Vegan brownies s ríbezľovým džemom

Ak sledujete môj youtube, tak viete, že som počas januára skúšala 4 rôzne recepty na vegan brownies z kuchárok, ktoré mám doma. Hľadala som niečo, čo by sa podobalo na vegan brownies, ktoré som ochutnala v Manchesteri… Dovtedy som totiž o brownies nemala veľký záujem – nemám až tak rada čokoládu. Tento brownies bol iný, chuť nebola len o čokoláde. Tušila som, že v ňom musel byť aj džem. A po 4 receptoch sa moje podozrenie potvrdilo.

Preto aj moja verzia vegan brownies obsahuje džem. Milujem ho tam viac ako čokoládu! Kombinovala som 3 recepty. Najviac mi pomohol recept od Petry Stahlovej, ktorá je skvelá cukrárka! Potom bol rovnako nápomocný recept z Vegan Comfort Classics a džemom inšpiroval BOSH! 

Každý recept ma niečo naučil a dovolil mi to skombinovať do tohto brownies, ktorý je extra šťavnatý, lepivý, čokoládový, svieži a pevný. Stále to nie je “zázrak” z Manchesteru, ale je to blízko.

Na vegan brownies budete potrebovať:

 75g hladkej múky
 75g kryštálového cukru
 30g + 30g horkej čokolády (70%)
 60g tekutejšieho ríbezľového džemu
 55g masla Alsan Bio
 20g kakaa
 30g nasekaných vlašských orechov
 1PL mletých ľanových semienok
 45ml vody
 1,5g prášku do pečiva
 štipka soli

NáročnosťZačiatočníkPríprava10 minútVarenie15 minútCelkovo25 minút

Ingredients

 75g hladkej múky
 75g kryštálového cukru
 30g + 30g horkej čokolády (70%)
 60g tekutejšieho ríbezľového džemu
 55g masla Alsan Bio
 20g kakaa
 30g nasekaných vlašských orechov
 1PL mletých ľanových semienok
 45ml vody
 1,5g prášku do pečiva
 štipka soli

Directions

26
Vegan brownies s ríbezľovým džemom

Vegan brownies s ríbezľovým džemom:

Z tohto množstva ingrediencií upečiete koláč rozmeru asi 23x14cm – menší plech – s výškou 1,5cm. Ak chcete väčší, tak ingrediencie zdojnásobte. Na vlastné riziko! Nezodpovedám za to, ak zjete behom dňa celý veľký plech.

Začnite tým, že si na drobno pomeľte 1PL ľanových semienok (mlynček na kávu pomôže) a zalejte ich 45ml vody. Zmes zhustne a vytvorí gél – náhradu 1 vajíčka.

V jednej mise skombinujte hladkú múku, kakao, prášok do pečiva a štipku soli. Všetko dobre premiešajte.

Vegan brownies s ríbezľovým džemom

Na pare si v hrnci roztopte vegan maslo. Alsan Bio kúpite asi v každej zdravej výžive či vegan obchode. Prípadne pomôže Hera bez laktózy. Keď sa maslo roztopí pridajte 30g horkej čokolády. Všetku roztopte a rozmiešajte s maslom. Potom pridajte všetok cukor a znova rozmiešajte. Na záver pridajte ľanovú náhradu vajíčka. Dobre rozmiešajte a mali by ste hneď pozorovať, že po pridaní ľanu sa zmes stala klzkejšou ako, keby ste pridali vajíčko.

Teraz vmiešajte roztopené maslo a čokoládu do suchých ingrediencií. Dobre premiešajte, aby vám vznikla hustá, leská a dobre tvárna zmes. Primiešajte posekané vlašské orechy, nasekanú čokoládu a ríbezľový džem (alebo akýkoľvek iná kyslejší a tekutejší džem). Premiešajte, aby sa všetko stratilo v ceste.

Použila som domáci džem. Skúšala som ho natierať len na povrch brownies, ale najviac mi chutil práve vmiešaný do cesta. Nebojte sa s ním ale experimentovať.

Cesto rovnomerne natiahnite na plech s papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej trúbe na 180 stupňov 15 minút. Nie viac, aby ste vegan brownies nemali suchý. Nechajte úplne vychladnúť, aby sa nerozpadal a potom môžete krájať a ochutnávať.

K náhrade vajíčka:

Skúšala som namiesto ľanu použiť aj chia náhradu za vajíčko, ale viac sa osvedčil v ceste ľan (a je ešte lacnejší). Ak použijete chia, tak ich skúste tiež rozmixovať, aby vám nezostali celé v ceste. Psyllium (vláknina) je tiež dobrá náhrada.

Viac sladkých receptov nájdete v kategórií koláče.

vegan brownies
vegan brownies
(Visited 5 907 times, 18 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *