Vegan Demikát – Bryndzová polievka

Tajomný názov, ktorý skrýva jednu z najtradičnejších slovenských polievok. Demikát je krémová polievka z bryndze. V tej najpoctivejšej verzii by sa mal demikát pripravovať z haluškovice, teda z vody, v ktorej sa varili halušky. Ja som sa rozhodla použiť zeleninový vývar, aby som vám ušetrila extra prácu s haluškami. Ak by ste však niekedy pri príprave halušiek dostali chuť na echt slovenské dvojchodové menu – určite to vyskúšajte a pripravte si vegan demikát. Namiesto bryndze používam biele tofu a lahôdkové droždie, ktoré dodá potrebnú syrovú chuť.

Vrámci Veganuary som pre vás spolu s Kaufland Slovensko pripravila vegánske recepty, ktoré už teraz nájdete v najnovšom katalógu a postupne tu na mojom blogu.

Vegan Demikát:

Množstvo4 porcie
Celkovo30 minút

 2 PL slnečnicového oleja
 150 g cibule
 5 g cesnaku(1-2 strúčiky)
 600 g očistených zemiakov typu C
 1 l zeleninového vývaru
 2 bobkové listy
 ½ ČL mletej rasce
 ¼ ČL mletej údenej papriky
 1 ½ ČL soli
 1 štipka čierneho korenia
 200 g bieleho tofuK-Take it veggie
 3 PL lahôdkového droždia
 1 PL citrónovej šťavy
 údené tofu či tempeh
 pažítka

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 2 PL slnečnicového oleja
 150 g cibule
 5 g cesnaku(1-2 strúčiky)
 600 g očistených zemiakov typu C
 1 l zeleninového vývaru
 2 bobkové listy
 ½ ČL mletej rasce
 ¼ ČL mletej údenej papriky
 1 ½ ČL soli
 1 štipka čierneho korenia
 200 g bieleho tofuK-Take it veggie
 3 PL lahôdkového droždia
 1 PL citrónovej šťavy
 údené tofu či tempeh
 pažítka

Directions

Demikát – Bryndzová polievka (vegan)
Vegan demikát bryndzová polievka

Ingrediencie:

Lahôdkové droždie – všetko syrové dochucujem ladôdkovým droždímLahôdkové droždie je neaktívne droždie so syrovou chuťou, nájdete v zdravej výžive, niekedy pod názvom tebi droždie, ale už sa objavuje aj vo väčších supermarketoch. 

Postup:

V polievkovom hrnci na zohriatom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pražte ju asi 10 minút na strednom ohni, potom na minútu pridajte aj nadrobno nastrúhaný cesnak. Následne prisypte aj nadrobno nakrájané a očistené zemiaky, a všetko zalejte zeleninovým vývarom. Do hrnca prihoďte aj bobkové listy, mletú rascu, údenú papriku, soľ a čierne korenie.

Vegan demikát takto varte 10-15 minút na strednom ohni, kým zemiaky nezmäknú. Do hnca potom pridajte aj nakrájané tofu a lahôdkové droždie, zároveň vyberte bobkový list a všetko rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.

Na záver polievku dochuťte citrónovou šťavou a okoreňte podľa chuti soľou. Množstvo soli záleží od slanosti vášho vývaru. Nebojte sa pridať i viac citrónu či lahôdkového droždia podľa vašich preferencií.

Polievku odporúčam podávať s plátkami opečeného údeného tempehu, pažítkou a čerstvým chlebom.

Chcete si pripraviť domáci chlieb k polievke? Tak mám pre vás dokonalý recept tu. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

Vegan demikát bryndzová polievka

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 1 297 times, 10 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *