Vegan točený slivkový medovník je mojím posledným Vianočným receptom tohto roku. Možno sa ešte do niečoho pustím počas relaxovania cez sviatky, poznám sa a viem, že mi pečenie nedá pokoj.
Tento perník sa u nás začal robiť o niečo neskôr ako iné tradičnejšie recepty. Ale keď ho mamina upiekla prvý krát, už zostal a pečie sa stále. Spomínam si ako si ho pochvaľoval otec oproti klasickým medovníkom. A ja s ním súhlasím. Medovníkové cesto je doplnené o lekvár, šťavnaté hrozienka a chrumkavé oriešky. Táto roláda zostáva mäkká a plná chutí.
Vegan točený slivkový medovník
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ako vždy, maslo vyberte z chladničky, nakrájajte ho na kocky a nechajte ho zmäknúť. Nechajte ho v izbovej teplote kľudne hodinku či dve ak potrebuje, kým začnete s prípravou receptu.
V mise zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a mleté klinčeky. Pridať môžete aj škoricu či obľúbenú zmes perníkového korenia. K múke pridajte zmäknuté maslo, jablkové pyré a nakoniec tekuté sladidlo.
Ja som túto jar pripravovala recept na púpavový med, ktorý je vegánsky, do Slovegán 2 kuchárky, takže som použila toto domáce husté sladidlo. Vždy používam odmerné lyžičky, nie príborové. Jedna odmerná lyžica má objem 15 ml.
Maslo a tekuté ingrediencie zapracujte do múky najskôr vareškou a potom špičkami prstov, aby vzniklo súdržné cesto. Vzniknuté cesto spracujte do hladka, ale nevzpracovávajte ho pridlho, len kým bude krásne hladké. Potom ho zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho 3 hodiny v chladničke.
Po 3 hodinách cesto vyberte z chladnu, rozdľte ho na 3 rovnaké časti. Z každej časti vytvarujte znova pekný bochník a ten na dobre pomúčenej doske rozvaľkajte na štvorec veľkosti asi 32×32 centimetrov.
Rozváľané cesto potrite tretinou lekváru. Lekvár býva niekedy veľmi hustý, takže ho kľudne zrieďte rumom pre extra chuť (alebo vodou) a ľahšie rozotieranie. Potom celý povrch posypte rovnomerne tretinou hrozienok a tretinou nasekaných orechov. Potom cesto zrolujte, aby nám vznikla roláda. Roládu preneste na plech s papierom na pečenie. Strany rolády potrite olejom, aby sa pri pečení rolády nezlepili. Môžete medzi ne vložiť aj papier na pečenie či pás alobalu.
Postup zopakujte s každou časťou cesta. Keď budete mať na plechu 3 rolády, potrite vrch cukrovým rozvarom. Vegan točený slivkový medovník pečte vo vzhriatej rúre na 175 stupňoch, ohrev z hora a z dola bez ventilátora, asi 45 minút. .
Pred dopečením cesto skontrolujte špáradlom. Ak ho vztiahnete suché – bez kúskov surového cesta, tak je roláda hotová. Aj po dopečení roládu potrite ešte za horúce.
Rolády skladujte pevne zabalené v potravinárskej fólií, aby zostali mäkké a nevysušili sa na vzduchu.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie vienočné recepty.