Vegan šampiňónová paštéta s tymiánom

Vianoce už skončili a začali fašiangy. Priam antivegánske obdobie, keď sa konajú na dedinách zabíjačky, robia tlačenky, oškvarky, jaternice alebo paštéty. Aj tieto jedlá sa však dajú pretvoriť na vegánsku verziu. V mojich Slovegán kuchárkach nájdete recept na zabíjačkovú kašu aj na vegan tlačenku. Teraz prichádza vegan šampiňónová paštéta, ktorá sa hodí celý rok. Je to skvelá nátierka na pečivo alebo predjedlo.

Vegan šampiňónová paštéta

 6 -8 PL olivového oleja
 300 g bielej cibule (2 ks)
 4 strúčiky cesnaku (25g)
 1/2 ČL sušeného tymiánu
 500 g šampiňónov ( alebo mix iných čertvých húb ktoré máte radi)
 1/4 ČL čierneho korenia
 1 ČL soli
 2 ČL sójovej omáčky
 2 PL lahôdkového droždia
 4 PL mletých sušených shitake (9 g - alebo iný hubový prášok)
 120 g zeleninového vývaru (alebo vody)
 rastlinné maslo

NáročnosťZačiatočníkPríprava10 minútVarenie40 minútCelkovo50 minút

Ingredients

 6 -8 PL olivového oleja
 300 g bielej cibule (2 ks)
 4 strúčiky cesnaku (25g)
 1/2 ČL sušeného tymiánu
 500 g šampiňónov ( alebo mix iných čertvých húb ktoré máte radi)
 1/4 ČL čierneho korenia
 1 ČL soli
 2 ČL sójovej omáčky
 2 PL lahôdkového droždia
 4 PL mletých sušených shitake (9 g - alebo iný hubový prášok)
 120 g zeleninového vývaru (alebo vody)
 rastlinné maslo

Directions

71
Vegan šampiňónová paštéta

Z tohto množstva spravíte 2 poháre paštéty – asi 600 gramov.

Na strednom ohni rozrejte panvicu, pridajte olej a do zlata na ňom opražte cibuľku. Pražte ju pomaly asi 20-30 minút. Dobrá cibuľka, ktorá chutí skvelo, vyžaduje čas a dostatok oleja, takže pridajte viac, ak to bude vaša panvica vyžadovať.

Keď bude cibuľka zlatistá, pridajte nastrúhaný cesnak a tymián (tymiánu môžete použiť aj o štipku viac, ak chcete paštétu viac tymiánovú). Všetko už len krátko opražte a miešajte, aby sa cesnak rozvoňal, stačí menej ako minúta.

Následne pridajte šampiňóny nakrájané na plátky. Všetko dobre zmiešajte a opekajte na strednom ohni ďalších 15 – 20 minút, kým šampiňóny nepustia šťavu. Popri opekaní k nim už môžete pridať čierne korenie, soľ a sójovú omáčku.

Tesne pred záverom opekania pridajte do panvice aj lahôdkové droždie a shitake hubový prášok (ja som si kúpila sušené shitake, ktoré bežne dostať v supermarkete a v mlznčeku na kávu ich pomlela na jemný prášok).

Celý obsah panvice vysypte do mixéra a pridajte zeleninový vývar (podľa potreby môžete pridať viac vývaru oleja alebo brandz pre extra chuť). Všetko už len rozmixujte do hladka. Paštétou naplňte zaváracie poháriky a nechajte ju vychladnúť. Na vrch môžete pridať roztopené maslo a bylinky..

Paštétu podávajte s pečivom a brusnicovým džemom. Paštéta v chladničke vzdrží aspoň týždeň. Môžete si ju dopriať každý deň hneď na raňajky!

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Podobné recepty nájdete v mojich vegánskych kuchárkach.

Tip od vás: Paštéta vám veľmi chutí aj ako omáčka k cestovínám. Stačí k nej pridať ešte smotanu, aby bola tekutejšia a krémovejšia.

Vegánska šampiňónová paštéta
vegan paštéta s tymiánom
šampiňónová paštéta s tymiánom
Vegan šampiňónová paštéta s tymiánom

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 3 946 times, 5 visits today)

2 Comments

  1. Reny 8. januára 2021 at 11:14

    Dakujem, uz sa na nu tesim. Prosim Vas, tu cibulku smazit naozaj 20-30 minut?
    Reny

    Reply
    1. Surová dcérka 8. januára 2021 at 13:41

      Áno, na strednom ohni jej treba dať cas, aby sa nespálila ale pekne opekala do zlata :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *