Vegan šampiňónová paštéta s tymiánom

Vianoce už skončili a začali fašiangy. Priam antivegánske obdobie, keď sa konajú na dedinách zabíjačky, robia tlačenky, oškvarky, jaternice alebo paštéty. Aj tieto jedlá sa však dajú pretvoriť na vegánsku verziu. V mojich Slovegán kuchárkach nájdete recept na zabíjačkovú kašu aj na vegan tlačenku. Teraz prichádza vegan šampiňónová paštéta, ktorá sa hodí celý rok. Je to skvelá nátierka na pečivo alebo predjedlo.

Vegan šampiňónová paštéta

Množstvo6 porcií
Príprava10 minútVarenie40 minútCelkovo50 minút

 6 PL olivového oleja6-8 PL
 300 g bielej cibule
 25 g cesnaku
 ½ ČL sušeného tymiánu
 500 g šampiňónovalebo mix iných čertvých húb ktoré máte radi
 ¼ ČL čierneho korenia
 1 ČL soli
 2 ČL sójovej omáčky
 2 PL lahôdkového droždia
 4 PL mletých sušených shitake9 g - alebo iný hubový prášok
 120 g zeleninového vývarualebo vody
 rastlinné maslo

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 6 PL olivového oleja6-8 PL
 300 g bielej cibule
 25 g cesnaku
 ½ ČL sušeného tymiánu
 500 g šampiňónovalebo mix iných čertvých húb ktoré máte radi
 ¼ ČL čierneho korenia
 1 ČL soli
 2 ČL sójovej omáčky
 2 PL lahôdkového droždia
 4 PL mletých sušených shitake9 g - alebo iný hubový prášok
 120 g zeleninového vývarualebo vody
 rastlinné maslo

Directions

Vegan šampiňónová paštéta s tymiánom
Vegan šampiňónová paštéta

Z tohto množstva spravíte 2 poháre paštéty – asi 600 gramov.

Na strednom ohni rozrejte panvicu, pridajte olej a do zlata na ňom opražte cibuľku. Pražte ju pomaly asi 20-30 minút. Dobrá cibuľka, ktorá chutí skvelo, vyžaduje čas a dostatok oleja, takže pridajte viac, ak to bude vaša panvica vyžadovať.

Keď bude cibuľka zlatistá, pridajte nastrúhaný cesnak a tymián (tymiánu môžete použiť aj o štipku viac, ak chcete paštétu viac tymiánovú). Všetko už len krátko opražte a miešajte, aby sa cesnak rozvoňal, stačí menej ako minúta.

Následne pridajte šampiňóny nakrájané na plátky. Všetko dobre zmiešajte a opekajte na strednom ohni ďalších 15 – 20 minút, kým šampiňóny nepustia šťavu. Popri opekaní k nim už môžete pridať čierne korenie, soľ a sójovú omáčku.

Tesne pred záverom opekania pridajte do panvice aj lahôdkové droždie a shitake hubový prášok (ja som si kúpila sušené shitake, ktoré bežne dostať v supermarkete a v mlznčeku na kávu ich pomlela na jemný prášok).

Celý obsah panvice vysypte do mixéra a pridajte zeleninový vývar (podľa potreby môžete pridať viac vývaru oleja alebo brandz pre extra chuť). Všetko už len rozmixujte do hladka. Paštétou naplňte zaváracie poháriky a nechajte ju vychladnúť. Na vrch môžete pridať roztopené maslo a bylinky..

Paštétu podávajte s pečivom a brusnicovým džemom. Paštéta v chladničke vzdrží aspoň týždeň. Môžete si ju dopriať každý deň hneď na raňajky!

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Podobné recepty nájdete v mojich vegánskych kuchárkach.

Tip od vás: Paštéta vám veľmi chutí aj ako omáčka k cestovínám. Stačí k nej pridať ešte smotanu, aby bola tekutejšia a krémovejšia.

Vegánska šampiňónová paštéta
vegan paštéta s tymiánom
šampiňónová paštéta s tymiánom
Vegan šampiňónová paštéta s tymiánom

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 12 154 times, 3 visits today)

7 Comments

  1. Reny 8. januára 2021 at 11:14

    Dakujem, uz sa na nu tesim. Prosim Vas, tu cibulku smazit naozaj 20-30 minut?
    Reny

    Reply
    1. Surová dcérka 8. januára 2021 at 13:41

      Áno, na strednom ohni jej treba dať cas, aby sa nespálila ale pekne opekala do zlata :)

      Reply
  2. Denisa 18. februára 2021 at 20:09

    Juhu dnes som ju vyrobila…dala plus stipku cervenej papriky a namiesto zeleninoveho vyvaru dala hubovy bujon…a za horuca chutila pasteta ozaj famozne!dakujem za skvely recept…len tak dalej

    Reply
  3. Ema 21. februára 2021 at 14:57

    Ahoj, koľko pohárikov ti z tejto porcie vyšlo? Nechcem to prehnať, aby sa mi nepokazila, keďže ju budem teraz papať sama :)

    Reply
    1. Surová dcérka 22. februára 2021 at 20:51

      Ahoj, odpoved nájdeš aj v texte receptu :) 2 poháre – asi 600 gramov

      Reply
  4. Jana 18. januára 2023 at 9:36

    dobrý deň. Prosím, aký mixer používate? Rozhodujem sa čo kúpiť, tak hľadám inšpirácie na niečo overené :-)
    Tento recept určite vyskúšam. Robila som zatiaľ len nátierky z fazule viackrát, ale zatiaľ sa mi nepodarilo vyladiť tú správnu chuť a stále to akosi nie je ono.

    Reply
    1. Surová dcérka 20. januára 2023 at 18:25

      Dobrý deň,
      používam mixér Klarstein, už veľa rokov a stále je skvelý. Teratz už majú novšie a verím, že ešte lepsie vysokorýchlostné stolové. Zvláda všetko :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *