Vegan Veľkonočný pletenec

Pletenec, mazanec alebo paska – rôzne pomenovania a tvary, ale základ je veľmi podobný. Jemne sladké kysnuté cesto s maslom. A potom už je na vás, či spravíte bochník a narežete naň kríž, spravíte na bochník zapletaný kríž, celý bochník zapletiete alebo si spravíte zapletaný veniec ako ja. Vegan veľkonočný pletenec je spolu s nádievkou pre mňa kulinárskou definíciou Veľkej noci a sviatky bez neho si dokážem predstaviť len veľmi ťažko. Ak vás baví pletenie vianočky, bude vás určite baviť aj pletenec. Ja si ho vždy predstavujem ako slávnostnejšiu vianočku v tvare víťazného vavrínového venca.

Tento recept nájdete aj v Slovegán 2 kuchárke.

Vegan Veľkonočný pletenec:

 230 g hladkej pšeničnej múky
 100 g polohrubej pšeničnej múky
 165 ml mandľového mlieka
 80 g kryštálového cukru
 25 g čerstvého droždia
 70 g rastlinného masla (Alsan, Naturli)
 ¼ ČL mletej vanilky
 ¼ ČL soli
 kôra z jedného citrónu (BIO)
 35 g hrozienok/brusníc
 30 ml rumu
 30 ml horúcej vody
 35 g mandlí a vlašských orieškov
Na potretie:
 2 PL nálevu z cíceru (aquafaba)
 2 PL mandľového mlieka
 plátkové mandle
 3 PL cukrového rozvaru

NáročnosťPokročilýPrípravahodinaVarenie40 minút

Ingredients

 230 g hladkej pšeničnej múky
 100 g polohrubej pšeničnej múky
 165 ml mandľového mlieka
 80 g kryštálového cukru
 25 g čerstvého droždia
 70 g rastlinného masla (Alsan, Naturli)
 ¼ ČL mletej vanilky
 ¼ ČL soli
 kôra z jedného citrónu (BIO)
 35 g hrozienok/brusníc
 30 ml rumu
 30 ml horúcej vody
 35 g mandlí a vlašských orieškov
Na potretie:
 2 PL nálevu z cíceru (aquafaba)
 2 PL mandľového mlieka
 plátkové mandle
 3 PL cukrového rozvaru

Directions

87
vegan veľkonočný pletenec

V miske zmiešajte preosiatu hladkú a polohrubú múku. V strede misky spravte jamku, nalejte do nej mandľové mlieko izbovej teploty, dosypte cukor a pridajte nadrobené čerstvé droždie. Všetky tieto ingrediencie v jamke zmiešajte s kúskom múky, aby v strede vzniklo hustejšie cestíčko. Takto nechajte múku s droždím v strede na teplom mieste odpočívať 10 – 20 minút.

Medzitým namočte do rumu a horúcej vody hrozienka (alebo brusnice), vďaka čomu zmäknú. Mandle a vlašské oriešky nasekajte nadrobno.

Späť k cestu. Keď uvidíte, že droždie zhustlo a vytvorilo bublinky, pridajte do misky rastlinné maslo izbovej teploty, vanilku, soľ a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Všetko zmiešajte a vypracujte hladké nelepivé cesto. Ručne to zaberie asi 15 minút, v kuchynskom robote to bude rýchlejšie. Keď je cesto skoro hotové, primiešajte scedené a osušené hrozienka spolu s nasekanými orieškami. Zapracujte ich do cesta a vytvarujte z neho bochník. Ten nechajte na teplom mieste kysnúť pod utierkou asi 40 minút až hodinu.

Keď cesto viditeľne naberie objem, vyberte ho na pracovnú dosku a rozdeľte na 3 rovnaké časti. Dosku poprášenú múkou mať nemusíte, poriadne vypracované cesto by sa lepiť nemalo. Z každej časti cesta vyšúlajte asi 60 cm dlhý prameň. Snažte sa, aby bol prameň všade rovnako hrubý – inak nebude pletenec rovnomerný. Z troch prameňov upleťte klasický vrkoč prekladaním krajných prameňov do stredu. 

Na pečenie budete potrebovať formu na tortu s priemerom asi 20 centimetrov vystlanú papierom na pečenie. Vrkoč vložte do formy po obvode a do stredu dajte sklenený pohár alebo alobal, ktorý bude držať vnútorný tvar venca pri pečení. Vyberte pohár, ktorý je vhodný na pečenie a nepraskne.

V malej miske zmiešajte aquafabu, mandľové mlieko a agáve. Pletenec touto zmesou potrite, posypte ho taktiež plátkami mandlí. Takto pripravený pletenec pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 40 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry ho potrite cukrovým rozvarom (recept nájdete tu), ktorý mu vychladnutí dodá krásny lesk.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

vegánsky mazanec, paška, pletenec
vegan Veľkonočný mazanec

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 2 070 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *