Vegan šišky s jahodovou penou

Babička šišky nikdy moc neplnila, ani jahodová pena sa u nás neviedla. Ale keď som prišla na to, že aj takéto veci sa na Slovensku robia, chcela som hneď skúsiť vegan šišky s jahodovou penou. Bohužiaľ fašiangy prešli veľmi rýchlo a mňa posledný týždeň bolela hlava, čo ma donútilo si dať víkendovú pauzu. Preto som stihla recept pridať až dnes, ked už podľa kalendára začína pôst. Ale úprimne, my vegáni si môžeme tie fašiangy predĺžiť, lebo sa aj tak postíme celoročne.

Toto je recept na klasické babičkovské šišky, ale ak hľadáte recept na pokročilejšie šišky ako z pekárne, tak na HeroHero mám recept na americké cesto ako obláčik vhodné na donuts a plnené šišky.

Vegan šišky s jahodovou penou:

Množstvo20 porcií
Prípravahodina 30 minútVarenie50 minútCelkovo2 hodiny 20 minút

 42 g čerstvého droždia
 260 g sójového mlieka
 100 g kryštálového cukru
 500 g polohrubej pšeničnej múky
 2 ČL kypriaceho prášku
 kôra z jedného (bio) citróna
 štipka soli
 40 g rumu
 100 g repkového oleja + na vyprážanie
 pohár jahodového džemu
Jahodová pena
 90 g aquafaby
 ½ ČL citrónovej šťavy
  ČL xantanovej alebo guarovej gumy
 15 g kryštálového cukru
 70 g jahodového džemu

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 42 g čerstvého droždia
 260 g sójového mlieka
 100 g kryštálového cukru
 500 g polohrubej pšeničnej múky
 2 ČL kypriaceho prášku
 kôra z jedného (bio) citróna
 štipka soli
 40 g rumu
 100 g repkového oleja + na vyprážanie
 pohár jahodového džemu
Jahodová pena
 90 g aquafaby
 ½ ČL citrónovej šťavy
  ČL xantanovej alebo guarovej gumy
 15 g kryštálového cukru
 70 g jahodového džemu

Directions

Vegan šišky s jahodovou penou
Vegan šišky s jahodovou penou

Ingrediencie

Aquafaba – je nálev zo strukovín, ktorý obsahuje škrob a proteín, preto sa dá šľahať rovnako ako bielka. Ak nemáte s aquafabou skúsenosti tak na mojom instagrame nájdete malý kurz, kde vám všetko vysvetlím a ukážem.

Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli. Používam cícer značiek Tesco, Alnatura alebo Giana.

Konzervu cíceru si dajte do chladničky, aby bola aquafaba vychladená, kým ju začnete šľahať. Po vychladení ju sceďte do misky a cícer si odložte na nejaké dobré vegánske jedlo.

Xantanová a guarová guma – tieto prírodné gumy používam pri práci z aquafabou, ktorú stužujú. Potom je pevnejšia a lepšie sa s ňou pracuje.Čoko penu pripravíte aj bez tejto pomôcky, ale ak chcete s aquafabou pracovať, určite odporúčam xantanovú gumu pri sušení. Kúpitu ju v zdravej výžive, bezpekovej sekcií, lekárňach a online.

Vegan šišky s jahodovou penou

Nadrobte droždie a zalejte ho 200 ml sójového mlieka izbovej teploty. Pridajte 10 g cukru a 10 g múky. Zamiešajte a počkajte 10 — 20 minút, kým sa vytvorí hustý kvások.

Do väčšej misy nasypte zvyšok preosiatej múky a cukru, kypriaci prášok, citrónovú kôru a soľ. Ku kvásku pridajte zvyšok mlieka, rum a olej. Obsah oboch misiek spolu zamiešajte a na pomúčenej pracovnej doske vypracujte bochník. Ak používate kuchynský robot, nechajte cesto 10 minút miesiť, ručne vám to bude trvať trochu dlhšie. Ak by bolo vaše cesto ešte príliš lepkavé, pridájte viac múky. Bochník poprášte múkou a nechajte asi hodinu v mise pod utierkou kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

Keď cesto vykysne, dajte ho na jemne pomúčenú dosku a znova krátko prepracujte. Teraz cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,7 mm až 1 cm ak chcete šišky plniť (2 cm ak šišky nechcete plniť a budete robiť len jamku v strede a džem a penu dáte len na vrch).

Pripravte si 2 vykrajovadlá – používam jedno s priemerom 8 a druhé s priemerom 6 cm. Z cesta vykrojte najskôr kolieska väčším vykrajovadlom. Do stredu jedného kúsku dajte asi 1/2 PL džemu – asi 8 gramov. Ja okolie džemu ešte veľmi jemne pretieram vodou, aby sa lepšie zlepili. Potom z hora priložím menšie vykrajovadlo, tupou stranou príboru cesto k sebe pritlačím po okrajoch zvnútra aj z vonku vykrajovadla a potom cesto vykrojím. Prikladám pre istut fotku.

vegánske šišky od babičky

Vykrojené kúsky skontrolujte, aby boli naozaj bez dierok, inak sa vám šiška pri pražení rozpadne.

Cesto takto nechajte 30 minút kysnúť. V hrnci rozohrejte 0,5 — 1 l oleja (podľa veľkosti hrnca). Šišky budú musieť v oleji plávať, takže ho nalejte dostatok. Radšej používam menší – užšší hrniec, kde sa zmestia len dve šišky, aby som neplytvala olejom.

Olej zohrajte na strednom ohni. Ak máte kuchynský teplomer, tak cieľte na teplotu 190 stupňov a teplotu strážte aby zostala stabilná, aj keď sa bude olej so šiškami ochladzovať. Keď je olej horúci, otestujte ho na kúsku cesta a začnite do neho opatrne šišky hádzať. Vždy len pár kúskov, aby mali priestor pražiť sa.

Šišky v oleji pražte z každej strany asi 45 sekúnd až 1 minútu, kým nebudú hnedé. Potom ich vyberte a uložte na nasiakavý papier — takto ich zbavíte prebytočného oleja. Nechajte ich vychladnúť.

Jahodová pena

Aquafabu pred prípravou receptu vychlaďte. Stačí vložiť šťavu z konzervy alebo celú konzervu na pol hodinu do chladničky.

Vytiahnite kuchynský robot s metlou na šľahanie alebo šľahač. Do nádoby kuchynského robota vlejte aquafabu, pridajte citrónovú šťavu a xantanovú gumu, ak ju máte. Toto množstvo aquafaby môže byť menšie, ako zoberie váš kuchynský robot – kludne množstvo ingrediencí na penu zdvojnásobte a použite 180 g aquafaby, potom použite len polovicu na penu.

Na odmeranie množstva lyžičiek vždy používam odmerné lyžičky, ktoré nájdete v kuchynských potrebách a odporúčam ich pri práci s koreninami malými množstvami.

Šľahač zapnite na plný výkon a nechajte ho šľahať aquafabu asi 5 minút, kým sa vyšľahá pekná pena. Ručným šľahačom to môže trvať dlhšie.

Po 5 minútach šľahania pridajte kryštálový cukor a penu šľahajte ďalšie asi 3 minúty, alebo pokiaľ sa zrniečka cukru neroztopia. Zoberte si trochu peny medzi prsty, a ak nebudete cítiť zrniečka, tak je pena hotová.

Do misky dajte jahodový džem a pridajte 3 PL vyšľahanej aquafaby. Aquafabu zmiešajte s džemom, aby ste džem trochu zriedili. Teraz budete potrebovať ideálne ohybnú špachtľuDo vyšľahanej aquafaby pridajte džem a pomaly ho zapracujte prekladaným peny z bokov do stredu. Tu si môžete pozrieť video ako na takéto prekladanie. Postupne stratí objem, ale stále by ste mali mať nadýchanú hmotu.

Ak vegan šišky s jahodovou penou potrebujete skladovať, uložte ich do uzatváracej nádoby, tam zostanú mäkké a čerstvé najdlhšie.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

šiškz bey vajíčka a mlieka
vegánska jahodová pena a šišky
Vegánske šišky s jahodovou penou


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 11 290 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *