Vianočná hubová polievka

Okrem vegánskej kapustice či raw kapustnice v niektorých častiach Slovenska patrí k sviatkom Vianočná hubová polievka. Sme rodina, v ktorej sa nebojíme meniť naše zvyky a tak sme ju vyskúšali. Chutila skvelo, je hustejšia ale vlastne veľmi chuťovo podobná kapustnici, kedže sme ju tiež dochutili sušeným ovocím.

Na Vianočńu hubovú polievku budete potrebovať: 

– pohár/ 7dcl sušených húb
– 8 sušených sliviek
– 3-4 hrušky (vysušiť dopredu)
– 2 cibule
– 100g ryže
– 1l rastlinného mlieka
– 200ml rastlinnej smotany,
– 6PL hladkej bezlepkovej múky
– polovicu citróna
– himalájsku soľ
– agáve sirup
– slnečnicový olej

DSC_0615
Sušené hríby, najlepšie dubáky, si najskôr namočíme do vody a necháme ich aspoň 3-4 hodinky alebo cez noc zmäknúť. Jeden pohár môže byť asi 40-50gramov  sušených húb. Zmäknuté huby aj s vodou prelejeme do hrnca a dáme variť spolu s jednou očistenou cibuľou v celku.

DSC_0623

Trochu osolíme a varíme skoro do mäkka, potom pridáme  slivky, hrušky a varíme ďalších 15-20 minút. Potom pridáme do polievku nepremytú guľatozrnnú ryžu a varíme asi 10 minút, aby nebola ryža tvrdá ani rozvarená.

DSC_0673
Medzitým si pripravíme zásmažku. Na oleji si speníme do sklovita 1 cibuľku nakrájanú na drobno, pridame asi 5-6 PL hladkej bezlepkovej múky a miešame. Chvíľu zmes opražíme, aby mala zásmažka svetlohnedu farbu. Potom ju odstavíme z ohňa a zalejeme 1 litrom mlieka, použili sme ovsené mlieko. Môžete hneď pridať aj smotanu alebo ju zmiešať do polievky až neskôr ak budete chcieť.

DSC_0691
Keď máme hotovú zápražku a aj ryža je správne uvarená, vlejeme zásmažku cez sitko do polievky. Všetko rozmiešame a dochutíme podľa seba sójovou smotanou, polovičkou citróna a agáve sirupom namiesto medu.

DSC_0698

Vianočná hubová polievka sa pripravuje v rôznych kútoch Slovenska a tento recept je z oblasti Vrbového :) K celému vegan a raw menu budete ešte potrebovať napríklad tieto recepty:
Tofu kapor so zemiakovým šalátom
Raw Parížske rožky
Raw Šuhajdy
Raw Linecké
Kokosové guľky
Agávníky
Vanilkové rožteky

DSC_0837


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 7 431 times, 1 visits today)

7 Comments

  1. Pingback: Vegan Linecké koláčiky - Raw Mother&Daughter

  2. Pingback: NAŠE VEGAN VIANOČNÉ MENU | my love 5d

  3. Pingback: Vegánsky "Vaječný" likér - Dcérka

  4. Barbora 23. decembra 2018 at 21:28

    Ahoj:) recept vyzerá super len by som sa chcela spýtať prečo pridávaš do polievky ryžu? ďakujem:) Prajem krásne sviatky

    Reply
    1. Surová dcérka 24. decembra 2018 at 10:48

      Ahoj :) Do originálnej hubovej polievky sa tiež pridáva ryža, takže ju tam dávame tiež, chutí nam to tak a dodržiava tradičný recept :) Krásne sviatky aj tebe!

      Reply
  5. Pingback: Vianočná pôstna kapustnica - Surová Dcérka: Vegan recept

  6. Pingback: Agávníčky - Vegan medovníky - Surová Dcérka : Recept

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *