Vegan Stroganov s cestovinami

Aj keď je stroganov pôvodne ruský recept, dostal sa do kuchýň našich mám. So stroganovom som sama vyrastala a mám naň spomienku už z útleho detstva. Tradičný stroganov sa flambuje s koňakom, čo je destilát vyrabábaný z hroznovej šťavy. Ja ten môj vegan stroganov s cestovinami pripravujem podliaty bielym vínom, ak si ale chcete dopriať koňak a radosť z plameňov v kuchyni (vhodné pre pokročilých kuchárov), sójové kúsky na panvici v koňaku pred pridaním ďalších ingrediencií oflambujte.

Stroganov je jedno z mojich obľúbených jedál posledného roka. Huby, kyslé uhorky a skvelá smotanová omáčka ma nikdy nesklamú.

Viac takýchto receptov nájdete v Slovegán 1 a 2 kuchárkach.

Vegan stroganov

Počet porcií2 porcie
Čas prípravy15 min.Čas varenia30 min.Celkový čas45 min.

 100 g sójových kúskov
 4 PL slnečnicového oleja
 150 g bielej cibule
 250 g bezvaječných cestovín
 1 PL koncentrovaného rajčinového pretlaku (v tube či malej konzerve)
 1 ½ PL dijonskej horčice
 1 štipka čierneho korenia
 250 g šampiňónov
 150 g kyslých uhoriek
 100 ml bieleho vína (alebo koňaku)
 200 ml zeleninového vývaru
 1 PL sójovej omáčky
 150 g kyslej sójovej smotany (Creme Vega alebo PlantOn Creamo)
 1 ČL soli

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 100 g sójových kúskov
 4 PL slnečnicového oleja
 150 g bielej cibule
 250 g bezvaječných cestovín
 1 PL koncentrovaného rajčinového pretlaku (v tube či malej konzerve)
 1 ½ PL dijonskej horčice
 1 štipka čierneho korenia
 250 g šampiňónov
 150 g kyslých uhoriek
 100 ml bieleho vína (alebo koňaku)
 200 ml zeleninového vývaru
 1 PL sójovej omáčky
 150 g kyslej sójovej smotany (Creme Vega alebo PlantOn Creamo)
 1 ČL soli

Pokyny

Notes

Vegan Stroganov s cestovinami
vegan stroganov

Sójové kúsky uvarené v osolenej vode sceďte a nechajte vychladnúť. Pomocou kuchynskej utierky z nich následne vyžmýkajte prebytočnú vodu. Čím suchšie sójové kúsky budú, tým viac chuti budu schopné nasať. Dajte si preto záležať. 

Na panvici zohrejte olej a sójové kúsky na strednom ohni opekajte približne 5 minút, alebo kým nezačnú zlatnúť. Medzitým začnite zohrievať osolenú vodu na cestoviny. Až zovrie, dajte cestoviny variť. 

Keď sú sójové kúsky zlatisté, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a pokračujte v opekaní na strednom ohni ďalších 10 -15 minút, kým nezačne cibuľa taktiež chytať zlatistú farbu. Teraz pridajte rajčinový pretlak, horčicu, čierne korenie a všetko dobre premiešajte. Pokračujte pridaním šampiňónov a kyslých uhoriek nakrájaných na menšie kúsky. Všetko ešte pár minút opekajte a potom sójové kúsky podlejte bielym vínom. Stroganov premiešajte a pridajte aj zeleninový vývar a sójovú omáčku.

Stroganov takto varte ďalších 5 minút. Na záver ho zjemnite kyslou rastlinnou smotanou a podľa chuti dosoľte. Stroganov servírujte s cestovinami, ktoré by ste v tomto momente mali mať uvarené. Cestoviny môžete samozrejme nahradiť aj ryžou, poprípade inou prílohou na ktorú máte práve chuť.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Tento recept nájdete aj v mojej poslednej kuchárke Slovegán 2.

vegánsky stroganov
vegan stroganov s cestovinami

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 26 874 times, 5 visits today)

2 Comments

  1. Pavla 8. januára 2021 at 10:57

    Ahoj, včera jsem ho vařila a je naprosto úžasný, děkuji za recept :)

    Reply
  2. Peter 17. januára 2021 at 21:01

    Trosku som to prehnal s Dijon horcicou, kedze som robil pre vacsi pocet ludi. Potom som zmiernil vyraznu chut jorgutom, alebo smotanou. Preto ludom len odporucam, ze nie vzdy plati pravidlo x2 pri vsetkych ingredienciach, ale radsej postupne a ochutnat. Inac vyborny recept, ktory stoji za vyskusanie.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *