Vegan francúzske zemiaky

Vegan francúzske zemiaky sú pre mňa typickým rodinným receptom, ktorý najradšej pripravujem z prvých domácich zemiakov. Tie sú čerstvé a šťavnaté a dodávajú tak celému jedlu jedinečnú vláčnosť. Klobásku nahradzujem údeným tofu, tempehom, seitanom alebo vegan párkami či klobáskou. Použite to, čo vám chutí a zoženiete.

Vegan francúzske zemiaky:

Množstvo4 porcie
Príprava25 minútVareniehodina 15 minútCelkovohodina 40 minút

 800 g zemiakov typu C
 2 PL slnečnicového oleja
 500 ml rastlinnej smotany na vareniesójová smotana K-Take it veggie
 30 g kukuričného škrobu
 3 PL lahôdkového droždia
 1 ČL soli
 150 g údeného tofu, tempehu, vegan párky či seitan

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 800 g zemiakov typu C
 2 PL slnečnicového oleja
 500 ml rastlinnej smotany na vareniesójová smotana K-Take it veggie
 30 g kukuričného škrobu
 3 PL lahôdkového droždia
 1 ČL soli
 150 g údeného tofu, tempehu, vegan párky či seitan

Directions

Francúzske zemiaky
Vegan francúzske zemiaky

Ošúpané zemiaky nakrájajte na tenké plátky. Pre tento recept odporúčam mladé čerstvé zemiaky – sú šťavnatejšie. Ak mladé zemiaky práve nemáte, plátky krájajte najtenšie, ako sa dá. Nakrájané plátky zemiakov zalejte olejom a dobre premiešajte tak, aby ním boli pokryté všade a rovnomerne.

V miske zmiešajte rastlinnú smotanu so soľou a lahôdkovým droždím. Ja mám chuťovo rada sójovú smotanu, ale použiť môžete akúkoľvek alebo si prirpaviť aj domácu napríklad z kešu. Aby sa smotana správne upiekla, zahustite ju kukuričným škrobom. Údené tofu, alebo iný rastlinný proteín, nakrájajte na rovnako tenké plátky ako zemiaky, a ak máte čas, tak ho krátko opečte do zlata z každej strany, aby ste zintenzívnili jeho chuť.

Pripravte si zapekaciu misku. Tá moja má rozmer 25 x 17 cm. Ak by vaša zapekacia miska bola výrazne väčšia, myslite na to a pripravte si viac surovín. Zemiakmi vykúpanými v oleji vyložte dno zapekacej misky, aby ste pokryli celé dno. Druhú vrstvu vytvorte z asi 6 plátkov tofu (nemusíte ho ukladať rovnako nahusto ako zemiaky). Prvé dve vrstvy zalejte naberačkou smotany. Pokračujte vo vrstvení striedaním vrstiev zemiakov, tempehu a smotany, kým vašu zapekaciu misu nevyplníte. Hornú vrstvu výdatne zalejte smotanou a zakryte alobalom.

Vegan francúzske zemiaky pečte v rúre pod alobalom na 180 stupňoch asi 45 minút. Potom odoberte alobal a pečte asi 30 minút pod grilom, horná vrstva zemiakov takto chytí chrumkavo zlatú farbu. Po vybratí z rúry skontrolujte, či je horná vrstva zemiakov naozaj prepečená a smotana hustá. Francúzske zemiaky nechajte trochu vychladnúť, kým ich budete krájať.

Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerkaAk hľadáte ďalšie inšpirácie na varenie, pozrite sa na ďalšie hlavné jedlá. Alebo si rovno kúpte Slovegán kuchárky, kde nájdete všetky vaše obľúbené Slovenské jedlá vo vegan verzii.

Tento recept vznikol v spoluprácu s Kaufland Slovenská republika.

Vegánske francúzske zemiaky
Vegan francúzske zemiaky s údeným tofu alebo tempehom

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 13 859 times, 21 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *