Mamina často pripravuje krémové zeleninové polievky. Sú u nás doma najobľúbenejšie a táto krémová mrkvová polievka je skvelá. Recept je vždy jednoduchý a zemiakový. Či si vyberiete brokolicu, zeler, špenát, tekvicu alebo mrkvu ako my teraz. K takejto mrkvovej polievke sa vždy hodí náš kváskový chlieb.
Vegánska krémová mrkvová polievka:
- 600g mrkvy
- 500g zemiakov
- 1l vody alebo zeleninového vývaru
- 1 cibuľku
- 2PL oleja
- 1cm zázvoru
- drvenú rascu
- čierne korenie
- tymián
- petržlenovú vnaď
- 1 ryžovú smotanu
- citrónovú šťavu
Na oleji si v hrnci opražíme cibuľku, keď je zlatá, pridáme na menšie kúsky nakrájanú mrkvu a zemiaky. Zeleninu krátko orestujeme a zalejeme vodou alebo vývarom aby bola pod hladinou. Pridáme kúsok nakrájaného zázvoru (môžete aj viac ak chcete výraznú zázvorovú chuť), drvenú rascu, čierne korenie, tymián a petržlenovú vnaď. Zeleninu varíme do mäkka asi 30 minút.
Po dovarení všetko rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. Tak vznikne krémová mrkvová polievka. Potom môžeme pridať ryžovú smotanu, citrónovú šťavu, soľ a ďalšie korenie podľa chuti. Mrkvová polievka je hotová rýchlo a spolu s pečivom človeka vie aj zasýtiť.