Vegan hokkaido polievka sa u nás doma varí už roky. Vždy trochu inak, podľa toho, čo je po ruke. Pripravila som vám jeden základný recept, ktorý som pripravila teraz v Prahe. S muškátovým orieškom a tymiánom. Na trhu sa objavili krásne hokkaido tekvice, takže ich treba využiť na polievky aj do curry.
Ingrediencie
Pokyny
Pár slov k vývaru.
Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové bio kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. S týmito bujónmi mám odksúšané, že dobre dochutia moje recepty a majú dobré zloženie.
Vegan hokkaido polievka:
Na stredný oheň dám hrniec na polievku. Keď je zohriaty pridám olivový olej a nakrájanú červenú cibuľu. Na krájaní si nemusíte dať záležať, stačí na hrubšie. Pražím tak 4-5 minút a potom pridám nastrúhaný cesnak. Ten spolu s cibuľkou nechám na oleji ešte asi minútu, kým pridám zemiaky a hokkaido tekvicu.
Koľko pridám tekvice a koľko zemiakov väčšinou záleží od toho, ako veľkú tekvicu zoženiem. Tekvicu nešúpem, len vyberiem dno a nakrájam ju na väčšie kocky. Ak po vyčistení zostane 700g tekvice, tak si k nej pridám 300g zemiakov alebo mrkvy. Môžete použiť aj mrkvu, žiaden strach! Ak mám menšiu tekvicu, 500 gramovú, tak pridám 500g zemiakov. Potom vznikne extra krémová hustá polievka. Zemiaky zahusťujú dokonalo.
Takže pridám si potrebné množstvo zemiakov a tekvice, premiešam v hrnci a nechám pár minút podusiť. Potom zeleninu zalejem litrom zeleninového vývaru. Pridám tymián, muškátový oriešok, soľ, čierne korenie a rascu. Ak máte čerstvý tymián, tak použite asi dve či tri vetvičky. A s muškátovým orieškom to neprežente. Ja používam presné odmerky na každú PL a ČL (polievkovú a čajovú lyžičku), nie reálne lyžičky. Určite si zožente odmerky a pozor na oriešok!
Všetko spolu nechám variť, kým tekvica a zemiaky nezmäknú. To trvá asi 10 minút. Potom všetko rozmixujem dohladka tyčovým mixérom. Pridám na záver aj šťavu z jedného citrónu. Všetko ochutnám a rozhodnem sa či ešte chcem niečo pridať. Najskôr môžete pridať len polovicu citróna, ochutnať a rozhodnúť sa či chcete viac. Ja vždy chcem!
Vegan hokkaido polievka sa dá doplniť aj o kokosové mlieko či tekvicové semienka. Ja som teraz použila zakysaný sójový nápoj a pridala ešte trochu čerstvého tymiánu.
Dobrý večer, prosím Vás čím krájate a čistíte hokaido? Ja mám vždy strach že sa dorežem a bordel mám po celej kuchyni … a to nie som celkom packal ale nejde mi to hladko a pri tom hokaido zboznujem
Ahoj! :) Hokkaido sa mi dobre krája so sekáčikom na „maso“ je to uz sekáčik na hokkaido :)
Ja pouzivam Zepter keramicku skrabku za 7€. Idealna na zemiaky, zeleninu. Kovove skrabky su masaker. ;)
Dakujem za super receptik. Je to jedna z mojich oblubenych polievok, ktoru si rad niekedy upravim podla chuti, tym ze namiesto casti zemiakov pridam batat zemiak, alebo k zemiakom trochu mrkvy, ktoru ja osobne mam rad v kombinacii so zazvorom.