Vianoce už skončili a začali fašiangy. Priam antivegánske obdobie, keď sa konajú na dedinách zabíjačky, robia tlačenky, oškvarky, jaternice alebo paštéty. Aj tieto jedlá sa však dajú pretvoriť na vegánsku verziu. V mojich Slovegán kuchárkach nájdete recept na zabíjačkovú kašu aj na vegan tlačenku. Teraz prichádza vegan šampiňónová paštéta, ktorá sa hodí celý rok. Je to skvelá nátierka na pečivo alebo predjedlo.
Vegan šampiňónová paštéta
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Z tohto množstva spravíte 2 poháre paštéty – asi 600 gramov.
Na strednom ohni rozrejte panvicu, pridajte olej a do zlata na ňom opražte cibuľku. Pražte ju pomaly asi 20-30 minút. Dobrá cibuľka, ktorá chutí skvelo, vyžaduje čas a dostatok oleja, takže pridajte viac, ak to bude vaša panvica vyžadovať.
Keď bude cibuľka zlatistá, pridajte nastrúhaný cesnak a tymián (tymiánu môžete použiť aj o štipku viac, ak chcete paštétu viac tymiánovú). Všetko už len krátko opražte a miešajte, aby sa cesnak rozvoňal, stačí menej ako minúta.
Následne pridajte šampiňóny nakrájané na plátky. Všetko dobre zmiešajte a opekajte na strednom ohni ďalších 15 – 20 minút, kým šampiňóny nepustia šťavu. Popri opekaní k nim už môžete pridať čierne korenie, soľ a sójovú omáčku.
Tesne pred záverom opekania pridajte do panvice aj lahôdkové droždie a shitake hubový prášok (ja som si kúpila sušené shitake, ktoré bežne dostať v supermarkete a v mlznčeku na kávu ich pomlela na jemný prášok).
Celý obsah panvice vysypte do mixéra a pridajte zeleninový vývar (podľa potreby môžete pridať viac vývaru oleja alebo brandz pre extra chuť). Všetko už len rozmixujte do hladka. Paštétou naplňte zaváracie poháriky a nechajte ju vychladnúť. Na vrch môžete pridať roztopené maslo a bylinky..
Paštétu podávajte s pečivom a brusnicovým džemom. Paštéta v chladničke vzdrží aspoň týždeň. Môžete si ju dopriať každý deň hneď na raňajky!
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Podobné recepty nájdete v mojich vegánskych kuchárkach.
Tip od vás: Paštéta vám veľmi chutí aj ako omáčka k cestovínám. Stačí k nej pridať ešte smotanu, aby bola tekutejšia a krémovejšia.
Dakujem, uz sa na nu tesim. Prosim Vas, tu cibulku smazit naozaj 20-30 minut?
Reny
Áno, na strednom ohni jej treba dať cas, aby sa nespálila ale pekne opekala do zlata :)
Juhu dnes som ju vyrobila…dala plus stipku cervenej papriky a namiesto zeleninoveho vyvaru dala hubovy bujon…a za horuca chutila pasteta ozaj famozne!dakujem za skvely recept…len tak dalej
Ahoj, koľko pohárikov ti z tejto porcie vyšlo? Nechcem to prehnať, aby sa mi nepokazila, keďže ju budem teraz papať sama :)
Ahoj, odpoved nájdeš aj v texte receptu :) 2 poháre – asi 600 gramov
dobrý deň. Prosím, aký mixer používate? Rozhodujem sa čo kúpiť, tak hľadám inšpirácie na niečo overené :-)
Tento recept určite vyskúšam. Robila som zatiaľ len nátierky z fazule viackrát, ale zatiaľ sa mi nepodarilo vyladiť tú správnu chuť a stále to akosi nie je ono.
Dobrý deň,
používam mixér Klarstein, už veľa rokov a stále je skvelý. Teratz už majú novšie a verím, že ešte lepsie vysokorýchlostné stolové. Zvláda všetko :)