Vegan parené buchty: na slano s „mäsom“ aj sladko s džemom

Vegan parené buchty sú klasické pôstne jedlo. Počas pôstu si och môžete kľudne pripraviť aj s vegánskou alternatívou k mäsu, stále budú pôstne, hah. Ak ste klasici, tak som tento recept pripravila tak, aby ste si mohli spraviť vegan parené buchty na sladko aj slano. Cesto je ako obláčik a už je na vás, ako si buchty naplníte. Ak ste nikdy nemali slanú verziu, nemáte sa čoho báť. Aj perkelt či segedín sa jedáva s knedľou, toto je len kompaktná verzia, ktorú môžete jesť aj bez príboru!

Vegan parené buchty:

Kysnuté cesto
 400 g sójového mlieka (izbovej teploty)
 25 g čerstvého droždia
 260 g hladkej múky
 250 g polohrubej múky
 10 g kryštálového cukru (40 g pre sladkú verziu)
 1/2 ČL soli (štipka soli pre sladkú verziu)
 rastlinné maslo na potretie
"Mäsovo" hubová plnka
 320 g kuracích kúskov The Vegetarian Butcher ( uvarených sójových kúskov alebo 600 g hlivy)
 1 PL repkového oleja
 2 strúčiky cesnaku
 200 g šampiňónov
 ¼ ČL mletého čierneho korenia
 100 ml červeného vína
 250 ml zeleninového vývaru
 20 g kukuričného škrobu
 1/2 ČL soli
 1 ČL sójovej omáčky
 zelená časť jarnej cibuľky
Na sladko
 500 g hustého ovocného džemu (marhuľový, slivkový, višňový...)
 150 g vegan nutely alebo horkej čokolády
 mletý mak na posypanie
 práškový cukor na posypanie

Množstvo4 porcie
NáročnosťPokročilýPrípravahodinaVarenie20 minút

Ingredients

Kysnuté cesto
 400 g sójového mlieka (izbovej teploty)
 25 g čerstvého droždia
 260 g hladkej múky
 250 g polohrubej múky
 10 g kryštálového cukru (40 g pre sladkú verziu)
 1/2 ČL soli (štipka soli pre sladkú verziu)
 rastlinné maslo na potretie
"Mäsovo" hubová plnka
 320 g kuracích kúskov The Vegetarian Butcher ( uvarených sójových kúskov alebo 600 g hlivy)
 1 PL repkového oleja
 2 strúčiky cesnaku
 200 g šampiňónov
 ¼ ČL mletého čierneho korenia
 100 ml červeného vína
 250 ml zeleninového vývaru
 20 g kukuričného škrobu
 1/2 ČL soli
 1 ČL sójovej omáčky
 zelená časť jarnej cibuľky
Na sladko
 500 g hustého ovocného džemu (marhuľový, slivkový, višňový...)
 150 g vegan nutely alebo horkej čokolády
 mletý mak na posypanie
 práškový cukor na posypanie

Directions

85
vegan parené buchty

Ingrediencie

Kuracie kúsky: Zatiaľ najlepšia alternatíva ku kuraciemu mäsu, akú som ochutnala sú kuracie kúsky od The Vegetarian Butcher. Preto s nimi rada spolupracujem aj vrámci tohto receptu. Produkty The Vegetarain Butcher nájdete v supermatkeroch Tesco SK&CZ a Albert, alebo u online predajcov Rohlík a Košík.

Ak kúsky nezoženiete, tak môžete použiť sójové kocky alebo nudličky (100 g pred uvarením) alebo hlivu. Nájdete ich zvyčajne pri strukovinách alebo v sekcií so zdravou stravou. Ak nenájdete nudličky (najbežnejšie sú dostupné tieto od BonaVita alebo Country Life). Sójové kocky varte asi 15 minút v osolenom zeleninovom vývare. Po dovarení ich premyte pod studenou vodou. Následne ich zbavte prebytočnej vody – zabaľte ich do kuchynskej utierky a vodu vytlačte. Suché sójové kocky natrhajte alebo nakrájajte na menšie kúsky.

vegan kuracie kúsky The Vegetarian Butcher Chicken out chunks

Vegan kysnuté cesto:

V 100 ml vlažného sójového mlieka rozmiešajte droždie, 10 g hladkej múky a 10 g cukru. Zmes nechajte 10 – 20 minút bokom odstáť, kým vzíde kvások. Cez sitko preosejte 250 g hladkej a 250 g polohrubej múky a v mise ju zmiešajte so soľou (a zvyškom cukru, ak robíte sladkú verziu). Potom pridajte kvások a zvyšok vlažného mlieka.

Teraz vypracujte cesto. Buď v kuchynskom robote s hákovým nástavcom miešajte cesto na stredných otáčkach asi 10 minút – kým sa cesto prestane lepiť na misu, je hladké a skoro celé drží na háku. Alebo vareškou v mise zmiešajte všetky ingrediencie a potom cesto presuňte na pracovnú dosku, kde ho ručne mieste asi 15 minút, kým nebude hladké.

Z cesta vytvarujte bochník a nechajte ho hodinu pri izbovej teplote kysnúť. V mise pod utierkou na teplejšom mieste sa mu kysne najlepšie. Ak u vás cesto dobre nekysne, vyhrejte rúru na minimum – asi 50 stupňov a a cesto dajte dnu – rúru buď vypnite alebo potvorte dvierka, kým je cesto dnu, aby v nej nebolo príliš teplo.

Plnka s „kuracím mäsom“ a hubami

Kuracie kúsky natrhajte na menšie kusy. Šampiňóny umyte a nakrájajte na plátky a nastrúhajte nadrobno cesnak.

Na panvici na rozohriatom oleji cesnak asi minútu osmažte. Pridajte šampiňóny, kuracie kúsky a čierne korenie. Všetko restujte, kým šampiňóny nepustia šťavu a potom zmes podlejte červeným vínom – ak chcete víno vynechať, pridajte viac vývaru. Víno slúži ako skvelé dochucovadlo, alkohol sa z jedla vyparí. Víno nechajte zovrieť.

V studenom zeleninovom vývare rozmiešajte kukuričný škrob a následne ho vlejte do panvice. Teraz môžete pridať soľ a sójovú omáčku podľa chuti, ak ste mali slanší vývar, tak soľ možno nebude treba. Zmes miešajte kým omáčka nezhuste a následne pridajte nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky.

Trochu omáčky si môžete odložiť bokom na poliatie hotových buchiet.

Vegan parené buchty v pare!

Po vykysnutí cesto rozdeľte na 10 až 12 častí s váhou asi 80 gramov. Z každej časti spravte guľku a rozvaľkajte ju na placku o hrúbke asi 1 cm. Kraje cesta môžete rozvaľkať na 0, 5 cm – keďže sa budú spájať, stačia vám tenšie. Pracujte na len jemne pomúčenej doske, cesto by malo byť len jemne lepivé.

Do stredu dajte asi 2 PL slanej kuracej plnky alebo asi 40 gramov džemu + nutelou či čokoládou pre sladkú verziu.

Z placky vytvarujte natiahnutím a spojením okrajov k sebe guľku. Balenie buchiet chce trochu cviku, snažte sa ťahať sebe vždy dva protichodné kraje, aby vám plnka nevytiekla. Každú guľku položte spojom dole a nechajte ešte 10 – 20 minút kysnúť.

Medzitým v hrnci zohrejte vodu pod parák. Buchty naparujte v skupinkách po 3 – 4 asi 10 minút. Či sú vegan parené buchty hotové, zistíte pomocou špajle – zapicgnite ju smerom z boku k dolnému stredu, kde je najviac cesta. Ak sa na ňu cesto po 10-15 minútach nelepí, sú hotové.

Vegan parené buchty pred servírovaním potrite rastlinným maslom a podľa verzie polejte omáčkou z hubovej plnky alebo posypte mletým makom alebo kakaom.

Recept vznikol v spolupráci s The Vegetarian Butcher.

buchty s kuracím mäsom
vegánske parené buchty na slano
kzsnuté parené buchty s kuracím mäsom

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 2 899 times, 9 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *