Aj keď je stroganov pôvodne ruský recept, dostal sa do kuchýň našich mám. So stroganovom som sama vyrastala a mám naň spomienku už z útleho detstva. Tradičný stroganov sa flambuje s koňakom, čo je destilát vyrabábaný z hroznovej šťavy. Ja ten môj vegan stroganov s cestovinami pripravujem podliaty bielym vínom, ak si ale chcete dopriať koňak a radosť z plameňov v kuchyni (vhodné pre pokročilých kuchárov), sójové kúsky na panvici v koňaku pred pridaním ďalších ingrediencií oflambujte.
Stroganov je jedno z mojich obľúbených jedál posledného roka. Huby, kyslé uhorky a skvelá smotanová omáčka ma nikdy nesklamú.
Viac takýchto receptov nájdete v Slovegán 1 a 2 kuchárkach.
Vegan stroganov
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Sójové kúsky uvarené v osolenej vode sceďte a nechajte vychladnúť. Pomocou kuchynskej utierky z nich následne vyžmýkajte prebytočnú vodu. Čím suchšie sójové kúsky budú, tým viac chuti budu schopné nasať. Dajte si preto záležať.
Na panvici zohrejte olej a sójové kúsky na strednom ohni opekajte približne 5 minút, alebo kým nezačnú zlatnúť. Medzitým začnite zohrievať osolenú vodu na cestoviny. Až zovrie, dajte cestoviny variť.
Keď sú sójové kúsky zlatisté, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a pokračujte v opekaní na strednom ohni ďalších 10 -15 minút, kým nezačne cibuľa taktiež chytať zlatistú farbu. Teraz pridajte rajčinový pretlak, horčicu, čierne korenie a všetko dobre premiešajte. Pokračujte pridaním šampiňónov a kyslých uhoriek nakrájaných na menšie kúsky. Všetko ešte pár minút opekajte a potom sójové kúsky podlejte bielym vínom. Stroganov premiešajte a pridajte aj zeleninový vývar a sójovú omáčku.
Stroganov takto varte ďalších 5 minút. Na záver ho zjemnite kyslou rastlinnou smotanou a podľa chuti dosoľte. Stroganov servírujte s cestovinami, ktoré by ste v tomto momente mali mať uvarené. Cestoviny môžete samozrejme nahradiť aj ryžou, poprípade inou prílohou na ktorú máte práve chuť.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Tento recept nájdete aj v mojej poslednej kuchárke Slovegán 2.
Ahoj, včera jsem ho vařila a je naprosto úžasný, děkuji za recept :)
Trosku som to prehnal s Dijon horcicou, kedze som robil pre vacsi pocet ludi. Potom som zmiernil vyraznu chut jorgutom, alebo smotanou. Preto ludom len odporucam, ze nie vzdy plati pravidlo x2 pri vsetkych ingredienciach, ale radsej postupne a ochutnat. Inac vyborny recept, ktory stoji za vyskusanie.