Babka je recept, ktorý do slovenskej (aj svetovej) gastronómie pôvodne priviedla židovská komunita z východnej európy. Aj vegan babka sa pripravuje s kysnutého cesta, ktoré sa natiera rôznymi plnkami, následne roluje a zapletá do vrkoča. Môj recept pracuje s džemovou plnkou, babka sa ale pripravuje aj v škoricovej, čokoládovej alebo dokonca syrovej verzii. Ovocné či orechové plnky tradičnejšie, pretože čokoláda bola v minulosti relatívne vzácnou ingredienciou. Ale v mojej Slovegán 3 kuchárke nájdete recept práve na vegan babku s čokoládovou plnkou.
Vegan babka s džemom:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Podľa tohoto receptu si pripravte jednoduchá cukrový rozvar, ak chcete mať pečivo na záver krásne lesklé.
Recept:
Maslo vyberte z chladničky hodinu pred varením, aby zmäklo. V menšej miske zmiešajte droždie, 10 g cukru, 10 g múky a rastlinné mlieko izbovej teploty. Zmes nechajte 10 — 20 minút odstáť, kým sa nevytvorí hustý kvások s bublinkami.
V mise kuchynského robota zmiešajte múku, zvyšok cukru, vanilku a soľ. Pridajte hotový kvások a na nižších otáčkach vypracujte pevné kompaktné cesto. Začať môžete listovou metličkou. Postupne pridávajte zmäknuté maslo a pokračujte vo vypracovávaní už hákovým nástavcom, kým nebude cesto hladké a elastické. Že je hotové spoznáte tak, že sa bude odliepať od strán misy. Kedže je každá múka torchu iná, možno budete potrebovať pridať ďalších 10-20 gramov múky, aby vzniklo naozaj nelepivé cesto. Nemalo by to trvať viac ako 10 minút. Cesto môžete samozrejme vypracovať aj ručne, v tom prípade rátajte s dvojnásobkom času.
Z cesta v vytvarujte guľatý bochník a v mise pod kuchynskou fóliou ho nechajte 60 – 90 minút kysnúť. Až cesto vykysne a zdvojnásobí objem, preložte ho na pracovnú dosku a opäť z neho vytvarujte bochník.
Vychladené cesto na pracovnej doske krátko prepracujte a vytvorte z neho guľatý bochník. Cesto následne vyvaľkajte na rozmer 50 x 40, aby dlhšia strana smerovala k vám. Čím viac ho rozvaľkáte, tým bude krajšia babka po upečení.
Vyberte si svoj obľúbený a čo najhustejší džem na potieranie. Ak by chce chceli džem zahustiť alebo dochutiť, tak pridajte trochu holandského kakaa, ktorý dodá extra chuť. Ja som použila hroznový džem so škoricou aj kakaom. Cesto rovnomerne potrite džemom, po stranách vynechajte približne 2 cm okraje. Cesto zrolujte smerom od seba, mala by vzniknúť približne 50 cm dlhá roláda. Obidva konce rolády pritlačte, aby plnka neunikla. Roládu v strede prehnite tak, aby sa oba konce ocitli vedľa seba a vznikla slučka. Oba konce okolo seba omotajte ako motúz – vznikne vrkoč z dvoch prameňov.
Na mojom instagrame nájdete v vegan babke s džemom aj video.
Pečenie:
Zamotanú babku preložte do formy na chlieb (25×12 cm) a nechajte ju nakysnúť, formu nezaplní. Zaberie to asi hodinu. Nakysnutú babku potrite cukrovým rozvarom a pečte ju v rúre vyhriatej na 180 stupňov stupňov s horným a dolným ohrevom 40-45 minút. Až bude povrch zlatistý, prekryte ho alobalom aby sa nepripiekol. Po vytiahnutí z rúry babku opäť natrite cukrovým rozvarom. Nechajte ju asi 20 minút odstáť vo forme. Opatrne ju vyberte z formy a babku krájajte až keď úplne vychladne.
V surovinach chyba maslo
Vďaka za upozornenie. Už som to opravila. :)