V angličtine sa tento rozvar volá „simple syrup”. Tento názov mi vždy prišiel veľmi sofistikovaný, potom som však zistila, že ide o úplne jednoduchý cukrový rozvar – sirup. Používam ho hlavne pri pečení, aby dodal sladkému pečivu či medovníkom krásny lesk. Z mojej skúsenosti funguje na tento účel ešte lepšie ako sladené rastlinné mlieko, agáve alebo aquafaba.
Cukrový rozvar
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Príprava cukrového rozvaru je naozaj jednoduchá. V menšom hrnci na omáčky zmiešajte cukor a vodu, vždy v pomere 1 : 1 (napríklad 100 gramov cukru na 100 ml vody). Zmes priveďte k varu a miešajte, až kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne priehľadný sirup. Trvá to chvíľku.
Po dovarení rozvar nechajte vychladnúť a zlejte do uzatvárateľného pohára alebo fľaše. Skladujte ho v chladničke, takto vám vydrží aj niekoľko týždňov.
Či už budete piecť lupačky alebo agávniky, cukrový rozvar im dodá lesk. Pečivo môžete potrieť rozvarom pred pečením, alebo ho stačí potrieť hneď po vytiahnutí z rúry, kým je ešte horúce. Cukor na povrchu pečiva skaramelizuje a vytvorí krásny lesk počas pečenia alebo po dopečení.
Sledujte ma aj na instagrame.
Pingback: Vegan Točený slivkový medovník - Surová Dcérka : Vegánske Vianoce