Vegan brownies s ríbezľovým džemom

Ak sledujete môj youtube, tak viete, že som počas januára skúšala 4 rôzne recepty na vegan brownies z kuchárok, ktoré mám doma. Hľadala som niečo, čo by sa podobalo na vegan brownies, ktoré som ochutnala v Manchesteri… Dovtedy som totiž o brownies nemala veľký záujem – nemám až tak rada čokoládu. Tento brownies bol iný, chuť nebola len o čokoláde. Tušila som, že v ňom musel byť aj džem. A po 4 receptoch sa moje podozrenie potvrdilo.

Preto aj moja verzia vegan brownies obsahuje džem. Milujem ho tam viac ako čokoládu! Kombinovala som 3 recepty. Najviac mi pomohol recept od Petry Stahlovej, ktorá je skvelá cukrárka! Potom bol rovnako nápomocný recept z Vegan Comfort Classics a džemom inšpiroval BOSH! 

Každý recept ma niečo naučil a dovolil mi to skombinovať do tohto brownies, ktorý je extra šťavnatý, lepivý, čokoládový, svieži a pevný. Stále to nie je „zázrak“ z Manchesteru, ale je to blízko.

Na vegan brownies budete potrebovať:

Množstvo9 porcií
Príprava10 minútVarenie15 minútCelkovo25 minút

 75 g hladkej múky
 75 g kryštálového cukru75 až 180 g cukru pre extra sladké a lesklejšie brownies
 60 g horkej čokolády (70%)30 g + 30 g
 60 g tekutejšieho ríbezľového džemu
 55 g masla Alsan Bio
 20 g kakaa
 30 g nasekaných vlašských orechov
 1 PL mletých ľanových semienok
 45 ml vody
 1,50 g prášku do pečiva
 1 štipka soli

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 75 g hladkej múky
 75 g kryštálového cukru75 až 180 g cukru pre extra sladké a lesklejšie brownies
 60 g horkej čokolády (70%)30 g + 30 g
 60 g tekutejšieho ríbezľového džemu
 55 g masla Alsan Bio
 20 g kakaa
 30 g nasekaných vlašských orechov
 1 PL mletých ľanových semienok
 45 ml vody
 1,50 g prášku do pečiva
 1 štipka soli

Directions

Vegan brownies s ríbezľovým džemom
Vegan brownies s ríbezľovým džemom

Vegan brownies s ríbezľovým džemom:

Z tohto množstva ingrediencií upečiete koláč rozmeru asi 23x14cm – menší plech alebo zapekacia misa – s výškou 1,5 cm. Ak chcete väčší, tak ingrediencie zdojnásobte. Na vlastné riziko! Nezodpovedám za to, ak zjete behom dňa celý veľký plech.

Začnite tým, že si na drobno pomeľte 1PL ľanových semienok (mlynček na kávu pomôže) a zalejte ich 45ml vody. Zmes zhustne a vytvorí gél – náhradu 1 vajíčka.

V jednej mise skombinujte hladkú múku, kakao, prášok do pečiva a štipku soli. Všetko dobre premiešajte.

Vegan brownies s ríbezľovým džemom

Na pare si v hrnci roztopte vegan maslo. Keď sa maslo roztopí pridajte 30 g horkej čokolády. Všetku roztopte a rozmiešajte s maslom. Potom pridajte všetok cukor, 75 až 180 gramov, a znova rozmiešajte. Zmes zohrievajte len jemne, aby sa nevarila. Na záver pridajte ľanovú náhradu vajíčka. Dobre rozmiešajte a mali by ste hneď pozorovať, že po pridaní ľanu sa zmes stala klzkejšou ako, keby ste pridali vajíčko.

Teraz vmiešajte roztopené maslo a čokoládu do suchých ingrediencií. Dobre premiešajte, aby vám vznikla hustá, leská a dobre tvárna zmes. Primiešajte posekané vlašské orechy, nasekanú čokoládu a ríbezľový džem (alebo akýkoľvek iná kyslejší a tekutejší džem). Premiešajte, aby sa všetko stratilo v ceste.

Použila som domáci džem. Skúšala som ho natierať len na povrch brownies, ale najviac mi chutil práve vmiešaný do cesta. Nebojte sa s ním ale experimentovať.

Cesto rovnomerne natiahnite na plech s papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej trúbe na 180 stupňov asi 20 -25 minút podľa trúby, kým nevytiahnete špáradlo, ktoré má len pár drobkov cesta, ale nie je úplne mokré od cesta. Nie viac, aby ste vegan brownies nemali suchý. Nechajte úplne vychladnúť, aby sa nerozpadal a potom môžete krájať a ochutnávať.

K náhrade vajíčka:

Skúšala som namiesto ľanu použiť aj chia náhradu za vajíčko, ale viac sa osvedčil v ceste ľan (a je ešte lacnejší). Ak použijete chia, tak ich skúste tiež rozmixovať, aby vám nezostali celé v ceste. Psyllium (vláknina) je tiež dobrá náhrada.

Viac sladkých receptov nájdete v kategórií koláče.

vegan brownies
vegan brownies

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 37 204 times, 1 visits today)

15 Comments

  1. Zuzana 29. mája 2019 at 13:34

    Prosím Ta – ak by som chcela použiť psyllium – tak ako? Dakujem :-)
    Zuzana

    Reply
    1. Surová dcérka 9. júna 2019 at 12:40

      2 vajcia sú asi 7g psyllia a asi 90ml vody :)

      Reply
  2. Libuša 20. júla 2019 at 19:48

    Ahoj Nika :) Akú horkú čokoládu používaš prosím ťa na varenie? Čo som si robila taký prieskum horkých čokolád, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch, moc dobrých som nenašla. Bola som prekvapená, že väčšina z nich obsahovali mlieko. Vedela by si mi prosím poradiť? Ďakujem :)

    Reply
    1. Surová dcérka 24. júla 2019 at 19:30

      Ahoj :) Používam horkú čokoládu Lindt. Z mojej skúsnosti sú horké čokolády hlavne vegánske. Ak je na obale napísané, že môze obsahovať stopy mlieka, tak to je info pre alergikov o možnej kontaminácií, pre vegána je to okej :)

      Reply
  3. anjeliq 10. novembra 2019 at 22:20

    Ahoj..zvyknem na vianoce doniest nieco napecene do prace ale tentokrat mame kolegynu veganku a nechcela by som ju obist..a tento recept vyzera supis..chcem sa opytat ci mozem miesto lanovych semiacok pouzit avokádo?..dakujem

    Reply
    1. Surová dcérka 11. novembra 2019 at 8:42

      Ahoj, ľanové semienka možes nahradiť chia semienkami, to su dve najlepsie bezne dostupne nahrady vajicka do takehoto receptu :)

      Reply
  4. Barbora 16. októbra 2020 at 12:29

    Koláč je boží. Jen jsem dala zdravou variantu cukru – kokosový a dřem malinový. Bomba!!

    Reply
  5. Pingback: Vegan Medvedie labky s čokoládou - Surová Dcérka

  6. Martina 17. januára 2021 at 0:32

    Dobrý deň.
    Je možné orechy vynechať? Bude cesto držať?
    Prípadne čím ich nahradiť?
    Ďakujem :)

    Reply
    1. Surová dcérka 17. januára 2021 at 21:26

      Dobrý deň,
      orechy možete kludne vynechať, sú len na dochutenie a chrumkavost :)

      Reply
  7. Naty 13. februára 2021 at 0:29

    Tá vôňa, keď sa to pečie mňam, super recept

    Reply
  8. Viki 23. januára 2022 at 15:11

    Ahoj, chystam sa vyskusat kolacik, len ma zaujima ten prasok do peciva 1,50g nie je to omyl? To bude asi stvrt čl.? Ďakujem za receptik dam vedieť ako chutil

    Reply
    1. Surová dcérka 23. januára 2022 at 17:27

      Ahoj, toto je menší brownie, stačí 1,5gramu :)

      Reply
  9. Michaela 15. marca 2022 at 15:17

    Dobrý deň. Chcela som sa opýtať na odporúčaný rozmer plechu :D ja pečiem len väčšie množstvá a teda nemám vôbec predstavu mehehe. Ďakujem Miša

    Reply
    1. Surová dcérka 15. marca 2022 at 18:22

      Dobrý deň, v recepte nájdete uvádzaný rozmer: 23x14cm – malý pekáč/plech, takže pre velky plech množstvo znásobte kludte 4-5x podla velkosti :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *