Vegan bryndzový posúch

Možno si posúchy z kysnutého cesta alebo báleše pamätáte skôr v slivkovej alebo marhuľovej verzii. Ja to mám podobne. Nakoniec, aj moja stará mama ich mávala presne v takejto verzii v lete pod utierkou plný plech. Nič proti ovocným posúchom – ja ich ale preferujem na slano a môj obľúbenec je jednoznačne posúch bryndzový. Samozrejme, vegánsky bryndzový posúch, to sú dokonalé Slovegánske raňajky.

Vegan bryndzový posúch:

 75 g uveraných a očistených zemiakov typu C
 10 g čerstvého droždia
 150 ml ovseného mlieka
 1 ČL cukru
 300 g hladkej pšeničnej múky
 1 ČL kypriaceho krášku
 ½ ČL soli
 50 g rastlinného masla alebo repkového oleja (+ kúsok na plech)
 1 menšia červená cibuľa
 100 g údeného tempehu
 voda na potretie okrajov
 maslo na potretie okrajov
 petržlenová vňať/ pažítka na posypanie
Bryndza
 200 g bieleho tofu
 150 g Creme Vega smotany Dr.Oetker
 1 PL soli
 2 PL lahôdkového droždia
 šťava z 1 citróna

Množstvo4 porcie
NáročnosťZačiatočníkVarenie25 minút

Ingredients

 75 g uveraných a očistených zemiakov typu C
 10 g čerstvého droždia
 150 ml ovseného mlieka
 1 ČL cukru
 300 g hladkej pšeničnej múky
 1 ČL kypriaceho krášku
 ½ ČL soli
 50 g rastlinného masla alebo repkového oleja (+ kúsok na plech)
 1 menšia červená cibuľa
 100 g údeného tempehu
 voda na potretie okrajov
 maslo na potretie okrajov
 petržlenová vňať/ pažítka na posypanie
Bryndza
 200 g bieleho tofu
 150 g Creme Vega smotany Dr.Oetker
 1 PL soli
 2 PL lahôdkového droždia
 šťava z 1 citróna

Directions

56

Začnite uvarením jedného väčšieho zemiaku (ideálne typu C) do mäkka. Schlaďte ho pod studenou vodou a pomocou tupej strany príborového noža ho ošúpte. Ošúpaný zemiak nastrúhajte na jemnom struhadle.

Kým sa zemiak varí, pripravte si kvások. Čerstvé droždie zmiešajte s mliekom izbovej teploty, pridajte 1 ČL cukru a 1 PL hladkej múky. Všetko spolu zmiešajte a počkajte 10-20 minút, kým sa objavia bublinky a kvások zhustne. 

Do veľkej misy preosejte zvyšok hladkej múky. Aby bolo cesto ešte mäkšie, pridajte kypriaci prášok, nastrúhaný zemiak a soľ. Do kvásku vmiešajte olej, všetko spolu premiešajte a vypracujte hladké nelepivé cesto. Ak cesto vypracovávate ručne, malo by vám to zabrať asi 15 minút. Z cesta vytvarujte bochník a nechajte ho pod utierkou kysnúť asi hodinu, alebo kým nezdvojnásobí objem.

Kým cesto kysne, pripravte si bryndzu. Do mixéra nadrobte biele tofu, pridajte hustú rastlinnú smotanu, soľ, droždie a šťavu z jedného citróna. Mixujte do hladka. Vznikne vám hustá bryndzová nátierka. 

Môj tip. Do vegánskej bryndze sa dokonalo hodí Creme Vega smotana od Dr.Oetker. Práve pre to, s nimi pri tomto recepte rada spolupracujem. Dodá jej krémovosť a ešte trochu prirodzenej kyslosti, ktorú doladí citrón. Alebo ak vám zo zavárania džemov zostala kyselina citrónová, skúste použiť tú. Nemá žiadnu inú dochuť, takže nechutí citrusovo, ovocne či korenisto ako citrón či ocot.

Plech, na ktorom budete posúch piecť, jemne potrite olejom. Vykysnuté cesto položte na jemne pomúčenú dosku a rozváľkajte ho na rozmer vášho plechu. Ja som sa ho rozhodla vyváľkať do oválneho tvaru, cestom ale môžete pokryť celý plech, ako napríklad pri pečení koláčov. Cesto preložte na plech a prstami od oleja ho dotvarujte. Celý povrch potrite bryndzou, “čisté” nechajte len okraje.

Na záver cesto posypte červenou cibuľou nakrájanou na kolieska a údeným tempehom nakrájaným na malé kocky. Takto nechajte cesto ešte 10 minút kysnúť. Rúru si zatiaľ zohrejte na 180 stupňov. Pred pečením okraje posúchu potrite studenou vodou. Posúch pečte  20 – 25 minút. Po dopečení (ešte za horúca) potrite okraje posúchu kúskom masla a nechajte ho vychladnúť. Posúch podávajte ozdobený petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Ďalšie Slovenské vegánske recepty nájdete v Slovegán kuchárkach.

vegan bryndza
creme vega dr.oetker
(Visited 1 208 times, 27 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *