Dlho som si chcela vyhradiť čas na pečenie domácej focaccie a nakoniec sa mi to podarilo túto jeseň. Po mesiaci pečenia a skúšania vznikla dokonalá focaccia s rozmarínom a zeleninou podľa vašej chuti. Ja som navždy verná olivám a rajčinám, ale môžete teraz pridať aj zemiaky, tekvicu či šalviu pre jesennú verziu. Focaccia je chrumkavá z vonka, ale ako obláčik vo vnútri. Pripravte sa na krásne veľké bubliny a dokonalú chuť, ktorá vznikne po 1-2 dni fermentovania cesta v chladničke. Áno, je to dlhé čakanie, ale oplatí sa. Ak môžete, naozaj jej dajte aspoň deň v chladničke, kým ju upečiete. Neoľutujete.
Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk. Skrz môj odkaz máte poštovné zdarma na ďalšie 3 dni, do 30.10. 2022. Okrem množstva vegánskych potravín na Aktine nájdete ingrediencie aj na tento recept.
Dokonalá focaccia s rozmarínom:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Múka: Pri príprave siahnite po pizza múke či manitoba múke, ktorá obsahuje viac proteínu. Funguje aj chlebová a kvásková múka, ale ideálna je biela múka, inak budete mať focacciu tmavšiu a bude voňať ako chlieb. Použiť môžete aj klasickú hladkú múku, ale snažte sa nájsť nejakú vašu overenú značku a kvalitu. Skúšala som múky, ktoré bežne používam na koláče, ale bubliny neboli také pekné, aj keď focaccia chutila dobre. Je to o skúšaní a nájdení vašej obľúbenej múky. Ja používam manitoba múku (zn. Granoro.)
Droždie: Recept funguje dobre s čerstvým aj sušeným droždím, len treba zmeniť množstvo. Použiť viac čerstvého a menej sušeného, približný prepočet som uviedla v ingredienciách.
Postup:
V mise robota zmiešajte múku, droždie a vlažnú vodu. Ručne alebo robotom krátko premiešajte, aby sa všetka múka spojila s vodou. Vznikne vám vlhké a lepivé cesto s hydratáciou 80%. Ak ste s takto mokrým cestom ešte nepracovali, neľajakte sa, ale vždy majte mokré alebo naolejované ruky, kým s ním pracujete. Tento základ na focacciu nechajte teraz 30 minút odpočívať pod utierkou. Po odpočinku bude cesto viditeľne elastickejšie.
Vtedy môžete pridať olivový olej a soľ. Cesto vložte do robota a začnite miešať hákovým nástavcom na strednej rýchlosti ( u mňa 4 z 10). Miesenie bude trvať 10 až 15 minút. Robot vypnite až keď sa celé cesto odliepa od strán robota a je krásne hladké a lesklé.
Cesto znova nechajte odpočívať 30 minút pod vlhkou utierkou či potravinárskou fóliou. Ideálne pri teplote okolo 24 stupňov. Ak máte teraz doma chladnejšie, tak zapnite na minútku rúru a cesto nechajte kysnúť v jemne teplej rúre. Ja si jej teplotu kontrolujem teplomerom, aby cesto nebolo vo veľkom teple. Po odpočinku spravte prvý preklad cesta. Cesto z bokov naberte mokrými prstami, natiahnite do vzduchu a nechajte, aby sa zložilo pod seba. Toto opakujem tak 10 krát, kým nie je cesto viditeľne pevnejšie a drží tvar. Ako taký preklad vyzerá nájdete aj na mojom instagrame, kde je celé video z pečenia.
Pokračujte znova 30 minútovým odpočinkom v teple a ďalším setom rovnakých prekladov. Po druhom preklade nechajte cesto kysnúť v teple posledný krát na 1 až 2 hodiny. Nechcete, aby sa cesto zdvojnásobilo a divoko kyslo, stačí ak sa zväčší o 50-60%. Ja teraz cesto už prekladám do menšej zapekacej misy, tiež ju prekryjem fóliou a takto dám cesto na 24 až 48 hodín do chladničky. Áno, môžete ju dať piecť aj po kratšom čase, funguje to aj po 10-12 hodinách, ale prídete o bohatú chuť focaccie.
Focaccia a pečenie:
Po 1 až 2 dňoch si pripravte plech na pečenie. Používam rozmer 32x23cm pre hrubšiu focacciu vhodnú aj na sendviče. Pri väčšom plechu vám vznikne tenšia focaccia. Ak je váš plech neprilnavý, stačí ho poriadne poliať olejom (nešetrite), ak máte klasický plech, tak ho vysteľte papierom na pečenie a potom polejte olejom. Z chladničky vyberte cesto na dokonalú focacciu, podberte ho z každej strany, aby ste ho jemne uvoľnili a preložte na plech. Už bez prekladania, takto sa zachovajú aj prípadné bubliny, ktoré vznikli v chladničke a tvar focaccie. Cesto už len jemne ponaťahujte do strán a nechajte ho 1-2 hodiny kysnúť.
Medzitým si vyhrejte rúru na 250 stupňov. Po dokysnutí polejte focacciu olejom aj z hora, prstami spravte nejaké dierky, snažte sa nepopraskať bubliny (toto cesto nebude extra bublinkové počas kysnutia, veľké bubliny vzniknú hlavne pri pečení) a do dierok poukladajte olivy, cherry rajčiny, rozmarín a silnú dávku vločkovej soli, ktorá je najlepšia časť focaccie!
Focacciu pečte asi 20-25 minút. Riaďte sa farbou cesta, ktoré chcete čo najtmavšie. Pri väčšom plechu si dajte pozor, aby ste focacciu nevysušili, čo sa pri tenšom pečive stáva. Vtečdy pečte kratšie. Ak chcete pekne chrumkavú a zlatú focacciu aj z dola, pečte focacciu na dne rúry alebo nižšie v rúre. Posledný stupeň rúry je ok, na dne pozor, aby sa cesto nespálilo.
Po dopečení nechajte dokonalú focacciu vychladnúť na mriežke, nech neleží v plechu na oleji a až potom krájajte jemne teplú.
Ak vás pečivo baví a hľadáte niečo bez miesenia, skúste tento skvelý chlieb. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Tento recept vznikol v spolupráci z Aktin.sk, kde nájdete moje obľúbené suroviny na pečenie s poštovným zdarma do 30.10.2022.
Drahá Nikoleta, to je môj najobľúbenejší recept…dnes ho zamiesim a som zvedavá…jedine co ti môžem ozaj odporučiť, používam na túto focacciu soľ SALDORO praveku soľ a ta je na to úplne božská…Veľa zdaru.Denisa
Zdravim Nikoleta,
v prvom rade by som ti chcela podakovat za tvoje recepty, ktore milujem a su pre mna obrovskym zdrojom inspiracie a radosti. Jedno z mojich tohtorocnych predsavzati bolo, ze ked nieco budem chciet upiect, bude to prave recept z tvojej stranky. Kolace na sladko mali velky uspech… ALE!!! Focaccia, ach to je asi to najlepsie, co sme jedli! A jej nazov „dokonala“ je pravom zasluzeny. Som osoba, ktora asi nikdy nenapisala recenziu alebo dala spatnu vazbu na nieco na internete (nie pre nezaujem ale pre lenivost a pohodlnost) Teba sledujem uz par rokov, mam zauzivanych vela receptov od teba ale prave foccacia ma dokopala k tymto riadkom. Takze velka vdaka za nu a tebe za vsetko co reprezentujes na slovenskej gastronomickej scene…❤
Ahoj, Andrea! Ďakujem, takýto krásny feedback ma veľmi teší a nech focaccia robí radosť vždy, keď ju upečieš. :)
Mozem sa spytat, tych 2,5g cerstveho drozdia nie je preklep prosim? Dakujem
Nie, nie je. pri dlhej fermentácií cesta stačí naozaj málo droždia na začiatok, počas fermentácie sa droždie samo namnoží. :)