Pletenec, mazanec alebo paska – rôzne pomenovania a tvary, ale základ je veľmi podobný. Jemne sladké kysnuté cesto s maslom. A potom už je na vás, či spravíte bochník a narežete naň kríž, spravíte na bochník zapletaný kríž, celý bochník zapletiete alebo si spravíte zapletaný veniec ako ja. Vegan veľkonočný pletenec je spolu s nádievkou pre mňa kulinárskou definíciou Veľkej noci a sviatky bez neho si dokážem predstaviť len veľmi ťažko. Ak vás baví pletenie vianočky, bude vás určite baviť aj pletenec. Ja si ho vždy predstavujem ako slávnostnejšiu vianočku v tvare víťazného vavrínového venca.
Tento recept nájdete aj v Slovegán 2 kuchárke.
Vegan Veľkonočný pletenec:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
V miske zmiešajte preosiatu hladkú a polohrubú múku. V strede misky spravte jamku, nalejte do nej mandľové mlieko izbovej teploty, dosypte cukor a pridajte nadrobené čerstvé droždie. Všetky tieto ingrediencie v jamke zmiešajte s kúskom múky, aby v strede vzniklo hustejšie cestíčko. Takto nechajte múku s droždím v strede na teplom mieste odpočívať 10 – 20 minút.
Medzitým namočte do rumu a horúcej vody hrozienka (alebo brusnice), vďaka čomu zmäknú. Mandle a vlašské oriešky nasekajte nadrobno.
Späť k cestu. Keď uvidíte, že droždie zhustlo a vytvorilo bublinky, pridajte do misky rastlinné maslo izbovej teploty, vanilku, soľ a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Všetko zmiešajte a vypracujte hladké nelepivé cesto. Ručne to zaberie asi 15 minút, v kuchynskom robote to bude rýchlejšie. Keď je cesto skoro hotové, primiešajte scedené a osušené hrozienka spolu s nasekanými orieškami. Zapracujte ich do cesta a vytvarujte z neho bochník. Ten nechajte na teplom mieste kysnúť pod utierkou asi 40 minút až hodinu.
Keď cesto viditeľne naberie objem, vyberte ho na pracovnú dosku a rozdeľte na 3 rovnaké časti. Dosku poprášenú múkou mať nemusíte, poriadne vypracované cesto by sa lepiť nemalo. Z každej časti cesta vyšúlajte asi 60 cm dlhý prameň. Snažte sa, aby bol prameň všade rovnako hrubý – inak nebude pletenec rovnomerný. Z troch prameňov upleťte klasický vrkoč prekladaním krajných prameňov do stredu.
Na pečenie budete potrebovať formu na tortu s priemerom asi 20 centimetrov vystlanú papierom na pečenie. Vrkoč vložte do formy po obvode a do stredu dajte sklenený pohár alebo alobal, ktorý bude držať vnútorný tvar venca pri pečení. Vyberte pohár, ktorý je vhodný na pečenie a nepraskne.
V malej miske zmiešajte aquafabu, mandľové mlieko a agáve. Pletenec touto zmesou potrite, posypte ho taktiež plátkami mandlí. Takto pripravený pletenec pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 40 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry ho potrite cukrovým rozvarom (recept nájdete tu), ktorý mu vychladnutí dodá krásny lesk.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.