraskajú a nepustia šťavu – asi 20 minút.
Kým sa cestoviny varia, pripravte omáčku zo sušených rajčín. Do mixér vložte scedené kešu oriešky, sušené rajčiny, olej, pretlak, droždie, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, čierne korenie, čili a mlieko. Ak chcete hustú – nátierkovú omáčku, pridajte asi len 200 g mlieka. Ak chcete omáčku na cestoviny pridajte 250 až 300 g mlieka. Ja pridávam 250 g a po zmiešaní s cestovinami pridám trochu teplej vody zcestovín. Všetko rozmixujte na hladký krém.
Cestoviny po uvarení sceďte a vmiešajte do nich krém. Po zmiešaní uvidíte či chcete ešte pridať viac mlieka/vody z cestovín.
Cestoviny v omáčke so sušených rajčín servírujte s opečeným tofu, s čerstvou bazalkou a zeleninou, akú milujete.
Ak túžite viac po bazalkových chutiach, vyskúšajte omáčku à la vegan bazalkové pesto. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Tento recept vznikol v spolupráci z Aktin.sk a Aktin.cz, kde nájdete moje obľúbené suroviny na pečenie.