Mrkvový džem – falošný marhuľovo mangový džem

Mrkvový džem je taký malý zázrak. Chutí totiž viac ako marhuľový či mangový džem. Preto ho môžete použiť namiesto marhuľového džemu alebo dochutiť škoricou na „carrot cake“ džem. Ja som pripravila tento hustý mrkvový džem na plnenie kysnutého cesta. Kludne si ho spravte tekutejší ak ho nechcete na pečenie, ale skôr na natieranie vegan vianočky.

Mrkvový džem:

Množstvo4 porcie
Príprava15 minútVarenie30 minútCelkovo45 minút

 1 kg očistenej mrkvy
 200 g vodyz varenia mrkvy
 350 g kryštálového cukru alebo od 250g po 500 g podľa sladkosti mrkvy
 10 g pektínu Dr.Oetkeralebo o polovicu menej pre tekutejší džem
 7 g kyseliny citrónovej alebo šťava z dvoch a kôra z BIO citróna
 škorica, kardamón či brandyvoliteľné

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 1 kg očistenej mrkvy
 200 g vodyz varenia mrkvy
 350 g kryštálového cukru alebo od 250g po 500 g podľa sladkosti mrkvy
 10 g pektínu Dr.Oetkeralebo o polovicu menej pre tekutejší džem
 7 g kyseliny citrónovej alebo šťava z dvoch a kôra z BIO citróna
 škorica, kardamón či brandyvoliteľné

Directions

Mrkvový džem – falošný marhuľovo mangový džem
Mrkvový džem - falošný marhuľovo mangový džem

Falošný marhuľovo mangový džem:

V hrnci nechajte zovrieť asi 1,5- 1 litre vody. Mrkvu po očistení nakrájajte na kolieska. Keď voda zovrie, vložte mrkvu do hrnca a varte asi 15 minút, kým nezmäkne. Po uvarení vodu zlejte, ale odložte si z nej 200 g. Teraz mrkvu a vodu z jej varenie rozmixujte v stolnom mixéri alebo pomocou tyčového mixéra úplne do hladka.

Hladké mrkvové pyré znova dajte nad oheň. Pridajte 2 PL cukru a 10 g pektínu a za stáleho miešania priveďte pyré k varu. Bude to rýchle, keďže pyré už je dosť teplé. Po minúte varenie pridajte cukor a znova varte za stáleho miešania asi 5-10 minút, kým mrkvový džem nezhustne. Ak je vaša mrkva dosť sladká ako bola moja bio mrkvička, stačí vám 250-350 g cukru. Pri menej sladkej mrkve, pridajte cukru viac.

Na záver, keď už je džem hustý, pridajte kyselinu citrónovú na dochutenie. Môžete pridať aj citrónovú šťavu a kôru, ak budete mať čerstvé bio citróny. Kyselina citrónová ale úplne stačí.

Džem môžete na záver dochutiť aj trochou škorice, brandy či kardamónu. Horúcim džemom naplňte sterilizované zaváraninové poháre – budete potrebovať asi 3-4 poháre, podľa veľkosti. Dobre dotiahnite viečko a poháre uložte hore dnom na utierku. Druhou utierkou ich prikrite a nechajte ich takto stáť, kým nevychladnú. Možno budete počuť ako z pohárov unikne vzduch. Po vychladnutí skontrolujte viečka pohárov, či sú pevne zatvorené a neprehýbajú sa.

Mrkvový džem môžete skladovať aj chladničke bez zatvárania do pohárov, ak ho chcete rýchlo spotrebovať. 

Ak máte radi takéto netradičné džemovačky, na blogu nájdete aj recept na rajčinový džem, ktorý chutí ako šípkový!

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

Mrkvový džem - falošný marhuľovo mangový džem

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 3 929 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *