Tajomný názov, ktorý skrýva jednu z najtradičnejších slovenských polievok. Demikát je krémová polievka z bryndze. V tej najpoctivejšej verzii by sa mal demikát pripravovať z haluškovice, teda z vody, v ktorej sa varili halušky. Ja som sa rozhodla použiť zeleninový vývar, aby som vám ušetrila extra prácu s haluškami. Ak by ste však niekedy pri príprave halušiek dostali chuť na echt slovenské dvojchodové menu – určite to vyskúšajte a pripravte si vegan demikát. Namiesto bryndze používam biele tofu a lahôdkové droždie, ktoré dodá potrebnú syrovú chuť.
Vrámci Veganuary som pre vás spolu s Kaufland Slovensko pripravila vegánske recepty, ktoré už teraz nájdete v najnovšom katalógu a postupne tu na mojom blogu.
Vegan Demikát:
Ingrediencie
Pokyny
Ingrediencie:
Lahôdkové droždie – všetko syrové dochucujem ladôdkovým droždím. Lahôdkové droždie je neaktívne droždie so syrovou chuťou, nájdete v zdravej výžive, niekedy pod názvom tebi droždie, ale už sa objavuje aj vo väčších supermarketoch.
Postup:
V polievkovom hrnci na zohriatom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pražte ju asi 10 minút na strednom ohni, potom na minútu pridajte aj nadrobno nastrúhaný cesnak. Následne prisypte aj nadrobno nakrájané a očistené zemiaky, a všetko zalejte zeleninovým vývarom. Do hrnca prihoďte aj bobkové listy, mletú rascu, údenú papriku, soľ a čierne korenie.
Vegan demikát takto varte 10-15 minút na strednom ohni, kým zemiaky nezmäknú. Do hnca potom pridajte aj nakrájané tofu a lahôdkové droždie, zároveň vyberte bobkový list a všetko rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.
Na záver polievku dochuťte citrónovou šťavou a okoreňte podľa chuti soľou. Množstvo soli záleží od slanosti vášho vývaru. Nebojte sa pridať i viac citrónu či lahôdkového droždia podľa vašich preferencií.
Polievku odporúčam podávať s plátkami opečeného údeného tempehu, pažítkou a čerstvým chlebom.
Chcete si pripraviť domáci chlieb k polievke? Tak mám pre vás dokonalý recept tu. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.