Čokoládové brownies (vegan)

Vylepšila som jeden z obľúbených receptov na čokoládové brownies s ríbezľovým džemom, aby okrem skvelej chuti ešte aj maximálne lesklé a s povestnou cukrovou krustou! Trik je v tom, dobre na začiatok roztopiť cukor, ktorý za túto lesklú krustičku zodpovedá. Preto najskôr privediem k varu cukor a vodu a keď je väčšina kryštálov preč, pridám maslo a zvyšok ingrediencií. Pre zaujímavejšiu chuť nikdy nevynechám kyslý džem ako ríbezľový či brusnicový. Už nejedného človeka presvedčili, že brownies môžu byť šťavnaté a nebezpečne chutné. Vyskúšajte a poďakujete sa mi. 

Čokoládové brownies:

Množstvo9 porcií
Príprava15 minútVarenie20 minútCelkovo35 minút

 280 g kryštálového cukru
 100 g vody
 60 g horkej 70% čokolády
 110 g rastlinného masla
 2 PL pyllia (8 g) alebo mletého ľanu
 120 g kyslého džemuríbezľový, brusnicový či malinový...
 150 g hladkej múky
 40 g holandského kakaa
 3 g kypriaceho prášku
 štipka soli
Extra:
 60 g horkej 70% čokolády
 60 g vlašských orechovvoliteľné

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 280 g kryštálového cukru
 100 g vody
 60 g horkej 70% čokolády
 110 g rastlinného masla
 2 PL pyllia (8 g) alebo mletého ľanu
 120 g kyslého džemuríbezľový, brusnicový či malinový...
 150 g hladkej múky
 40 g holandského kakaa
 3 g kypriaceho prášku
 štipka soli
Extra:
 60 g horkej 70% čokolády
 60 g vlašských orechovvoliteľné

Directions

Čokoládové brownies
čokoládové brownies vegan lesklý povrch

Pripravte si formu 24×24 cm a vyhrejte rúru na 175 stupňov. Ak máte inú veľkosť formy, tak môžete množstvo ingrediencií zmenšiť o polovicu alebo zväčšiť o polovicu alebo tretinu, aby bolo akurát na váš plech.

V menšom hrnci zalejte cukor vodou a najskôr bez miešania začnite zmes zahrievať a miešajte len veľmi jemne. (Ako pri robení karamelu, nechcete aby vám nejaké kryštáliky zostali na stranách hrnca, lebo vám zmes začne pri tuhnutí znova kryštalizovať. S množstvom cukru sa môžete hrať a uberať, nešla by som pod 150 g, ale už riskujete menší lesk povrchu.) Keď zmes zovrie, jemne všetko premiešajte odložte ju z ohňa.

Teraz môžete vmiešať studené rastlinné maslo, ktoré sa v cukre ľahko roztopí a všetko schladí. Keď už má zmes teplotu len okolo 40 stupňov, vmiešajte nasekanú čokoládu, psyllium či ľan a džem. Pri brownies je dôležité mať naozaj kvalitnú a chutnú čokoládu, kedže toto je hlavná chuť celého dezertu. Ja siaham po francúzskych čokoládach, ktoré nájdete tu.

Vo väčšej mise dobre zmiešajte múku, kakao, kypriaci prášok a cukor. K suchým ingredienciam pridajte vlhké a vymiešajte hustejšie cesto – miešajte len kým nezmiznú hrudky múky. Tekutosť ovplyvní aj to, aký džem ste použili, ale to nie je problém. Podľa hustoty treba len upraviť čas pečenia.

Na záver môžete vmiešať kúsky čokolády alebo oriešky.

Pečenie:

Cesto vlejte do formy vystlanej papierom na pečenie, zarovnajte a dajte ho piecť do rúry na 175 stupňov na asi 20-25 minút. Každá rúra pečie inak, moja pečie silnejšie, takže stačí 20 minút pre naozaj šťavnaté fudgy brownies. Vy môžete potrebovať dlhší čas ak cesto bolo tekutejšie alebo vaša rúra pečie menej. Ak chcete cesto otestovať špáradlom, malo by byť stále vlhké a lepiť sa na špáradlo, ale nemalo by byť v strede absolútne tekuté.

Po upečení nechajte brownie hodinu vychladnúť. Skvelý je poliaty kondenzovaným karamelizovaným kokosovým mliekom – vegan salkom.

Video recept nájdete na mojom instagrame tu.

čokoládové brownies vegánske lesklý povrch
čokoládové brownies vegan lesklý povrch

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 1 546 times, 18 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *