Vegánska panna cotta s mangom a marakujou

Táto vegánska panna cotta je tak ľahká, že tancuje na tanieri, čo ma nikdy neprestane baviť. Vďaka tučnému kokosovému mlieku je však aj krémová a rozplýva sa na jazyku. Panna cottu môžete doplniť o pyré z vášho obľúbeného ovocia. Jahody, maliny, mango, kiwi…  Ja som zvolila exotiku a sviežosť z manga a maracuje.

Panna cotta je taliansky dezert, ktorý vznikol pravdepodobne v severnej oblasti Piemontu na začiatku 20. storočia. Tradične sa vyrába zo smotany, cukru a želatíny a môže sa podávať s rôznymi príchuťami ovocia. Názov „panna cotta“ je odvodený z talianskych slov „panna“ (smotana) a „cotta“ (varený). Smotana a mlieko sú veľmi dôležité aj pre vegánsku verziu, keďže to je hlavná chuť dezertu, použite naozaj čo najchutnejšie ingrediencie. Recept na panna cottu sa časom vyvíjal a kuchári doň pridávali rôzne prísady, ako napríklad vanilku, rum a dokonca aj kávu.

Vegánska panna cotta s mangom a marakujou:

Počet porcií4 porcie
Čas prípravy10 min.Čas varenia5 min.

 350 g kokosového mlieka z konzervyalebo vegan smotany na šľahanie (Oatly)
 250 g obľúbeného chutného rastlinného mlieka(Sproud, Oatly, Alpro TASTES AS GOOD)
 50 g kryštálového cukru
 3,50 g agar agar (1 a 3/4 ČL)alebo o 1/2 až 2/3 menej pri silnejšom agare (viď poznámky k ingredienciám)
 7 g vanilkovej pasty ( 1 a 1/2 ČL)alebo 1/2 ČL mletej vanilky či vanilkového extraktu
 repkový či slnečnovocý olej na vytretie foriem
Ovocné pyré
 200 g ovocia alebo ovocného pyrémaracuja, mango, jahody, maliny, kiwi...
 6 g kukuričného škrobu
 cukor a citrón podľa chuti

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 350 g kokosového mlieka z konzervyalebo vegan smotany na šľahanie (Oatly)
 250 g obľúbeného chutného rastlinného mlieka(Sproud, Oatly, Alpro TASTES AS GOOD)
 50 g kryštálového cukru
 3,50 g agar agar (1 a 3/4 ČL)alebo o 1/2 až 2/3 menej pri silnejšom agare (viď poznámky k ingredienciám)
 7 g vanilkovej pasty ( 1 a 1/2 ČL)alebo 1/2 ČL mletej vanilky či vanilkového extraktu
 repkový či slnečnovocý olej na vytretie foriem
Ovocné pyré
 200 g ovocia alebo ovocného pyrémaracuja, mango, jahody, maliny, kiwi...
 6 g kukuričného škrobu
 cukor a citrón podľa chuti

Pokyny

Vegan panna cotta s marakujou
Vegánska panna cotta s mangom a marakujou

K ingredienciám:

Mlieko a smotana – Mlieko a smotana dodajú dezertu tú najdôležitejšiu chuť, preto siahnite po ingredienciách, ktoré dobre chutia aj samé o sebe. Použiť môžete krémové kokosové mlieko z konzervy alebo skvelú vegan smotanu na šľahanie od Oatly, ktorá ma naozaj smotanovú – šľahačkovú chuť. Z mliek odporúčam tie, čo sa prirodzene najviac podobajú na kravské mlieko – hrachové Sproud, ovsené Oatly, plnotučné Alpro Tastes as Good…

Agar Agar – každá značka môže mať agar agar s trochu inou silou. Ja mám odskúšané množstvo z tohto receptu na skvelú konzistenciu s Vega Gel od Dr. Oetker, ktorý sa ale medzičasom prestal u nás predávať. Naposledy som použila značku Natural Jihlava a pri tej stačí agaru o polovicu alebo 2/3 menej Nebojte sa ale množstvo upraviť, ak by ste prišli na to, že vaša panna cotta netuhne (vyberte ju z foriem a uvarte znova z pridaním väčšieho množstva agaru) alebo je tuhá až moc (uvarte s vačším množstvom smotany a mlieka na zriedenie agaru). Dosiahnite konzistenciu, ktorá vám vyhovuje. Panna cotta by nemala byť pevná ako želé, skôr veľmi jemná a agar len tak tak spája všetko do konzistejcie, ktorá drží tvar.

Postup:

V stredne veľkom hrnci zmiešajte kokosové mlieko, rastlinné mlieko, cukor, agar agar a vanilku. Všetko prešľahajte dohromady, aby sa krém spojil. Dajte pozor hlavne na agar, ktorý by mal byť dobre rozmiešaný. Hrniec postavte na stredný oheň a zmes priveďte pomaly k varu. Keď krém začne bublať, teplotu ešte znížte a nechajte variť 3-4 minúty.

Krém nalejte do olejom jemne vytretých ramekinov alebo formičiek. Budete potrebovať asi 4 kusy ramekinov s priemerom približne 10 cm. Ak nechcete panna cottu vyklápať, tak nemusíte formičku vytierať olejom, ale len naliať krém do pohára a vyberať lyžičkou.

Formičky uložte do chladničky na najmenej tri-štyri hodiny alebo kým vegánska panna cotta nestuhne.

Medzitým si môžete v menšom hrnci rozvariť vaše čerstvé či mrazené ovocie s trochou škrobu na zahustenie. Podľa druhu ovocia použite viac či menej cukru a citrónovej šťavy, aby ste dosiahli sladkastú, ale sviežu chuť. (Ak chcete ovocné pyré pevnejšie a vhodné na plnenie pohárov, pridajte viac škrobu alebo agar agar.)

Použiť môžete už hotové ovocné pyré alebo džem. Na fotke som použila tento mangovo marakujový džem, ktorý som doplnila o trochu agáve a čerstvú marakuju.

Po stuhnutí špičkou noža jemne oddeľte panna cottu od strán formičky. Následne panna cottu nakloňte o 90 stupňov, aby sa časť oddelila od formy a odhalila kúsok dna formy. Teraz môžete vegan panna cottu vyklopiť na tanier, pridať ovocné pyré a servírovať.

Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie sladké recepty nájdete tu.

Vegánska panna cotta s mangom a marakujou
vegan panna cotta s mangom a marakujou

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 3 654 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *