Ak si doma pečiete vlastný kváskový chlieb, máme pre vás ďalšie využitie kvásku okrem pečenia. Skvelá kyslá polievka – Krkonošské kyselo vo vegánskej verzií aj s vegan vajíčkom.
Na krkonošské kyselo potrebujeme:
- 200g ražného kvásku
- 2l vody
- 50g sušených húb
- 600g zemiakov
- rascu
- bobkový list
- 1 cibuľu
- tofu
- kurkumu
- čiernu soľ
- čierne korenie
Večer pred varením si 200g ražneho kvásku rozmiešame v litri vody. Namočíme aj sušené huby aby zmäkli cez noc. Na druhý den si dáme variť huby asi v litri vody aj s rascou a bobkovým listom. Zvlášť si uvaríme na kocky nakrájané a očistené zemiaky. Keď sa uvaria aj z voodu ich pridáme k hubám. Potom cez sitko vlejeme za stáleho miešania chlebový kvások a privedieme k varu.
Medzi tým si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Tofu si nastrúhame alebo nakrájame na drobno a pridáme ho k cibuľke spolu s trochou kurkumy, kvôli žltej farbe a čiernou soľou, ktorá dodá vajíčkovú chuť. Tak si pripravíme tofu praženicu. Tofu môžete pridať do hrnca alebo ako my, pridať až pri servírovaní. Polievku ešte dochutíme podla chuti soľou a čiernym korením a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. To je celé krkonošské kyselo po vegánsky.