Vegan perkelt s knedľou

Poznáte rozdiel medzi perkeltom a paprikášom? Prišla som na to, že väčšina ľudí, tento rozdiel nepozná. Preto, kým prejdem k receptu na vegan perkelt s knedľou, dáme si menšie náučné okiento. Keď som na jar 2019 pripravovala do mojej prvej Slovegán kuchárky recept na paprikáš, sama som riešila to, kde je rozdiel. Nie je vo farbe omáčky, v prílohe, v smotane, ani v mletej paprike, lebo tá patrí do oboch jedál. Aj smotanou sa zahusťujú obe jedlá. Ingrediencie môžu byť naozaj skoro torožné a jedlo sa bude volať inak!

Varíte perkelt alebo paprikáš?

Prvý menší rozdiel je, že čerstvá nakrájaná paprika patrí len do paprikáša. Avšak, nie všade sa do jedla pridáva. Môžete dostať paprikáš aj bez čerstvej papriky. U nás doma sa tiež s čerstvou paprikou nikdy nerobil.

Hlavný rozdiel je v postupe prípravy! Pörkölt – v preklade z maďarčiny znamená pražený Pri paprikáši sa mäso dusí – prídáva sa po alebo pri podliatí cibuľového základu vývarom a potom varí. Pri perkelte sa mäso opeká – podlieva alebo pridáva do omáčky až opečené. Perkelt máva spravidla hustejšiu konzistenciu, naozaj hustú ako maďarský guláš. Paprikáš je redší. Ako vidíte, rozdiel medzi týmito jedlami sa časom asi zotrel úplne. Tieto dve jedlá sa v našej kultúre skoro spojili do jedného, ale stále si každá rodina pripravuje to svoje kura na paprike inak. Môžno si doma robíte perkelt a voláte ho papríkáš, či naopak. Teraz teda zostáva len ten teoretický rozdiel v postupe, hustote a čerstvej paprike, ak ju niekto pridáva.

V mojej prvej kuchárke nájdete teda recept na paprikáš a teraz mám pre vás aj recetp na perkelt. V recepte som vrámci spolupráce s The Vegetarian Butcher použila ich vegánske Chicken out chunks, ktoré su zatiaľ najutentickejšou alternatívou kuraciemu mäsu, akú som ochutnala. Najlepšie sú jemne opečené, preto sa hodia priesne do perkeltu. Ale doma si kľudne toto jedlo volajte paprikáš. Kvoli špefickosti vegánskych surovín, som síce vegan mäso opekala, ale potup je zase trochu iný. Aj tú čerstvú papriku si pridajte, ak vám tak chutí! ❤️

Perklet či papríkáš môžete servírovať s haluškami, zemiakmi, cestovinami alebo knedľou, na ktorú nájdete recept tiež na blogu. Kupovaná knedľa nebýva vegánska.

Vegan perkelt

 2 PL rastlinného masla/oleja
 140 g bielej cibule
 3 ČL mletej červenej papriky (lahôdková)
 1/2 ČL mletej údenej papriky
 500 ml zeleninového vývaru
 300 g rastlinnej cmotany (Creme Vega či Alpro na varenie)
 1/2 - 1 ČL soli
 1/4 ČL čierneho korenia
 1 ČL sójovej omáčky
 ocot či cukor na dochutenie
 2 PL kukuričného škrobu
 320g Chicken out Chunks od The Vegetarian Butcher (alebo sójové kúsky, hliva, cícer)

Množstvo2 porcie
NáročnosťZačiatočníkCelkovo30 minút

Ingredients

 2 PL rastlinného masla/oleja
 140 g bielej cibule
 3 ČL mletej červenej papriky (lahôdková)
 1/2 ČL mletej údenej papriky
 500 ml zeleninového vývaru
 300 g rastlinnej cmotany (Creme Vega či Alpro na varenie)
 1/2 - 1 ČL soli
 1/4 ČL čierneho korenia
 1 ČL sójovej omáčky
 ocot či cukor na dochutenie
 2 PL kukuričného škrobu
 320g Chicken out Chunks od The Vegetarian Butcher (alebo sójové kúsky, hliva, cícer)

Directions

57
vegan paprikáš,  kura na paprike

V hrnci na strednom plameni rozohrejte maslo alebo olej a do sklovita na ňom osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľka hotová, pridajte sladkú mletú papriku a údenú mletú papriku. Papriku a cibuľku miešajte a opakejta asi pol minúty až minútu, aby ste ju nespálili. Kľudne si pri miešaní odoberte hrniec z ohňa.

Následne cibuľku podlejte zeleninových vývarom a privedte všetko k varu. Potom pridajte sójovou smotanou a omáčku rozmixujte do hladka tyčovým mixérom.

Potom začnite omáčku dochucovať. Pridajte soľ, čierne korenie a sójovú omáčku. Ak ste použili smotanu na varenie, ktorá nebola moc kyslá (ideálne značky Alpro, ktorá nemení konzistenciu pri pridaní octu či citrónu), pridajte ocot, stačí asi 1 PL. Ak ste použili kyslejšiu smotanu (Creme Vega), možno budete potrebovať vyvážiť chuť troškou cukru. Je to na vás, dochucujte kým nie sú chute v rovnováhe.

Omáčku nechajte na miernom plameni ďalej variť, kým pripravíte kuracie kúsky. Ak by ste chceli omáčku ešte poriadne zahustiť, aby bola krásne krémová, odoberte si z omáčky 1-2 naberačky do misky a vmiešajte do nej kukuričný škrob. Potom omáčku vráťte do hrnca a znova zamiešajte. Potom dajte pozor aby sa vám omáčka zo spodu nepripalovaľa. Perkelt by mal byť naozaj hustý ako maďarský guláš.

Vegánske kuracie kúsky

Či už zvolíte vegan kuracie kúsky, sójové kúsky či hlivu, tak všetko opražte zvlášť na panvici do chrumkava. Sójové kúskz samozrejem nasjkôr uvarte, zbavte vody vyžmíchaním do utierky a namarinujte v sójovke či korení na kuracie mäso, kým ich opečiete. Kuracie kúsky stačí opiecť na troške oleja. Zaberie to 2-3 minúty.

Ak zvolíte cícer, tak ho opekať nemusíte, len ho pridajte do omáčky a poduste. Vtedy budete mať zaručene paprikáš.

Vegan perkelt sfinalizujete tak, že opečené kúsky vmiešajte do omáčky. Už ich nemusíte dusiť, lebos kôr prídu o chuť. Varenie z vegánskou alternatívou je kratšie ako s mäsom. Omáčke samozrejme pomáha čas, aby sa jej chuť ešte zlepšila. Vegan perkelt či paprikáš podávajte hneď s vašou obľúbenou prílohou.

THE VEGETARIAN BUTCHER CHICKEN OUT CHUNKS
vegánske kura na paprike, vegánsky paprikáš
(Visited 2 999 times, 34 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *