Vegánska panna cotta s mangom a marakujou

Táto vegánska panna cotta je tak ľahká, že tancuje na tanieri, čo ma nikdy neprestane baviť. Vďaka tučnému kokosovému mlieku je však aj krémová a rozplýva sa na jazyku. Panna cottu môžete doplniť o pyré z vášho obľúbeného ovocia. Jahody, maliny, mango, kiwi…  Ja som zvolila exotiku a sviežosť z manga a maracuje.

Panna cotta je taliansky dezert, ktorý vznikol pravdepodobne v severnej oblasti Piemontu na začiatku 20. storočia. Tradične sa vyrába zo smotany, cukru a želatíny a môže sa podávať s rôznymi príchuťami ovocia. Názov „panna cotta“ je odvodený z talianskych slov „panna“ (smotana) a „cotta“ (varený). Smotana a mlieko sú veľmi dôležité aj pre vegánsku verziu, keďže to je hlavná chuť dezertu, použite naozaj čo najchutnejšie ingrediencie. Recept na panna cottu sa časom vyvíjal a kuchári doň pridávali rôzne prísady, ako napríklad vanilku, rum a dokonca aj kávu.

Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk. a Aktin.czSkrz moje odkazy nájdete moje obľúbené produkty. Okrem množstva vegánskych potravín na Aktine nájdete všetky ingrediencie aj na tento recept. Kokosové mlieko, rastlinné mlieka, cukor, vanilku, agar agar, škrob, ale aj skvelý mangový džem, ak nechcete variť domáce ovocné pyré.

Vegánska panna cotta s mangom a marakujou:

Množstvo4 porcie
Príprava10 minútVarenie5 minút

 350 g kokosového mlieka z konzervyalebo vegan smotany na šľahanie (Oatly)
 250 g obľúbeného chutného rastlinného mlieka(Sproud, Oatly, Alpro TASTES AS GOOD)
 50 g kryštálového cukru
 3,50 g agar agar (1 a 3/4 ČL)(Dr. Oetker Vega Gel)
 7 g vanilkovej pasty ( 1 a 1/2 ČL)alebo 1/2 ČL mletej vanilky či vanilkového extraktu
 repkový či slnečnovocý olej na vytretie foriem
Ovocné pyré
 200 g ovocia alebo ovocného pyrémaracuja, mango, jahody, maliny, kiwi...
 6 g kukuričného škrobu
 cukor a citrón podľa chuti

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 350 g kokosového mlieka z konzervyalebo vegan smotany na šľahanie (Oatly)
 250 g obľúbeného chutného rastlinného mlieka(Sproud, Oatly, Alpro TASTES AS GOOD)
 50 g kryštálového cukru
 3,50 g agar agar (1 a 3/4 ČL)(Dr. Oetker Vega Gel)
 7 g vanilkovej pasty ( 1 a 1/2 ČL)alebo 1/2 ČL mletej vanilky či vanilkového extraktu
 repkový či slnečnovocý olej na vytretie foriem
Ovocné pyré
 200 g ovocia alebo ovocného pyrémaracuja, mango, jahody, maliny, kiwi...
 6 g kukuričného škrobu
 cukor a citrón podľa chuti

Directions

Vegan panna cotta s marakujou
Vegánska panna cotta s mangom a marakujou

K ingredienciám:

Mlieko a smotana – Mlieko a smotana dodajú dezertu tú najdôležitejšiu chuť, preto siahnite po ingredienciách, ktoré dobre chutia aj samé o sebe. Použiť môžete krémové kokosové mlieko z konzervy alebo skvelú vegan smotanu na šľahanie od Oatly, ktorá ma naozaj smotanovú – šľahačkovú chuť. Z mliek odporúčam tie, čo sa prirodzene najviac podobajú na kravské mlieko – hrachové Sproud, ovsené Oatly, plnotučné Alpro Tastes as Good…

Agar Agar – každá značka môže mať agar agar s trochu inou silou. Ja mám odskúšané množstvo z tohto receptu na skvelú konzistenciu pre tento dezert. Nebojte sa ale množstvo upraviť, ak by ste prišli na to, že vaša panna cotta netuhne (vyberte ju z foriem a uvarte znova z pridaním väčšieho množstva agaru) alebo je tuhá až moc (uvarte s vačším množstvom smotany a mlieka na zriedenie agaru). Dosiahnite konzistenciu, ktorá vám vyhovuje. Panna cotta by nemala byť pevná ako želé, skôr veľmi jemná a agar len tak tak spája všetko do konzistejcie, ktorá drží tvar.

Postup:

V stredne veľkom hrnci zmiešajte kokosové mlieko, rastlinné mlieko, cukor, agar agar a vanilku. Všetko prešľahajte dohromady, aby sa krém spojil. Dajte pozor hlavne na agar, ktorý by mal byť dobre rozmiešaný. Hrniec postavte na stredný oheň a zmes priveďte pomaly k varu. Keď krém začne bublať, teplotu ešte znížte a nechajte variť 3-4 minúty.

Krém nalejte do olejom jemne vytretých ramekinov alebo formičiek. Budete potrebovať asi 4 kusy ramekinov s priemerom približne 10 cm. Ak nechcete panna cottu vyklápať, tak nemusíte formičku vytierať olejom, ale len naliať krém do pohára a vyberať lyžičkou.

Formičky uložte do chladničky na najmenej tri-štyri hodiny alebo kým vegánska panna cotta nestuhne.

Medzitým si môžete v menšom hrnci rozvariť vaše čerstvé či mrazené ovocie s trochou škrobu na zahustenie. Podľa druhu ovocia použite viac či menej cukru a citrónovej šťavy, aby ste dosiahli sladkastú, ale sviežu chuť. (Ak chcete ovocné pyré pevnejšie a vhodné na plnenie pohárov, pridajte viac škrobu alebo agar agar.)

Použiť môžete už hotové ovocné pyré alebo džem. Na fotke som použila tento mangovo marakujový džem, ktorý som doplnila o trochu agáve a čerstvú marakuju.

Po stuhnutí špičkou noža jemne oddeľte panna cottu od strán formičky. Následne panna cottu nakloňte o 90 stupňov, aby sa časť oddelila od formy a odhalila kúsok dna formy. Teraz môžete vegan panna cottu vyklopiť na tanier, pridať ovocné pyré a servírovať.

Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie sladké recepty nájdete tu.

Tento recept som pripravila v spolupráci z Aktin.sk, kde nájdete množstvo vegánskych potravín na pečenie aj pre šport.

Vegánska panna cotta s mangom a marakujou
vegan panna cotta s mangom a marakujou

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 2 664 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *