Vegan banánová strecha zo sušienok

Vegan banánová strecha zo sušienok je recept, ktorý som mala na zozname receptov do sladkej Slovegán 3 kuchárky. Nakoniec naň nezostalo v kuchárke miesto a tak som si ho odložila na blog. Pripravte sa na kombináciu vanilkových sušienok, vegánskeho kešu tvarohu a sviežeho banánu. Verím, že vás tento nepečený a jednoduchý recept poteší.

Ak chcete viac sladkých receptov vo vegánskej verzií, tak ďalších viac ako 70 receptov nájdete v Slovegán 3 kuchárke.

Vegan banánová strecha:

Množstvo14 porcií
PrípravahodinaCelkovo2 hodiny

"Tvarohový" krém:
 150 g rastlinného masla(Naturli, Alsan, Rama Vegan, Hera Vegan...)
 100 g kešu orechov
 150 g zakysaného krému na báze sóji alebo kokosu( Creamo PlantOn, Creme Vega Dr.Oetker)
 50 g rastlinného mlieka + podľa potreby(sójové, mandľové, ovsené...)
 30 g dezodorizovaného kokosového oleja
 50 g práškového cukru
 6 g vanilkovej pasty (1 ČL)prípadne mletá vanilka či vanilkový extrakt
 2 g kyseliny citrónovej alebo citrónová šťava
 1 štipka soli
 400 g vegan maslových sušienok(Veganz Der Keks alebo Lotus sušienky)
 2 ks nezrelých banánov
Poleva
 100 g horkej 70% čokolády
 100 g rastlinnej šľahačky alebo kokosového mlieka

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

"Tvarohový" krém:
 150 g rastlinného masla(Naturli, Alsan, Rama Vegan, Hera Vegan...)
 100 g kešu orechov
 150 g zakysaného krému na báze sóji alebo kokosu( Creamo PlantOn, Creme Vega Dr.Oetker)
 50 g rastlinného mlieka + podľa potreby(sójové, mandľové, ovsené...)
 30 g dezodorizovaného kokosového oleja
 50 g práškového cukru
 6 g vanilkovej pasty (1 ČL)prípadne mletá vanilka či vanilkový extrakt
 2 g kyseliny citrónovej alebo citrónová šťava
 1 štipka soli
 400 g vegan maslových sušienok(Veganz Der Keks alebo Lotus sušienky)
 2 ks nezrelých banánov
Poleva
 100 g horkej 70% čokolády
 100 g rastlinnej šľahačky alebo kokosového mlieka

Directions

Banánová strecha
Vegan banánová strecha zo sušienok

Ingrediencie:

Kyselina citrónová – je bežná ingrediencia, ktorú zoženiete v každom obchode pri ingredienciách na pečenie či výrobu džemov. Rada ho používam v receptoch, kde nechcem pridávať citrónovú šťavu ako extra tekutinu – hlavne v krémoch pri záverečnom dochucovaní, ako tu.

Sušienky – použila som vegánske vanilkové sušienky od Veganz. Siahnuť môžete aj po Lotus sušienkach, ktoré sú menšie, ale dá sa to aj s nimi. Ak vám nevadí pečenie, tak si môžete sušienky upiecť napríklad podľa receptu na krehké cesto z tohto receptu. Stačí z cesta vytvoriť asi 30 sušienok s rozmerom asi 7×6 cm.

Dezodorizovaný kokosový olej – aby chuť receptu zostala neutrálna, rada používam kokosový olej bez vône. Použiť môžete aj olej s vôňou, ak vám nevadí.

Postup:

Rastlinné maslo vyberte hodinu pred prípravou krému z chladničky, pri izbovej teplote sa vám s ním bude pracovať lepšie.

V menšom hrnci zalejte kešu orechy vodou a varte ich domäkka 15 minút. Scedené, v studenej vode premyté a osušené kešu rozmixujte na stredných otáčkach dohladka spolu so zakysaným krémom, mliekom a kokosovým olejom. Podľa potreby môžete pridať trochu viac mlieka, aby ste „tvaroh“ vedeli romixovať do hladka. Zaberie to 3-4 minúty.

V robote s nadstavcom na šľahanie vyšľahajte rastlinné maslo nakrájané na kocky spolu s práškovým cukrom. Maslo šľahajte približne 5 minút, kým nezíska svetlejšiu farbu. Pridajte kešu „tvaroh“, vanilkový extrakt, kyselinu citrónovú a štipku soli. Pokračujte v šľahaní na vysokých otáčkach, kým sa nevytvorí hladký jednoliaty krém. Zo začiatku sa môžu tvoriť hrudky, ale nezľaknite sa. Krém ochutnajte a podľa potreby pridajte viac vanilky či kyseliny citrónovej, aby ste dosiahli vyváženú sviežu chuť. (Použiť môžete aj citrónovú šťavu, ale pozor, aby ste krém zbytočne neriedili – ideálne citrón pridajte nemiesto časti rastlinného mlieka pri mixovaní kešu)

Na vrstvu alobalu poukladajte vedľa seba 3 rady na šírku uložených keksov. Na prvú vrstvu budete potrebovať asi 5 kusov. Vyukladajte základ s rozmerom približne 22 x 30 centimetrov. Túto vrstvu primerane potrite asi tretinou krému, na ktorý poukladajte ďalších asi 15 keksov v rovnakom smere, aby vytvorili druhú vrstvu.

Na druhú vrstvu rovnomerne rozotrite zvyšok krému a do stredu uložte dva banánym- prípadne jahody alebo iné ovocie. Vezmite alobal z krajov a preložte dve dlhšie strany k sebe tak, aby boli sušienky na vrchu spojené a vytvorila sa strecha. Pozrite sa na video na mojom instagrame, ak potrebujete vizuálnu pomôcku.

Tuhnutie:

Sušienky dobre pritlačte a zarovnajte, aby mala strecha pekný tvar. Celú strechu zabaľte do alobalu a nechajte stuhnúť v chladničke 2-3 hodiny.

Nad parou roztopte horkú čokoládu a rastlinnú šľahačku či hustú časť kokosového mlieka. Podľa chuti môžete pridať aj trochu cukru. Polevou potrite banánovú strechu a dajte ešte na 15 minút stuhnúť späť do chladničky, kým banánovú strechu začnete krájať. Ideálne ju nechajte v chladničke cez noc, aby sušienky nabrali vlhkosť a jemne zmäkli.

Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie sladké recepty nájdete tu.

Vegan banánová strecha zo sušienok

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 7 493 times, 2 visits today)

5 Comments

  1. Adéla 6. marca 2023 at 10:20

    Lze použít i něco jiného než kešu? Vypadá to moc dobře, ale omezují nás alergie. Děkuji za odpověď ☺️

    Reply
    1. Surová dcérka 6. marca 2023 at 10:45

      Ahoj :) Ak ide o alergiu na kešu, tak odporúčam mandle či makadamiové oriešky. Ak ide celkovo o alergiu na oriešky, tak najlepšie budú asi slnečnicové semienka. Ak nevadí tofu, môžeš použiť silken tofu alebo tofu krém ako je napríklad krémová nátierka Lunter. Dá sa použiť aj tuhá časť kokosového mlieka, ak nevadí kokosovejšia chuť. Iné oriešky či semienka budú mať výraznejšiu chuť, takže možno viac vanilky či kyseliny citrónovej. :) Nech sa podarí!

      Reply
  2. Kristýna 3. apríla 2023 at 13:25

    Hezký den! Děkuji za nápad na „zveganizování“ tohoto dezertu, je to milý návrat k zapomenuté dobrotě. Mohu potvrdit, že krém krásně funguje i z mandlí namísto kešu – jen je s nimi více práce (loupání) – a také s jiným (levnějšími) sušenkami. Mávám a přeji mnoho nápadů!

    Reply
  3. Kika 21. januára 2024 at 17:53

    Dobry den, mozem pouzit hotove kesu maslo ? Ak ano, tak ake mnozstvo prosim?

    Reply
    1. Surová dcérka 21. januára 2024 at 18:25

      Dobrý deň, kešu maslo bude mať tekutejšiu konzistenciu ako namočené kešu a mixované orechy, ktoré sú skôr smotanové, nie ako mastný krém. Ale inak to môžete skúsiť, masla by som dala 100 g a pridala skôr viac rastlinného mlieka (asi 100-150 ml) a prípadne to bude chcieť viac kokosového tuku na tuhnutie :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *