Skvelá vegan vajíčková nátierka na neskoré nedeľné raňajky. Pri jej príprave som sa inšpirovala spomienkami na Veľkú noc. Vtedy sme z vajíčok, ktoré zvýšili, robili takmer výhradne pomazánky. Teraz ju už nerobím zo zvyšných vajíčok, ale napríklad vtedy, keď mi zvýši tofu alebo domáca majonéza z iných receptov. A určite nielen na Veľkú noc. Ak chcete dosiahnuť naozaj skvelú chuť, nakrájajte do nej aj kyslé uhorky, je to nebíčko! Táto nátierka je spolu s vegan treskou u nás v TOP2!
Tento recept a veľa ďalších vegánskych vajíčkových receptov nájdete v raňajkovej kapitole Slovegán kuchárky.
Vegan vajíčková nátierka:
Ingrediencie
Pokyny
Ingrediencie:
Sójová majonéza – majonézu si viete vyrobiť doma veľmi jednoducho z raslinného mlieka, oleja, octu a korenín. V mojej prvej kuchárke mám jednoduchý recept na sójovú majonézu. V mojej druhej kuchárke mám zase recept na šošovicovú majonézu s nižším obsahom tukov.
Raslinnú majonézu ale už bežne nájdete v supermarketoch a zdravých výživách, značiek je naozaj veľa. Ja rada používam majo Hellman’s a Spak, ktoré sú veľmi dostupné.
Čierna soľ – Ak nepoznáte čiernu soľ Kala namak, tak je to malý vajíčkový zázrak. Má silne sírovú vôňu, ktorú my z Piešťan poznáme z termálnych prameňov. Jedlu dodá vajíčkovú arómu. Zahrievaním sa čiastočne vytráca, takže je najvhodnejšia do nepečených jedál alebo ako dochucovadlo na záver. Čierna soľ začína byť dostupná v bežných obchodoch, ale naisto ju nájdete v zdravej výžive.
Lahôdkové droždie – všetko syrové dochucujem ladôdkovým droždím. Lahôdkové droždie je neaktívne droždie so syrovou chuťou, nájdete v zdravej výžive, niekedy pod názvom tebi droždie, ale už sa objavuje aj vo väčších supermarketoch.
Vegan vajíčková pomazánka:
Tofu zbavte prebytočnej vody – vysušte ho utierkou alebo v tofupresse. V miske nadrobte tofu ručne alebo vidličkou. K nadrobenému tofu pridajte majonézu, nadrobno nasekanú cibuľu, lahôdkové droždie a čierne korenie. Všetko zmiešajte do jemnej konzistencie.
V prípade, že nie ste fanúšikom veľkých kúskov cibuľky (tak ako ja), odporúčam použiť mixér na rozmixovanie vegan vajíčkovej pomazánky aj s cibuľkou, poprípade nahradiť cibuľu väčším množstvom pažítky. Nátierka z mixéra bude jemnejšia a cibuľka sa stratí – lepšie pomazánku dochutí.
Tesne pred servírovaním vegan vájíčkovú nátierku dochuťte čiernou soľou, pridajte nasekanú pažítku a kurkumu – kurkuma dodá žltú farbu, ale buďte opatrní s množstvom, aby ste ju necítili silnejšie ako treba. Ak ste na jej chuť citlivý a nezáleží vám na farbe, tak nátierku vynechajte. Na záver pridajte nakrájané kyslé uhorky. Uhorky pridajte podľa chuti, ja pridávam tak 2-3 veľké. Osobne si myslím, že kyslých uhoriek nikdy nie je dosť.
Takto pripravenú nátierku môžete jesť hneď, ak však odoláte a doprajete jej pár hodín v chladničke.