Vegan hokkaido polievka s muškátovým orieškom

Vegan hokkaido polievka sa u nás doma varí už roky. Vždy trochu inak, podľa toho, čo je po ruke. Pripravila som vám jeden základný recept, ktorý som pripravila teraz v Prahe. S muškátovým orieškom a tymiánom. Na trhu sa objavili krásne hokkaido tekvice, takže ich treba využiť na polievky aj do curry.

Počet porcií4 porcie
Čas varenia30 min.Celkový čas30 min.

 700 g hokkaido tekvice
 300 g zemiakov bez šupky
 1 pl olivového oleja
 1 štvrť červená cibuľa (60g)
 1 štvrť strúčik cesnaku (8g)
 1 l zeleninového vývaru
 1,50 čl ČL tymiánu
 1,50 čl drvenej rasce
 1 čl soli
 ½ čl muškátového orieška
 ¼ čl čierneho korenia
 1 štvrť citrón (30ml)
 tekvicové semienka

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 700 g hokkaido tekvice
 300 g zemiakov bez šupky
 1 pl olivového oleja
 1 štvrť červená cibuľa (60g)
 1 štvrť strúčik cesnaku (8g)
 1 l zeleninového vývaru
 1,50 čl ČL tymiánu
 1,50 čl drvenej rasce
 1 čl soli
 ½ čl muškátového orieška
 ¼ čl čierneho korenia
 1 štvrť citrón (30ml)
 tekvicové semienka

Pokyny

Vegan hokkaido polievka s muškátovým orieškom

hokkaido surová dcérka

Pár slov k vývaru.

Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové bio kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. S týmito bujónmi mám odksúšané, že dobre dochutia moje recepty a majú dobré zloženie.

vegan hokkaido polievka s tymiánom

Vegan hokkaido polievka:

Na stredný oheň dám hrniec na polievku. Keď je zohriaty pridám olivový olej a nakrájanú červenú cibuľu. Na krájaní si nemusíte dať záležať, stačí na hrubšie. Pražím tak 4-5 minút a potom pridám nastrúhaný cesnak. Ten spolu s cibuľkou nechám na oleji ešte asi minútu, kým pridám zemiaky a hokkaido tekvicu.

Koľko pridám tekvice a koľko zemiakov väčšinou záleží od toho, ako veľkú tekvicu zoženiem. Tekvicu nešúpem, len vyberiem dno a nakrájam ju na väčšie kocky. Ak po vyčistení zostane 700g tekvice, tak si k nej pridám 300g zemiakov alebo mrkvy. Môžete použiť aj mrkvu, žiaden strach! Ak mám menšiu tekvicu, 500 gramovú, tak pridám 500g zemiakov. Potom vznikne extra krémová hustá polievka. Zemiaky zahusťujú dokonalo.

Takže pridám si potrebné množstvo zemiakov a tekvice, premiešam v hrnci a nechám pár minút podusiť. Potom zeleninu zalejem litrom zeleninového vývaru. Pridám tymián, muškátový oriešok, soľ, čierne korenie a rascu. Ak máte čerstvý tymián, tak použite asi dve či tri vetvičky. A s muškátovým orieškom to neprežente. Ja používam presné odmerky na každú PL a ČL (polievkovú a čajovú lyžičku), nie reálne lyžičky. Určite si zožente odmerky a pozor na oriešok!

vegan hokkaido polievka s muškátovým orieškom

Všetko spolu nechám variť, kým tekvica a zemiaky nezmäknú. To trvá asi 10 minút. Potom všetko rozmixujem dohladka tyčovým mixérom. Pridám na záver aj šťavu z jedného citrónu. Všetko ochutnám a rozhodnem sa či ešte chcem niečo pridať. Najskôr môžete pridať len polovicu citróna, ochutnať a rozhodnúť sa či chcete viac. Ja vždy chcem!

Vegan hokkaido polievka sa dá doplniť aj o kokosové mlieko či tekvicové semienka. Ja som teraz použila zakysaný sójový nápoj a pridala ešte trochu čerstvého tymiánu.

hokkaido polievka so zemiakmi

hokkaido polievka


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 15 749 times, 3 visits today)

4 Comments

  1. lia 27. júla 2019 at 23:03

    Dobrý večer, prosím Vás čím krájate a čistíte hokaido? Ja mám vždy strach že sa dorežem a bordel mám po celej kuchyni … a to nie som celkom packal ale nejde mi to hladko a pri tom hokaido zboznujem

    Reply
    1. Surová dcérka 6. augusta 2019 at 9:31

      Ahoj! :) Hokkaido sa mi dobre krája so sekáčikom na „maso“ je to uz sekáčik na hokkaido :)

      Reply
    2. Marian 30. októbra 2022 at 15:05

      Ja pouzivam Zepter keramicku skrabku za 7€. Idealna na zemiaky, zeleninu. Kovove skrabky su masaker. ;)

      Reply
  2. Peter 17. januára 2021 at 21:19

    Dakujem za super receptik. Je to jedna z mojich oblubenych polievok, ktoru si rad niekedy upravim podla chuti, tym ze namiesto casti zemiakov pridam batat zemiak, alebo k zemiakom trochu mrkvy, ktoru ja osobne mam rad v kombinacii so zazvorom.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *