Rizoto s pestom z medvedieho cesnaku a tempehom

Keď už som vám prezradila náš recept na pesto z cesnaku, tak vám ukážem aj skvelý spôsob, ako ho využiť. Cestoviny sú jasná voľba, ale čo také rizoto s pestom z medvedieho cesnaku? Ja som pridala aj tempeh a šampiňóny a vzniklo lahodné jemné jedlo, ktoré je plné umami chuti.

Ingrediencie na rizoto s pestom z medvedieho cesnaku:

 250g arborio ryže
 200g šampiňónov
 100g údeného tempehu
 80g pesta z medvedieho cesnaku
 2PL olivového oleja
 1L zeleninového vývaru
 100ml bieleho vína (voliteľné)
 1 červená cibuľa alebo šalotka
 3 strúčiky cesnaku
 štipka soli
 štipka čierneho korenia

Množstvo2 porcie
NáročnosťZačiatočníkCelkovo40 minút

Ingredients

 250g arborio ryže
 200g šampiňónov
 100g údeného tempehu
 80g pesta z medvedieho cesnaku
 2PL olivového oleja
 1L zeleninového vývaru
 100ml bieleho vína (voliteľné)
 1 červená cibuľa alebo šalotka
 3 strúčiky cesnaku
 štipka soli
 štipka čierneho korenia

Directions

30
rizoto s pestom z medvedieho cesnaku

Pár slov k vývaru.

Keď varím tento recept, začínam vývarom. Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať asi dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. Uvarím vždy trochu viac vývaru. Kým sa uvarí, a keď stojí bokom, niečo sa vyparí.

Postup na vegan rizoto s pestom z medvedieho cesnaku:

Kým budete zohrievať vývar, pripravte si všetky ostatné ingrediencie. Umyte a nakrájajte šampiňóny na plátky, cibuľu na drobno, na malé kocky nakrájajte tempeh a nastrúhajte cesnak.

Na panvicu si dajte asi 2PL olivového oleja a pridajte cibuľku, ktorú asi 5 minút pražte na miernom ohni do zlata. Keď sa tak stane, pridajte cesnak, šampiňóny a tempeh. Zamiešajte a nechajte šampiňóny pustiť šťavu.

Potom pridajte ryžu. Používam väčšinou Arborio alebo Carnaroli. Ryžu nepremývajte. Ak nezoženiete tieto druhy ryže, ktoré sú ideálne na Talianske rizoto, môžete skúsiť aj inú guľatozrnnú ryžu. Arborio ryža je väčšia a má inú štruktúru po uvarení. Takže odporúčam sa pozrieť po nej.

Ryžu krátko opražte, začnú jej priesvitnieť konce. Potom ju podlejte bielym vínom, ak chcete. Miešajte, a keď sa víno vyparí, tak začnite podlievať vývarom. Vždy, keď ryža tekutinu vpije, pridajte naberačkou novú dávku vývaru z hrnca a premiešajte. Vývar miešam tak raz za minútu. Nemusíte pri ňom stále stáť a miešať.

Ja už začínam po sebe upratovať kuchyňu a umývať riad, a medzitým si odskočím pridať vývar a zamiešať rizoto Miešanie a podlievanie pokračuje, kým ryža nenaberie objem – nie je akurát jemná na jedenie a neminie sa vývar.

V tomto bode pridajte do rizota pesto z medvedieho cesnaku. Dobre premiešajte a ešte krátko povarte. Rizoto s pestom z medvedieho cesnaku bude strácať chuť cesnaku ak ho budete príliš dlho variť. Preto pridajte pesto až na záver a varte ho len tak dlho, ako ho chcete zjemniť.

Rizoto je najlepšie práve po dovarení. Nenechávajte ho vychladnúť, ale hneď jedzte. Pridám len čestvú reďkovku, ktorá sa dokonalo hodí k cesnaku, alebo vegan parmezán ak nejaký mám.

Ak vám niečo zostane, tak sa určite dá zohriať aj na druhý deň (v panvici s pridaním 100ml vody). Táto porcia je pre dvoch hladných vegánov s veľkým apetítom, ale nakrmí aj 4 ľudí.

(Visited 1 527 times, 2 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *