Nie uhorková, ale rajčinová sezóna sa blíži! Rajčinové bruschetty, pretlak, kečup a polievka z čerstvých rajčín ako z Talianska. Talianska rajčinová polievka! Na tú vám ukážeme recept dnes, je totiž famózna! Recept vznikol vďaka spolupráci s družstvom Ovozela.
Talianska rajčinová polievka,čo potrebujete:
- 3kg rajčín
- olivový olej
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- 1 hrsť bazalky
- 1 hrsť oregána
- 1 ČL tymianu
- 1 a pol ČL soli
- 3 PL hnedého cukru
- 1 bobkový list
- čierne korenie
- štipka škorice
Pozrite si všetky ingrediencie a postup na videu ak potrebujete extra vizualizáciu:
Najskôr potrebujeme rajčiny zbaviť šupiek. To spravíme tak, že si každú zo spodku narežeme, spravíme na nej veľké X na šupke. Necháme v hrnci zovrieť vodu a rajčiny v nej necháme asi minútu, kým uvidíme, že šupa začne sama zliezať. Potom rajčiny vyberieme a dáme do studenej vody schladiť. Potom môžeme rukou a nožom šupky ľahko odstrániť.
Náslôedne rajčiny nakrájame. Do hrnca pridáme rozhriať dostatočné množstvo oleja. Na ňom rýchlo orestujeme nakrájanú cibuľku a cesnak. Potom pridáme aj nakrájané rajčiny s vodou ktorú pustili. Pridáme aj všetko korenie okrem škorice a miešame. Takto polievku varíme asi 15-20 minút
Potom vyberieme bobkový list a ručným mixérom polievku rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, dochutíme podľa seba ak chcete slanšiu či sladšiu polievku. Pridáme štipku škorice a znova pomixujeme. Potom môžeme taliansku rajčinovú polievku servírovať s hriankami, čerstvou bazalkou alebo kokosovým syrom violife, ktorý sme mali po ruke.
Tato polievka je u nas topka. Rajcinovu uz inac ani nerobim, len takto:) Obcas pozmenim, pridanim bud cukety alebo mrkvy na redukciu mnozstva cukru. Mozem len odporucit. Dakujeme za recept a inspiraciu.