Vegan banánový chlieb s vlašskými orechmi

Ultimátne riešenie, ako využiť zrelé bodkované banány. Čím tmavšie a zrelšie tým lepšie pre banánový chlieb – banana bread. Vegan banánový chlieb som pripravila po vašich žiadostiach na instagrame. Dúfam, že tento chlieb splní všetky vaše túžby. Je mäkký, akurát sladký a pre mňa naozaj dokonalý.

Vegan banánový chlieb:

Množstvo10 porcií
Príprava15 minútVarenie45 minútCelkovohodina

 60 ml rastlinného mlieka (sójové, mandľové)
 1 ČL jablčného octu
 330 g očistených zrelých banánov4 menšie kusy
 90 g repkového oleja
 130 g špaldovej celozrnnej múky
 130 g hladkej/polohrubej pšeničnej múky
 130 g kryštálového cukru
 1 ČL sódy bikarbóny5 g
 1 ČL kypriaceho prášku 3,5 g
 štipka soli

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 60 ml rastlinného mlieka (sójové, mandľové)
 1 ČL jablčného octu
 330 g očistených zrelých banánov4 menšie kusy
 90 g repkového oleja
 130 g špaldovej celozrnnej múky
 130 g hladkej/polohrubej pšeničnej múky
 130 g kryštálového cukru
 1 ČL sódy bikarbóny5 g
 1 ČL kypriaceho prášku 3,5 g
 štipka soli

Directions

Vegan banánový chlieb s vlašskými orechmi

Ingrediencie:

Celozrnná špaldová múka – ak chcete svoje koláče obohatiť o nejaké živiny, použite polovicu špaldovej múky. Ak ju nebudete mať, môžete použiť proste 260 g polohrubej/hladkej pšeničnej múky.

Orechy – v tomto recepte môžete použiť vlašské orechy, pekany či mandle. Na Aktine nájdete aj skvelé kilové balenia. Prípadne ich môžete nahradiť sušeným ovocím, aké máte radi (marhule, brusnice).

Čokopecičky – dokonalé malé kúsky čokolády, ktoré sa hodia na vrch vegan banánového chleba alebo aj dnu. Je to na vás.

vegan banana bread s orechami

Banánový chlieb:

Trúbu dajte vyhriať na 180 stupňov.

Rastlinné mlieko zmiešajte s jalbčným octom – použiť môžete aj iný ocot alebo citrónovú šťavu, tá však niekedy nemusí fungovať tak dobre ako ocot.

V mise roztlačte očistené banány vidličkou na čo najhladšie pyré. Dajte si záležať – použiť môžete aj ponorný mixér, banány musia pustiť šťavu a byť „slizké“. Čím zrelšie banány sú, tým je to jednoduchšie. K banánovému pyré pridajte vanilkovú pastu (mletú vanilku alebo vanilkový cukor, ak nemáte pastu), repkový olej a mlieko a octom.

Vo vačšej miske zmiešajte špaldovú a pšeničnú múku, cukor, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a soľ. Všetko dobre premiešajte a potom do suchých ingrediencí vmiešajte zmes s roztlačenými banánmi. Cesto miešajte len, kým sa všetko spojí a nezmiznú kúsky múky. Nemiešajte viac, aby ste cesto príliš nepremiešali.

Na záver pridajte nahrubo nasekané orechy alebo čokoládu – ak si čokoládu nenechávate na posypanie. Orechy zapracujte prekladaním cesta z bokov do stredu. Tu si môžete pozrieť video ako na takéto prekladanie, takto ich jemne zapracujete a cesto nepremiešate viac ako treba.

Vyberte formu na banánový chlieb s rozmerom asi 25x11x7cm na výšku. Môžete použiť aj formu na bábovku alebo muffiny. Formu vytrite maslom a vysypte múkou. Cesto vlejte do formy a zarovnajte a posypte čokoládou.

Banánový chlieb pečte asi 45 – 50 minút na 180 stupňov – bez ventilátora. Po 15-20 minútach chlieb vyberám a v strede spravím rez, aby nepraskal, ale rez mu uvoľnil rast počas pečenia. Pre vybratím z trúby chlieb skontroluje špáradlom – ak vytiahnete zo stredu chleba špáradlo suché, chlieb je dopečený. Ak budete piecť muffiny, tak bude samozrejme pečenie kratšie. Každá trúba pečie inak, možno budete potrebovať piecť chlieb rovno hodinku. Vtedy ho radšej prikryte alobalom, aby sa vrch nespálil.

Po dopečení vegan banánový chlieb nechajte aspoň hodinu vychladnúť, kým ho začnete krájať.

Odporúčam aj recept na vegan mrkvovú tortu. Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

vegánsky banánový chlieb
vegan banánový koláč chlieb s čokoládou
vegánsky banánový chlieb s čokoládou
banánový chlieb s čokoládou

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 38 038 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Dena 14. mája 2021 at 6:28

    Banánový chlebík je famózny asi tak,ako všetky Vaše recepty ☺️ včera večer upečený na desiatu, ale nevydržal vcelku až do rána ďakujum za ďalší skvelý recept

    Reply
  2. Anita 9. júna 2021 at 20:44

    Dnes som skúšala a perfektný :) skusala som zopár receptov na koláče všetky vysli perfektne najprv som sa bála ako budú držať bez vajíčka a mlieka.. a čoko brownie je skvelý :)

    Reply
  3. Monija 22. júla 2021 at 16:50

    Takýto úžasný banánový chlebík sa mi ešte nepodaril :) Naozaj úžasný, konštrukcia a chuť proste top 5* :)

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *