Vegan Točený slivkový medovník

Vegan točený slivkový medovník je mojím posledným Vianočným receptom tohto roku. Možno sa ešte do niečoho pustím počas relaxovania cez sviatky, poznám sa a viem, že mi pečenie nedá pokoj.

Tento perník sa u nás začal robiť o niečo neskôr ako iné tradičnejšie recepty. Ale keď ho mamina upiekla prvý krát, už zostal a pečie sa stále. Spomínam si ako si ho pochvaľoval otec oproti klasickým medovníkom. A ja s ním súhlasím. Medovníkové cesto je doplnené o lekvár, šťavnaté hrozienka a chrumkavé oriešky. Táto roláda zostáva mäkká a plná chutí.

Vegan točený slivkový medovník

 600 g hladkej pšeničnej múky
 200 g práškového cukru
 1 PL sódy bikarbóny
 1 PL mletých klinčekov
 100 g rastlinného masla (Alsan, Naturli)
 180 g jablkového pyré
 4 PL púpavového medu alebo iné vegan tekuté sladidlo (agáve, datlový sirup...)
Na dokončenie:
 500 g slivkového lekváru
 2 PL rumu
 200 g hrozienok
 250 g nadrobno nasekaných vlašských orechov
 olej na potretie bokov
 cukrový rozvar na potrerie pred a po dopečení

NáročnosťPokročilýVarenie45 minút

Ingredients

 600 g hladkej pšeničnej múky
 200 g práškového cukru
 1 PL sódy bikarbóny
 1 PL mletých klinčekov
 100 g rastlinného masla (Alsan, Naturli)
 180 g jablkového pyré
 4 PL púpavového medu alebo iné vegan tekuté sladidlo (agáve, datlový sirup...)
Na dokončenie:
 500 g slivkového lekváru
 2 PL rumu
 200 g hrozienok
 250 g nadrobno nasekaných vlašských orechov
 olej na potretie bokov
 cukrový rozvar na potrerie pred a po dopečení

Directions

69
Vegan Točený slivkový perník

Ako vždy, maslo vyberte z chladničky, nakrájajte ho na kocky a nechajte ho zmäknúť. Nechajte ho v izbovej teplote kľudne hodinku či dve ak potrebuje, kým začnete s prípravou receptu.

V mise zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a mleté klinčeky. Pridať môžete aj škoricu či obľúbenú zmes perníkového korenia. K múke pridajte zmäknuté maslo, jablkové pyré a nakoniec tekuté sladidlo.

Ja som túto jar pripravovala recept na púpavový med, ktorý je vegánsky, do Slovegán 2 kuchárky, takže som použila toto domáce husté sladidlo. Vždy používam odmerné lyžičky, nie príborové. Jedna odmerná lyžica má objem 15 ml.

Maslo a tekuté ingrediencie zapracujte do múky najskôr vareškou a potom špičkami prstov, aby vzniklo súdržné cesto. Vyniknuté cesto spracujte do hladka, ale nevzpracovávajte ho pridlho, len kým bude krásne hladké. Potom ho zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho 3 hodiny v chladničke.

Po 3 hodinách cesto vyberte z chladnu, rozdľte ho na 3 rovnaké časti. Z každej časti vytvarujte znova pekný bochník a ten na dobre pomúčenej doske rozvaľkajte na štvorec veľkosti asi 32×32 centimetrov.

Rozváľané cesto potrite tretinou lekváru. Lekvár býva niekedy veľmi hustý, takže ho kľudne zrieďte rumom pre extra chuť (alebo vodou) a ľahšie rozotieranie. Potom celý povrch posypte rovnomerne tretinou hrozienok a tretinou nasekaných orechov. Potom cesto zrolujte, aby nám vznikla roláda. Roládu preneste na plech s papierom na pečenie. Strany rolády potrite olejom, aby sa pri pečení rolády nezlepili. Môžete medzi ne vložiť aj papier na pečenie či pás alobalu.

Postup zopakujte s každou časťou cesta. Keď budete mať na plechu 3 rolády, potrite vrch cukrovým rozvarom. Vegan točený slivkový medovník pečte vo vzhriatej rúre na 175 stupňoch, ohrev z hora a z dola bez ventilátora, asi 45 minút. .

Pred dopečením cesto skontrolujte špáradlom. Ak ho vztiahnete suché – bez kúskov surového cesta, tak je roláda hotová. Aj po dopečení roládu potrite ešte za horúce.

Rolády skladujte pevne zabalené v potravinárskej fólií, aby zostali mäkké a nevysušili sa na vzduchu.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie vienočné recepty.

perníková roláda, motanec
vegan perník so slivkovým lekvárom
Vegan Točený slivkový medovník
Vegánsky Točený slivkový medovník

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 5 352 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *