Vegan hamburgerové žemle – Domáce praclíkové žemle

Dokonalo mäkkučké vegan hamburgerové žemle, vďaka ktorým vám z burgru nič nevypadne, ale nebudete ani žuť len samé pečivo. Tieto žemle nemajú ani žiadnu tvrdú kôrku, ale tenučkú hnedú vrstvičku, ktorá chutí po praclíkoch. Pre dosiahnutie krásnej farby som ich lúhovala tak, ako sa to robí s praclíkmi. Namiesto lúhu v tomto recepte používam klasickú jedlú sódu, ale ak zoženiete lúh, tak farba bude ešte krajšia. Ale v tomto recepte sa dozviete, ako dosiahnuť naj efekt s jedlou sódou, pre domáce pečenie.

Vegan hamburgerové žemle:

Množstvo6 porcií
Príprava2 hodinyVarenie10 minútCelkovo2 hodiny 10 minút

 200 ml teplej vody alebo raslinného mlieka
 20 g čerstvých kvasníc
 10 g kryštálového cukru
 400 g hladkej pšeničnej múky (s 12% proteínu)
 8 g soli
 60 g rastlinného masla (AlsanBio, Naturli)
Na potretie:
 100 g jedlej sódy
 1 l vody
 olej

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 200 ml teplej vody alebo raslinného mlieka
 20 g čerstvých kvasníc
 10 g kryštálového cukru
 400 g hladkej pšeničnej múky (s 12% proteínu)
 8 g soli
 60 g rastlinného masla (AlsanBio, Naturli)
Na potretie:
 100 g jedlej sódy
 1 l vody
 olej

Directions

Vegan hamburgerové žemle – Domáce praclíkové žemle
Vegan hamburgerové žemle lúhované

Ingrediencie na vegan hamburgerové žemle:

Pšeničná hladká múka: Pri tomto recepte používam múku s vyšším obsahom proteínu. Manitoba či Pernerova múka, alebo čokoľvek nájdete so správnym obsahom proteínu. Pri inom množstve proteínu možno budete potrebovať použiť viac múky, aby ste dosiahli nelepivé cesto. Každá múka je trochu iná, takže jednajte zo svojej skúsenosti.

Rastlinné maslo: Pri pečení najčastejšie používam maslo Alsan Bio alebo Naturli. Tieto značky nájdete hlavne v zdravých výživách, ale už sa začali objavovať aj iných veľkých supermarketoch (Tesco).

Jedlá sóda: Kým som dolaďovala tento recept, tak som spotrebovala veľa jedlej sódy. Odporúčam teda toto veľké balenie, ktoré využijete na pečenie aj čistenie domácnosti. Rovnako ako jedlá sóda sa dá využiť aj kypriaci prášok.

Príprava žemlí:

Ak máte čas, začnite prípravou jedlej sódy. Jej predpekanie môžete aj vynechať, ale pri mojom pátraní, som našla viac zdrojov, ktoré to silne odporúčali. Trúbu vyhrejte na 150 stupňov a na plech s papierom na pečenie nasypte jedlú sódu. Nechajte ju piecť hodinu, kým pripravíte cesto. Ak sa vám vôbec nechce hrať s „lúhovaním“ žemlí alebo nechcete praclíkovú chuť, tak si môžete pripraviť len cesto a piecť ho klasicky potreté olejom, aquafabou, raslinným maslom či mliekom.

Maslo vytiahnite z chladničky, odkrojte 60 gramov a nechajte ho trochu zmäknúť. Do veľkej misy vlejte vlažnú vodu a rozmiešajte v nej čerstvé kvasnice a kryštálový cukor. Do hladkej múky vmiešajte soľ.

Ak máte kuchynský robot, tak ho vyberte a použite na zamiesenie cesta. Začnite s listovým nástavcom na najnižšej rýchlosti. Do vody s kvasnicami postupne vmiešajte všetku múku. Po asi 2 minútach miešania pridajte do robota aj maslo a miešajte, kým sa maslo nevmiešaj do múky. Potom vymeňte nástavec za hákový a nechajte cesto 10 minút vypracovávať, kým nevznikne hladké a nelepivé cesto.

Ak nemáte kuchynský robot, tak cesto vypracujte ručne. Postupne do vody primiešajavte múku, aby najskôr vznikla kašička a potom husté cesto, a na záver pridajte aj maslo. Cesto preložte na pracovnú dosku a mieste ho, kým nebude hladké a nelepivé.

Z hotového cesta vytvarujte hladkú guľku a nechajte ju v mise pod vlhkou utierkou hodinu kysnúť. Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na 6 rovnakých častí. Každá by mala vážiť asi 110 gramov. Z každej časti vytvarujte hladkú pevnú guličku a nechajte ju kysnúť na vlastnom štvorci z papiera na pečenie asi 40 minút.

príprava cesta na hamburgerové žemle

Namáčanie a pečenie:

Kým vegan hamburgerové žemle kysnú, pripravte si jedlú sódu a predohrejte trúbu na 250 stupňov. V hrnci zohrejte liter vody a pridajte jedlú sódu. Chvíľu bude peniť, nezľaknite sa. Vodu nechajte zohrieť, ale netreba aby divoko bublala, takže potom oheň trochu stíšte aby voda bublala len jemne.

Keď je všetko pripravené, zoberte žemľu aj s papierom na pečenie a vložte ju do bublajúcej vody na 30 sekúnd papierom nahor. Žemle pekne držia na papieri, ktorý vám pomôže aj pri ich vyberaním. Ja si papierom pomôžem ich nabrať na plochú naberačku a z nej ich dám rovno na plech.

Žemle z hora jemne narežte v tvare kríža a dajte ich piecť na asi 10 minút do zlatista.

Po upečení žemle jemne potrite olejom – pre extra lesk môžete použiť aj cukrový rozvar, sladkosť nebude na pečive pri jedení extra cítiť. Kéď vegan žemle vychladnú, tak budú krásne mäkké a pripravené na krájanie.

Ak hľadáte recept na „mäso“, tak skúste tento z čevapčičí. Moje ďalšie experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

Vegánske hamburgerové žemle
vegan praclíkové žemle a praclíky
Ohodnoďte tento recept :)

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 7 906 times, 3 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *